Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nečas: Je čas zdražování. Koho se to dotkne?

Premiér Nečas naordinoval Čechům úsporný život a sekl se ve výpočtu
Premiér Nečas naordinoval Čechům úsporný život a sekl se ve výpočtu  (Autor: Blesk)
Autor: map, fab - 
12. dubna 2012
05:43

Nečas a spol. přitopili pod kotlem! Lidé, kteří mají hlouběji do kapsy, se teď budou v Česku ještě více cítit jako sněhové koule v pekle – kam se otočí, tam jim kus seberou! Vyšší daně, ořezané dorovnávání důchodů, dražší uhlí, zápisné do škol…

Koaliční kabinet tomu říká úsporná opatření ke snížení rozpočtového schodku, lid odrbávací zákony. Pokud je v této podobě schválí Parlament a podepíše prezident, můžeme se utěšovat jen vědomím, že se uskromňují i bohatí. Asi tak o láhev lepšího šampaňského…

Premiér to špatně spočítal

I vystudovaný fyzik se sekne ve výpočtu! A tak premiér Petr Nečas (ODS) klidně prohlásil, že současné 15procentní zdanění superhrubé mzdy odpovídá 21procentnímu zdanění hrubé mzdy. Ve skutečnosti je to ale o procento méně. Nečas ze svého špatného výpočtu hrdě na tiskovce vyvodil, že vláda vlastně lidem daně z příjmu sníží! Jenže – ony zůstanou víceméně stejné.

K chlubení to moc není – zvláště, když v již schváleném zákoně bylo zdanění 19%. Češi tak měli od roku 2014 brát vyšší čistou mzdu než nyní. Teď na tom – zdá se – budou alespoň stejně. Pokud to ovšem Nečas zase nějak nepřepočítá...

Koho a jak se úspory dotknou?

Všech

Zvýšení DPH: Obě sazby DPH se zvýší o jedno procento: Nižší ze 14 na 15 %, vyšší z 20 na 21 %.

Co to znamená: Zdraží všechno, jak potraviny tak i další zboží, i když mírně. Co dnes stojí 100 Kč, zdraží přibližně o 1 Kč.

Vyšší daň z příjmu: Změna nastane od roku 2014, kdy skončí tzv. superhrubá mzda, z níž dnes odvádíme 15 %. Místo plánované daně 19 % se ale bude srážet 20 %.

Co to znamená: Kdo má průměrný příjem 25 tisíc hrubého měsíčně, kvůli dani by si měl polepšit o 25 Kč. Vláda ale zároveň uvažuje o zvýšení sazby zdravotního pojištění, pak by takový člověk měl o 475 Kč nižší čistý plat.

Důchodců

Nižší růst důchodů: Od roku 2013 budou přísnější pravidla pro pravidelný růst penzí.

Co to znamená: Po tři roky se důchody budou zvyšovat o třetinu růstu reálné mzdy (stejné jako dosud), ale už nikoliv o infl aci, ale jen o třetinu růstu cen. Průměrný důchod v Česku by se mohl v příštím roce zvýšit zhruba o 156 korun místo původně očekávaných 428 korun. Celkem by penzista měl v příštích třech letech v průměru dostat víc o 383 korun.

Živnostníků a firem

Omezení výdajových paušálů: Živnostníci nebudou moci od roku 2013 využít současně paušály a některé daňové úlevy.

Co to znamená: Pokud se živnostník rozhodne uplatnit výdajový paušál, nebude moci už využít slevu a bonus na dítě. Zůstane ale zachována možnost využít základní slevu na poplatníka a slevy na tělesně postižené. Paušály 30 a 40 % bude moci využít jen ten, kdo si ročně vydělá víc než 2 miliony korun.

Bohatých

Solidární příspěvek: Z příjmu nad 100 tisíc měsíčně se bude po tři roky odvádět tzv. solidární příspěvek 7 % a bude zrušen strop zdravotního pojištění.

Co to znamená: Člověk s platem 200 tisíc měsíčně odvede navíc téměř 10 tisíc: Zhruba 7 000 Kč solidární příspěvek, 2200 Kč na zdravotním pojištění plus 660 Kč na dani z příjmu (kvůli vyššímu odvodu zaměstnavatele)

Další změny

Daň z vína: Litr vína by měla daň zdražit zhruba o 10 Kč, produkce drobných vinařů (čtvrtina celkové produkce) má být ale od daně osvobozena.

Zrušení "zelené" nafty: Daňová úleva, kdy je zemědělcům nyní vrácena část spotřební daně z nafty použité pro zemědělskou výrobu, bude zrušena od 2013.

Tabáková daň: Zdanění řezaného tabáku vzroste zhruba o třetinu, čímž se srovná se zdaněním cigaret.

Daň z převodu nemovitostí: Daň z převodu nemovitostí se zvýší ze 3 % na 4 %, u domu za 1 milion tedy kupující zaplatí o 10 tisíc více než dnes!

Uhlíková daň: Od roku 2014 zdraží uhlí až o 20 %, topné oleje o 15 %, plyn o 10 %.

Zápisné na vysoké školy: Místo školného se už od školního roku 2012/2013 bude platit zápisné, a to zřejmě 3 až 3,5 tisíce za semestr. Část z vybraných peněz půjde na stipendia.


nofar ( 8. listopadu 2012 18:22 )

Koho se zdrazovani dotkne? Necase urcite ne.

jumboxxxl ( 13. dubna 2012 15:30 )

Nejsem ekonom a bohudík ani politik.Chápu,že je potřeba šetřit,ale nechápu co tyto opatření mají společného se záchranou této země.Když budou lidé bez peněz tak ani nic neutratí,když nic neutratí nic se neprodá a když se nic neprodá tak se nebude ani vyrábět.To je podle mne ůžasná vize naší politické elity.Spíš si myslím,že už není co tunelovat a oni by si ještě před odchodem rádi přilepšili na stáří s tím že budou moc říkat:"My jsme se snažili napravit(své)chyby posledních 20 let.Děkuji Vám páni politici za krásnou vidinu budoucnosti pro své děti

arcaben ( 13. dubna 2012 13:02 )

rudyptak48:drobný dotaz.. A CO JSI DĚLAL TY PROTO,ABY SE ZLODĚJNA NEROZJELA DO TAKOVÝCH MEGA ROZMĚRŮ???!!!!A ABYCHOM ŽILI LÉPE A BYLI HRDÍ,ŽE JSME ČEŠI??!!TY JSI TATAR NEBO RUS NEBO AMÍK,ŽE NÁS TAK KRITIZUJEŠ??

arcaben ( 13. dubna 2012 13:00 )

VŠICHNI napříč pollitickým spektrem MUSÍ vrátit co nakradli!!Hrabali všichni a je fuk ze kterého mančaftu byli!!!

arcaben ( 13. dubna 2012 12:58 )

,,klíče mám 20let v kapse,Havel je už v kotli a dál...???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa