Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zametli s ním! Klaus a Nečas odvolali ministra Pospíšila

Autor: ČTK, ljš, Kjos - 
27. června 2012
09:56

Velmi překvapivý krok dnes učinil prezident Václav Klaus, když na žádost premiéra Nečase odvolal z funce ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).
Nečasova důvěra v něj prý klesla pod bod mrazu. Blesk má informace ze zákulisí, že šlo ale také o státní zástupkyni Bradáčovou.

"Důvodem je manažerské nezvládnutí rezortu, zejména v rozpočtové oblasti, což mělo demoralizující dopad na celou vládu," řekl novinářům Nečas s tím, že Pospíšila o odvolání informoval již ráno. Ministr prý požádal o navýšení rozpočtu o jednu miliardu.

"Nevěřím, že by pan ministr rozpočtově zvládl následující půl rok a přípravu rozpočtu na rok další bez toho, aby žádal další navýšení," vysvětlil Nečas, který prý již má představu, kým Pospíšila nahradí. Jméno však prozradit nechtěl.

"Respektuji jeho rozhodnutí, je to jeho plná pravomoc," řekl Pospíšil. "Myslím si, že jsem ve své funkci vykonal kus dobré práce. Prosadil jsem dva právní kodexy a zkrátil délku soudních řízení. Nyní bych chtěl omezit svoji politickou činnost," reagoval Pospíšil, který teď má v plánu pracovat pro mecenášku Medu Mládkovou a její muzeum na pražské Kampě. Dodal, že premiér mu informaci o odvolání sdělil zhruba před hodinou.

Říká Nečas pravdu?

Veřejnost začala okamžitě po jeho odvolání spekulovat, že důvodem pro Pospíšilovo odvolání může být něco zcela jiného a rozpočet je jen zástěrkou, která má Nečasovi získat body.

Podle neoficiálních informací, které se šuškají v kuloárech, patřil Jiří Pospíšil k pozůstatkům Topolánkova křídla a uškodilo mu napojení na plzeňského podnikatele Romana Jurečka.

Objevují se také informace, že Nečas jednal tak rychle především proto, aby Pospíšil nestihl jmenovat Lenku Bradáčovou do čela Vrchního státního zastupitelství.

Na tuto pozici ji minulý týden navrhl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Bradáčová je známa svou neúplatností a nekompromisnosním jednáním, vedla například kauzu Rath. Řada vysokých činitelů se jí proto mohla obávat.

Sobotka Nečasovi nevěří

Odvolání velmi překvapilo koaliční politiky. Podle opozice musel odejít, protože nechtěl zametat citlivé kauzy a byl proti Rampulovi. ČSSD vyzvala Nečase, aby vysvětlil skutečné důvody ministrova odvolání. Rozpočet je podle Sobotky jen záminka.

K překvapivě rychlému odvolání ministra došlo ve stejný čas, kdy mandátový a imunitní výbor jedná o vydání místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Vlasty Parkanové.

Co si myslíte o překvapivém odvolání ministra spravdlnosti Jiřího Pospíšila? Svůj názor můžete vyjádřit v diskusi pod článkem nebo na facebooku.

milda47 ( 2. července 2012 23:47 )

je to vtip a nebo reál Přijde takhle v jedné zemi ministr za premiérem a premiér na něj zahřímá: "Jak si dovoluješ chtít víc peněz na vězeňství?" Ministr se zajíkne, ale pak ze sebe vypraví: "Myslel jsem, aby se tam kolegové neměli špatně, až se tam dostanou." Premiér se zamračí:"Tys byl vždycky osel. Nebyl jsi ministrem spravedlnosti proto, aby se tam měli líp, ale aby se tam nedostali

marmat ( 29. června 2012 22:59 )

To muselo TEDA BEJT - společný orgasmus NEČASE a KLAUSE byl slyšet ihned po bleskovém sestřelení Pospíšila po celé evropské unii! Jak dva zvrhlí fakani

marmat ( 29. června 2012 22:57 )

To muselo TEDA BEJT - společný orgasmus NEČASE a KLAUSE byl slyšet ihned po bleskovém sestřelení Pospíšila po celé evropské unii! Jak dva zvrhlí fakani

tochadda ( 28. června 2012 13:38 )

Kdy už konečně poznáš,že dnešní komuniasti jsou nejmenší zlo v tomhle rozkradeném státě?

tochadda ( 28. června 2012 13:36 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa