Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Houby "babky" způsobují rakovinu...

Uznávaný mykolog tvrdí, že »babky« způsobují rakovinu
 (Autor: Foto profimedia.cz)
Autor: Kateřina Kycltová, zunk - 
1. července 2012
07:29

O pořádné pozdvižení se postaral mykolog Jiří Baier. Během rozhovoru v Českém rozhlase totiž prohlásil něco, co nadzvedlo ze židlí všechny houbaře. Hřiby žlutomasé neboli "babky" prý způsobují rakovinu!

A nepíše se o tom proto, že lidí je moc, tak aby jich pár umřelo... „Lidé si neuvědomují, že babky mají na rozpraskaném povrchu parazita, takzvaného nedohuba,“ řekl v rozhlase Baier. „My to v mykologické společnosti víme asi 40 let, ale ono je potřeba, aby se populace přece jen zmenšila,“ vysvětlil po svém posluchačům. „Do atlasů hub jsme to nepsali. Úmyslně. Aby dost lidí vymřelo,“ šokoval je Baier.

Svérázný humor?

Kontroverzní výrok vyvolal mezi Čechy doslova poprask. „Jiří Baier je současný člen a bývalý dlouholetý funkcionář České mykologické společnosti. Mezi houbaři je považován za autoritu. O to smutnější jsou množící se udivené dotazy, kritika a protesty z řad houbařící veřejnosti,“ píše společnost na svém webu s tím, že se od výroků distancuje a omlouvá se za ně.

Jak to tedy s "babkami" je?

„Jsou měkké a mohou být lehce napadnutelné plísní, ze které může vzniknout otrava,“ vysvětlil mykolog Josef Kadeřávek. „Neznám ale případ, že by někdo dostal rakovinu z "babky". To je blbost,“ řekl Kadeřávek. Poznamenal, že kolega Baier je známý jako svérázný člověk.

opruz ( 3. července 2012 15:41 )

Houby jsou plné škodlivin, toxických exkrementů z bakterií a cizopasníků a dalších karcinogenních látek. Ten pán má sice drsný slovník, ale jinak naprostou pravdu.

lamis ( 3. července 2012 00:11 )

A je vubec, neco ,co nezpusobi ,rakoviny ,denne se si nuzete nekde precist , dalsi veci co zpusobuje rakovinu ,zacina to hrackami , kojeneckymi flaska, siditko a tisice ,dalsich vecico jsou okolo nas ,a co je puzivame a take jime, take cistici prostredky ,vsak to se muze nazvat zpusobuju r akovinu ,je jeste vubec , neco na svete co rakovinu nezpusobi ,asi ne , mleko rakovina ,chleba to same , maso uplna hruza ,tak ze, asi vsichni ,podle nasich vedcu, umrem na raka, houby, mam rada, leta je jim ,nejradeji nalozene v nalevu ,miluji houby , na kazdy zpusob

tryskomys ( 2. července 2012 16:00 )

whoossain ( 2. července 2012 10:04 )

Zprávy v Blesku zase masivní odumírání mozkových buňek. To si nevyberete...

pompiduik ( 2. července 2012 07:02 )

Lidé tyto houby sbírají od nepaměti ale nejednou přijde Blesk s takovýmto tlachem aby prodal blbům svůj plátek za nehorázných 11 kč a všichni tomu věří

Zobrazit celou diskusi