Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Nový státní zástupce Jirát odmítl, že by byl v kauze Rath podjatý

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
4. června 2012
13:52

Středočeský státní zástupce Petr Jirát odmítl, že by mohl být podjatý v kauze Davida Ratha, ve které bude zastupovat zájmy státu. Jeho dvojče Václav Jirát přitom figuruje mezi zaměstnanci jedné z firem, která s hejtmanem Rathem  spolupracovala. Prý jde jen o náhodu.

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová dostala Davida Ratha za mříže vazební věznice, jenže jeho případ putoval od ústeckého soudu do středních Čech. A Rathův spis předala do rukou nového zástupce, Petra Jiráta.

Tahle změna však vyvolala pořádné rozpaky. Petr Jirát byl obviněn z možné podjatosti, protože jeho bratr Václav zastupuje firmu Energie stavební a báňská. A ta s Rathem v minulosti spolupracovala. Vyhrála řadu výběrových řízení ve Středočeském kraji a dokonce pomáhala hejtmanu Rathovi hledat nového projektanta na opravdu buštěhradského zámku. Zvláštní náhoda. Ale podle nového zástupce Petra Jiráta skutečně prý jen náhoda, která nic neznamená.

Jirát nařčení z podjatosti odmítá

Středočeský žalobce Petr Jirát nyní studuje Rathův spis, ale necítí ani po odhalení souvislosti mezi Rathem a svým bratrem Václavem, že existuje důvod, aby byl obviňován z podjatosti.

"On se živí tím, čím se živí. Já se živím svojí prací. Občas se samozřejmě vídáme, protože máme starou maminku, ale jinak se o své práci vůbec nebavíme. Máme o víkendech jiné starosti. Kdybych si to v neděli nepřečetl na internetu, tak jsem to ani nevěděl, že tam snad údajně figuruje ta (bratrova) firma z Kladna," sdělil Jirát serveru iDnes.cz.

Jeho nestrannost prý není nijak ohrožena. "Jsou tam tak naprosto kované důkazy, že z nich nelze uhnout a my na tom budeme s policií pokračovat dál. Myslím, že jak pro obviněné, tak jejich obhajobu, to rozhodně není žádná příznivá zpráva, že ta kauza je ve středních Čechách," dodal Jirát a tváří se přitom podobně neústupně, jako jeho předchůdkyně Bradáčová. Obavy z toho, že Rathova kauza vyšumí do ztracena, jsou prý zbytečné.

Ratha mezitím čeká zítra stání ve Sněmovně, která bude projednávat jeho vydání. Do středních Čech putoval jeho případ poté, co se nejzávažnější zločin odehrál údajně v Rudné u Prahy.

Kdo je Petr Jirát?

• expert na vyšetřování hospodářské kriminality

• státní zástupce, který po přeložení Rathova případu od Ústeckého soudu do Středočeského kraje převzal obžalobu od Lenky Bradáčové

• za mříže již dostal třeba exministra financí Iva Svobodu (ČSSD)

• jeho dvojče Václav pracuje jako právní zástupce ve společnosti Energie stavební a báňská

Europoslanec vyzval ke zkoumání, jak ČR užívá fondy z Unie

Belgický europoslanec Derk Jan Eppink mezitím vyzval v souvislosti s kauzou Rath a Buštěhradským zámečkem, kde se v krabicích od vína nejspíš utopily miliony, Evropský parlament k prošetření, jak se v ČR vlastně využívají unijní fondy.

Podezřívá Česko, že případů zneužití dotací bude víc. "V časech utahování opasků v celé Evropě je naprosto nezbytné, aby evropští úředníci účinně zasáhli proti podvodům a korupci, zvláště tehdy, pokud jde o fondy EU," zdůraznil Eppink v dnešním prohlášení.

e.44 ( 4. června 2012 21:35 )

Nedolejzej, chcípáčku

babatomanija ( 4. června 2012 20:01 )

Když so o tom pánovi něco přečtete, dříve než bduete komentovat, tak zjsitíte, že to není špatný člověk....

e.44 ( 4. června 2012 15:26 )

Snad "neúplatná" vězeňská služba, ne? Policajti a vězeňská služba jsou dva tábory, co se vzájemně nesnášej. Policajti do věznice nesměj ani páchnout. K výslechu si musej vězně vyzvedávat a vyslýchat ho na služebně. A když si pro něj přijedou, musej moc dobře koukat kam zaparkujou. Bachaři se bavěj tím, že jim špatně zaparkovaný auta nechávaj odtahovat

e.44 ( 4. června 2012 15:20 )

Kdyby byl Petr Jirát rovnej chlap, tak případ okamžitě předá někomu u koho by Rathovi obhájci neměli ani tu nejmenší šanci k podání protestů a námitek pro podjatost. Tím, že si případ nechá otvírá Rathovi dveře z basy

janskalsky ( 4. června 2012 14:57 )

Kolik vás ty fotky z "prvních minut Ratha ve vězení stály? Jen abych věděl, za kolik se dá koupit naše "neúplatná policie"...

Zobrazit celou diskusi