Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bradáčová: Nechce mě patrně víc skupin, ne jen klika v ODS

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. června 2012
08:41

Mediálnímu frmolu kolem odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila unikla. Svou dovolenou totiž nyní tráví v Rakousku. Jméno ústecké státní žalobkyně Lenky Bradáčové však včera bylo po jménech Nečase a Pospíšila patrně tím nejskloňovanějším. Pospíšil chtěl Bradáčovou povýšit, ale už to nestihl...

Lenka Bradáčová měla nastoupit do čela Vrchního státního zastupitelství. Potvrdil to včera i odvolaný ministr Jiří Pospíšil, se kterým ale došla premiéru Nečasovi trpělivost a spustil akci kulový blesk, kterou Pospíšila z čela ministerstva spravedlnosti v mžiku "sestřelil".

Premiér Nečas: O Bradáčové jsem nevěděl

Premiér Nečas odvolání odůvodnil manažerskými přehmaty ministra a jeho nezvládáním rozpočtové odpovědnosti. Pospíšil měl údajně požádat o další peníze pro svůj resort, což mu ale neprošlo. Stejnou věc přitom udělal i ministr obrany Alexandr Vondra - v době škrtů chce další peníze pro armádu. A nejspíš mu to projde!

Nečas se však důrazně ohradil proti spekulacím, že Pospíšilovi srazilo vaz právě zamýšlené jmenování Bradáčové. Nečas se o něm prý dozvěděl až po odvolání Pospíšila. Exministr však tvrdí, že o Bradáčové Nečas věděl již předtím. Někdo si tu tedy patrně vymýšlí.

Video Jiří Pospíšil radí svému nástupci, aby jmenoval Lenku Bradáčovou - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

A do toho nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman tvrdí, že si část ODS evidentně nepřeje Lenku Bradáčovou v tak vysoké funkci. "Jsou to určité zvěsti, které se mi dostaly z určitého prostředí, prostě kuloární řeči. Řekněme obecně tak, že to není osobnost, na které by byla zřejmá politická shoda."

Při tom všem je přinejmenším zvláštní, jak rychle proběhlo Pospíšilovo sesazení. Včera v 9:15 přijel za premiérem, o hodinu později již ministrem nebyl. To byl fofr! A vzhledem k Bradáčové také pěkné načasování.

Bradáčová: Ve funkci mě nechce víc skupin

Když byl nedávno z odvolán vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula, se kterým měl Pospíšil dlouhodobý spor, začalo se spekulovat o Bradáčové. Jenže Pospíšil byl odejit a je až na jeho zástupci (Marek Benda? Pospíšilův náměstek Volák?), jak se s personálním obsazením vypořádá.

Z dovolené v Rakousku se k celé kauze vyjádřila pro Právo i Bradáčová. Ve funkci chtěla být prý jen dočasně, než dojde k reorganizaci justice a zrušení vrchní státní správy. Jenže možná někomu vadila...

"Myslím si, že to nemusí být jen určitá klika v ODS jako jediná. Jsou určité skupiny, kterým asi bezesporu vadím," vzkazuje Bradáčová z dovolené. Že by ale Pospíšil padl právě kvůli ní, to Bradáčová výslovně neříká. "Nevím, jestli to tak opravdu je, pan premiér to řekl jinak," říká s tajemným úsměvem žena, která je spíš známá přísným výrazem. Který se však k nekompromisní strážkyni zákona hodí. A dodává: "Pro mě ty oficiální důvody jsou naprosto překvapující. O podfinancování justice se přece ví dlouhá léta."

I jako šéfka Unie státních zástupců přitom s ministrem Pospíšilem vycházela dobře. "Především jeho působení v legislativě hodnotím pozitivně. A pokud jsme něco potřebovali, tak jsme ty záležitosti vykomunikovali. Jeho zásadovost v posledním období ve vztahu ke státnímu zastupitelství beru jako upřímnou a vážnou snahu," říká Bradáčová.

Neústupná a zarputilá Bradáčová v poslední době zaznamenala úspěch třeba v kauze Rath, kdy dostala prohnaného doktora do vazby. Poté jí však byl případ odebrán a přidělen jinému státnímu zástupci, Václavu Jirátovi. Rath pak Bradáčovou označil za ženu, které jde především o kariéru.

demonxxx ( 28. června 2012 23:35 )

To si děláš ***?

blooroses ( 28. června 2012 17:49 )

Potřebu vyjádřit podporu Rathovi můžou mít jenom stejní gauneři jako je on

hejhej ( 28. června 2012 17:03 )

Odkud jsi spadl.Ráth má,co si zasloužil.Korupčníky nepodporuji.Hrabal k sobě hodně dlouho,arogantní,sebestředný narcis.

ochman ( 28. června 2012 16:24 )

 Dobrý den. Pojďme se spojit my všichni, kteří máme potřebu vyjádřit podporu doktoru Davidu Rathovi. Můžeme se sejít na Palackého nám. v Praze a vyjádřit hromadně protest proti postupu jeho zatčení. Kontakt: krusic@seznam.cz

jsemmartina ( 28. června 2012 14:41 )

Když budeš omlouvat zkorumpované a hledat viníky jinde, jak to potom chceš dát do pořádku, ten brajgl je tu už prorostlý jako rakovina.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa