Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Skončí ministr Pospíšil? V ODS na něj křičí, rozzuřil i Nečase

Další ministr v nesnázích: Jiřímu Pospíšilovi (ODS) přitížila kauza odvolaného státního zástupce Rampuly (vpravo), kvůli které se do něj opřeli i jeho spolustraníci a zuřil i premiér Nečas
Další ministr v nesnázích: Jiřímu Pospíšilovi (ODS) přitížila kauza odvolaného státního zástupce Rampuly (vpravo), kvůli které se do něj opřeli i jeho spolustraníci a zuřil i premiér Nečas  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao - 
24. února 2012
11:32

Šéfuje ministerstvu spravedlnosti a v domovské ODS dělá místopředsedu. Jenže jak dlouho se Jiří Pospíšil ještě ve svých funkcích udrží? Stal se totiž dalším ze členů Nečasovy vlády, pod kterým se povážlivě prohýbá jeho polstrované křeslo. Na grémiu ODS se do něj opřeli dokonce i jeho straničtí kolegové. A to pěkně zostra. Pospíšil má prý v poslední době co vysvětlovat. A dokonce ho prověřuje i policie!

Jeho současná politika na ministerstvu spravedlnosti je již dál neudržitelná. To podle informací deníku Právo sdělili straničtí kolegové ministru Jiřímu Pospíšilovi. A dokonce prý padaly i urážky.

Zasedání ODS se tentokrát údajně změnilo v dramatickou podívanou. "Tahle šílená hra už nemůže dál pokračovat, musí se to řešit," sdělil Právu jeden z účastníků grémia.

Ministr Pospíšil čelí v poslední době velkému tlaku. A ztrácí oporu i ve vlastních řadách. Zastání se mu nedostává již ani od premiéra Nečase.

"Pan premiér byl skutečně rozzuřený. Na ministra Pospíšila křičeli snad všichni a hlasitě ho kritizovali," dodal zdroj Práva. Co "odeesáky" včetně jejich šéfa s premiérskými frčkami na ramenou tolik popudilo? Kauza Rampula.

Kauza Rampula

Až do svého odvolání pracoval Vlastimil Rampula v čele Vrchního státního zastupitelství v Praze. V říjnu 2011 se však s úřadem musel rozloučit, ministr Pospíšil ho na návrh státního žalobce Pavla Zemana odvolal. Vyčítal mu přitom nepřesvědčivý postup v některých kauzách - třeba v případě tunelování IPB nebo Mostecké uhelné společnosti.

V listopadu pak ministr na Rampulovo místo dosadil "svého muže", Stanislava Mečla.

Svržením Rampuly si však Pospíšil zadělal na vlastní potíže. Odstraněný šéf zastupitelství si totiž nenechal tenhle postup líbit a hnal celou záležitost k soudu. Odvolání prý bylo nezákonné.

A soud mu nakonec dal za pravdu a verdikt ministra zrušil! Rampula se tak vrátil tento týden do úřadu a zahájil další změny. Vleklé personální problémy v resortu však má nyní na talíři především Pospíšil - a to i od svých spolustraníků. Premiéru Nečasovi se prý nezamlouvá ani rozruch, který kauza Rampula vyvolala.

Pospíšila prověřuje dokonce i policie

Jiří Pospíšil má však hlavu na špalku i z jiného důvodu. Prověřuje jej totiž policie! Zjišťuje totiž, zda z jeho strany nedošlo ke zneužití pravomocí, když pověřil vedením pražského státního zastupitelství Rampulova náhradníka Stanislava Mečla.

Zahnaný do kouta se ministr opřel do Věcí veřejných

V kuloárech se mezitím hlasitě mluví o tom, že by o úřad ministra spravedlnosti mohly mít zájem Věci veřejné. Jenže takhle strana, která měla v poslední době vlastních problémů nad hlavu, nedisponuje momentálně nikým dostatečně kvalifikovaným pro vedení jednoho z klíčových resortů. Tedy až na Karolínu Peake...

Podrážděný Pospíšil pak však na VV zaútočil: "Pokud by mne měl vystřídat zástupce Věcí veřejných, považoval bych to za nebezpečí," uvedl pro Mladou frontu. Zároveň však odmítl, že by byla jeho pozice byla skutečně tak špatná, jak to dle zákulisních informací vypadá.

hugo.vondra ( 26. února 2012 10:56 )

Po sledovani poslednich měsicu naši politicke sceny,bylo jen otazkou času odkud přijde nějaká levarna,k odstraněni p.Pospíšila!!!!!A ejhle,popularni Statni nebo lepe řečeno Nadnarodni zastupce Rampula,znamy taky jako Vrchni ZAKRYVAC,je opět ve hře.Otazka-Kdo za nim momentalně stoji?!Stači se kouknout,do čeho posledni dobou p.Pospíšil zajel a komu leži vc žaludku!!!Udivuje mně jen p.Nečas,že na tuhle přistoupil!!! A nepodpořil Pospišila,asi neni až tak neposkvrnění a nezavisly od p.Klause jak tvrdi!!!! Jeto škoda!!!!!!!!!

rudyptak48 ( 25. února 2012 14:39 )

Osobně jej neznám. Pokud mohu hodnotit z toho, co jsem viděl v TV, tak s vámi musím.... i když opatrně, souhlasit. U nás se nikdy neví, kdo je kdo.

husqarnowicz ( 24. února 2012 18:56 )

Pospíšil je snad jediný slušný politik z ODS a zároveň jediný slušný ministr současné vlády. Není proto divu, že tahle vládnoucí lůza se ho chce za každou cenu zbavit.

reeh ( 24. února 2012 18:21 )

Kdyby se ODS zbavila Pospíšila, tak je to její definitivní konec. Tak profesionální koště už nikdy nenajdou.....A kdyby náhodou promluvil ..............

rudyptak48 ( 24. února 2012 16:57 )

Myslím, že se nám vrací 15. století a s ním zlatý středověk. S heslem všichni proti všem, už korupci nezvládnem. Nakonec proti sobě nastupují i vrchní státní zástupci. Praha se stává opravdu historickým pranýřem korupce v Evropě. Kulisy na to má, a teď i herce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa