Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Náplast za vyhazov Pospíšila: Zdědí až půl miliardy!

Autor: Eva Pospíšilová, zunk - 
29. června 2012
05:27

Odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (36, ODS) má do budoucna vystaráno. Mecenáška umění, pohádkově bohatá Meda Mládková (92), se už totiž nechala slyšet, že by byla ráda, aby to byl právě on, kdo se postará o její nashromážděný poklad za půl miliardy. A zanesla to už i do své poslední vůle.

Ve funkci ministra spravedlnosti skončil lidmi oblíbený Jiří Pospíšil po pětiminutovém rozhovoru s premiérem Petrem Nečasem. A teď ho nejvíc zaměstnává to, aby si vůbec stihl na ministerstvu zabalit. „Podle pokynů premiéra, které dostal, musí budovu opustit co nejrychleji. Tedy během zítřka,“ řekl Blesku člověk z ODS.

Co bude ale Pospíšil dělat dál? Už uvažuje, že by se postavil do čela kandidátky ODS na Plzeňsku pro krajské volby. V případě, že by mu ale nakonec politika vůbec nevyšla, trápit by se kvůli práci rozhodně nemusel. Už nyní je členem správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových. A mecenáška umění už plánuje: „Doufám, že sbírku jednou převezme pan Pospíšil, kterého já si nesmírně vážím a kterému jsem ve své poslední vůli už všechno předala.“

Pospíšil by se tak jednoho dne mohl dostat k majetku za zhruba půl miliardy korun. To, že by se z něj jednou mohl stát pohádkově bohatý pracháč, ale Pospíšil vyvrací: „Vlastníkem celé sbírky se stane Nadace, nikoliv já osobně.“

Jak se ale vůbec stalo to, že se právě on dostal do poslední vůle Mládkové? „Nechci zmiňovat detaily, to mi nepřísluší. Slíbil jsem ale paní Medě, že udělám vše pro to, aby sbírka umění zůstala celistvá v Museu Kampa a byla přístupná jak české veřejnosti, tak i návštěvníkům ze zahraničí,“ řekl Blesku končící ministr, který se se sběratelkou zná z výstav již několik let. „Za poslední období (rok a půl) se naše komunikace zintenzivnila,“ doplnil k tomu Pospíšil. Jak by tedy teď charakterizoval vztah mezi ním a Mládkovou? „Přirovnání k adopci není špatné,“ uvedl v reakci na dotaz Blesku.

ma-o ( 30. června 2012 08:31 )

Když něco slíbí ODSák, tak je to pouhý tlach.

ma-o ( 30. června 2012 08:30 )

Když něco slíbí ODSák, tak je to pouhý tlach.

zemekf ( 30. června 2012 08:30 )

jj, najetek, prašule se v této zemi neodpouští, nedajbože legální. Ale titulek je snad zavádějící, já sem pochopil, že má být správcem, kurátorem sbírek, nadace, ne ???

dobrotka ( 30. června 2012 05:41 )

Myslis jako, ze si poridi sudy v poctu osazenstva parlamentu?

ochman ( 29. června 2012 21:43 )

http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Az-na-same-dno-Policie-pry-pozada-o-vydani-Pospisila-237799

Zobrazit celou diskusi