Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kníže stojí za Pospíšilem: Byl statečný! Jen ať Bradáčovou jmenují

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
27. června 2012
16:01

Odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila vyvolalo vlnu bouřlivých reakcí. Šéf TOP 09 Schwarzenberg stojí za Pospíšilem a odvolání příliš nechápe, ministr Kalousek vyzývá, ať Bradáčovou do čela vrchního státního zastupitelství jmenují i tak. Pospíšil byl přitom shodou okolností odejit právě v době, kdy měl Bradáčovou povýšit...

"Je to velice smutná záležitost, spravedlnost šla očividně stranou. Pan Pospíšil se během svého ministrování projevil jako velmi odvážný člověk. Zřejmě byl někomu nebezpečný, tak musel být odstraněn," okomentoval odvolání Jiřího Pospíšila předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Odvolání ministra spravedlnosti se v tomto týdnu stalo dosavadní politickou událostí číslo jedna. Premiér Nečas své rozhodnutí odůvodnil tím, že ministr nezvládl úspory a chtěl navýšit rozpočet o několik stovek milionů korun. Označil to za manažerské selhání...

Třeba Unie státních zástupců však považuje důvody, kterými premiér Nečas vysvětlil dnešní odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), za nepřesvědčivé.

ČSSD: Bojíte se nezávislé justice

Sociální demokraté dávají Pospíšilovo svržení do souvislosti se šetřením kauzy nákupu letounů CASA, ve které figuruje jméno Vlasty Parkanové (TOP 09), a především se jmenováním nového vrchního státního zástupce v Praze.

Jím se měla stát ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová, což potvrdil na odpoledním brífinku i Pospíšil. Kvůli její zarputilosti a neústupnosti se Bradáčové přezdívá český Cattani v sukních. A za mříže dostala i Davida Ratha, než jí byl případ odebrán. Bradáčová však údajně není v části ODS příliš oblíbená.

Bojíte se nezávislé justice a policie, vzkázal dnes vládě Sobotka (ČSSD). Jeho stranický kolega Jiří Dienstbier, stínový ministr spravedlnosti, má dokonce obavy o demokracii v ČR.

TOP 09: Vyvraťte spekulace opozice, jmenujte Bradáčovou

Čelní představitelé koaliční TOP 09 proto vyzvali premiéra Petra Nečase (ODS) a také budoucího ministra spravedlnosti, aby Bradáčovou do čela vrchního zastupitelství jmenovali i bez Pospíšila. "Nejlepší způsob, jak spekulace vyvrátit, je návrhu vyhovět," sdělil Miroslav Kalousek (TOP 09) k návrhu na jmenování nekompromisní Bradáčové.

O odvolání Pospíšila se přitom Kalousek dozvěděl od novinářů, Nečas s ním nic nekonzultoval. Vzhledem k tomu, že Pospíšil pochází z ODS, tím však premiér dle Kalouska žádné koaliční dohody neporušil.

"Tento vývoj je pro mě velmi bolestný," neskrýval dále své rozhořčení předseda TOP 09 Schwarzenberg, který Pospíšila označil za statečného ministra.

Video Jiří Pospíšil radí svému nástupci, aby jmenoval Lenku Bradáčovou - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Ani členové ODS nic netušili

Místopředseda Senátu a lídr prezidentských primárek ODS Přemysl Sobotka řekl ČTK, že jde o premiérovo rozhodnutí a důvody tak zná jen on. Nečas podle něj svůj záměr pouze "suše oznámil" dnes ráno stranickému grémiu v závěru jednání, aniž předem cokoli naznačil.

Překvapena byla proto i řada dalších politiků ODS, ovšem třeba Alexandr Vondra, mimochodem poslední ze dvou původních členů vlády z řad ODS, se postavil za premiéra. A dál podporuje Nečasovu verzi o Pospíšilově rozpočtové nezodpovědnosti...

sakra ( 28. června 2012 13:42 )

Tak pro to pane kníže konejte a také odvážně!!!

liwa ( 28. června 2012 09:55 )

Zajímavé bude,za jak dlouho se v žumpě nazývající se Praha z Cattaniho v sukních stane bílý koník Bambula s modrou ohlávkou.

jaramila ( 28. června 2012 09:28 )

jaramila ( 28. června 2012 09:19 )

Já bych všechny strany zrušila a ustanovila jen jednu stranu - vedoucí. Jinak se to bude hádat jak fagani ve školce.

jaramila ( 28. června 2012 09:15 )

Je to zkrátka jedno velké divadlo!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa