Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Klaus jmenoval Pavla Blažka z ODS ministrem spravedlnosti

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
3. července 2012
10:23

Potvrzeno a zpečetěno přípitkem na Pražském Hradu. Pavel Blažek (ODS) se stal novým ministrem spravedlnosti místo odvolaného Jiřího Pospíšila. V úterý dopoledne ho jmenoval prezident Václav Klaus.

Premiér Nečas již ve svém kabinetu vyměnil devět ministrů. Tím posledním se stal šéf resortu spravedlnosti Jiří Pospíšil, který měl s Nečasem delší dobu chladný vztah. Premiéra pak patrně popudilo, že chtěl Pospíšil jmenovat do čela vrchního státního zastupitelství Lenku Bradáčovou.

Co všechno však za odvoláním populárního Pospíšila stálo, je pouze spekulacemi. Deník Insider přišel dokonce se zjištěním, že nechal Pospíšil na Nečase vést vyšetřovací spis, což prý premiéra pořádně rozlítilo...

Místo "odstřeleného" Pospíšila však nyní nastupuje náhrada - a opět ze stáje ODS. Pospíšilovým nástupcem se dnes oficiálně stal politik a advokát Pavel Blažek. Kromě Blažka se spekulovalo i o dalších možných adeptech na uvolněný post - třeba o Marku Bendovi, či Danielu Volákovi (oba ODS).

S Klausem si rozumí. S Nečasem méně?

"Resort se nachází v nelehké situaci, což se týká prakticky všech jeho hlavních složek. Resort potřebuje stabilizaci. Je potřeba, abyste zabránil jakékoli politizaci fungování resortu. Politický souboj se má odehrávat v parlamentu ve volbách, ne v justičních palácích," řekl dnes Klaus na Hradě Blažkovi po jeho jmenování.

"Myslím, že jsem vaše slova pochopil docela dobře," řekl Blažek prezidentovi a poděkoval mu za vyslovenou důvěru.

Blažkovo jmenování je menším překvapením. S premiérem Nečasem měl totiž i Blažek v minulosti jisté spory - když mu v roce 2010 Nečas vyčítal, že Blažek podpořil v Brně uzavření koalice s ČSSD. Premiér tehdy pronesl, že Blažek ztratil jeho důvěru... Bude se ji nyní snažit získat zpět?

Jmenuje nový ministr Bradáčovou?

Na Blažkovi nyní bude, aby se vyrovnal s palčivým problémem povýšení obávané zástupkyně Bradáčové. Jak se však nový ministr spravedlnosti nechal slyšet, návrhu státního zástupce Pavla Zemana se nebrání a proti Bradáčové, kterou dle Zemana nemá část ODS příliš v oblibě, nic nemá. 

Za Bradáčovou přitom stojí značná část české politické reprezentace. Zda jde od Blažka pouze o populistické prohlášení, to se uvidí v následujících dnech.

Před Blažkem však stojí i další úkol - škrty v resortu. Právě neschopnost manažersky ukočírovat ministerstvo spravedlnosti byla dle Nečase důvodem, proč Pospíšil skončil. I když tomu málo kdo věří.

zimerman ( 4. listopadu 2012 18:52 )

super komentar zemicka je jiz skoro rozkradena a kde bude krast nova vlada s novym presidentem????ti nikdy dane neplati a radeji si penize ukladaji ve Svycarech....cizinci pomalu vladnou nasi Republikou !!!Nemame jiz dost nasich ruskych bratru, Vietnamcu....???? Kdyz jdu do obchodu tak jsou vsude jen cizinci!!!v nemocnicich Ukrajinky??? Z.Z.

rudyptak48 ( 7. července 2012 19:17 )

Já ještě žádné delírium neměl a tak nevím, co v tom stavu člověk vidí. Vy tuto zkušenost zajisté máte, právě proto, že se sám řadíte mezi sociální žebráky. V tom případě jste také zloděj, protože vás živí ostatní občané ze sociálních dávek. Nebo patříte mezi naši vykutálenou cikánskou menšinu.

henes ( 7. července 2012 08:54 )

 Ty prsečí očička,on za to nemůže ale je to děs.

jade ( 6. července 2012 11:26 )

Není mi jasné, když je Blažek placen z našich daní, proč nechce říci, co má za nemoc. To bychom měli vědět.

arcaben ( 6. července 2012 09:15 )

Další vykuk na ministerském křesle!!Ministerský plat+veškeré výhody z tohoto postu plynoucí+soukromé podnikání=tady je možné fakt všechno!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa