Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Půl miliardy za novou ambasádu! Česko chce udělat dojem na Američany

Česko chce zapůsobit na Obamu? I přes vládní škrty se chystá projekt nové americké ambasády
Česko chce zapůsobit na Obamu? I přes vládní škrty se chystá projekt nové americké ambasády  (Autor: Profimedia.cz, ČTK)
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
12. dubna 2012
21:17

Stávající ambasáda v USA prý není dostatečně reprezentativní, a tak se v době Nečasových tvrdých úsporných opatření najdou peníze i na novou budovu amerického velvyslanectví. Bude takřka za hubičku. Spolknout by měla "pouze" půl miliardy korun.

Česká vláda překonala krizi, vyvolanou Věcmi veřejnými, které kolem sebe kopaly jako malé děcko. Nečase však ze sedla neshodily, a tak se premiér dál drží svého plánu a oznamuje další a další škrty. Je proto s podivem, že se i přes snahu ušetřit, kde se dá, najdou prostředky na novou ambasádu ve Spojených státech amerických...

Česká diplomacie totiž chce za půl miliardy korun postavit novou budovu velvyslanectví v USA. A vláda tento plán schválila!

Budova ve tvaru Y ve Washingtonu

Současná budova českých diplomatů byla postavena v roce 1969 a má údajně nevyhovující rozvody i další nedostatky. Namísto nákladné opravy si tak čeští zástupci za Atlantikem vymohli plány na novostavbu. ČTK to potvrdilo i ministerstvo zahraničí.

Nová česká ambasáda v USA má stát půl miliardy korun! Nová česká ambasáda v USA má stát půl miliardy korun! | Archiv Blesku, ČTK

Realizován by měl být projekt, který vyhrál mezinárodní soutěž již v roce 2010. Má půdorys ve tvaru písmene ypsilon, v dolní části písmene jsou reprezentační prostory, v horních ramenech kanceláře úředníků. Navíc je moderní budova zasazená do okolního, zvlněného terénu tak, že reprezentační část bude jednopodlažní, ale část pro kanceláře hned čtyřpodlažní.

Prodraží se jako jiné projekty?

"Zahájení stavby se podle současného časového harmonogramu plánuje na rok 2014. Vzhledem k úsporným opatřením ve státním rozpočtu není možné v tuto chvíli odhadnout, zda se tento časový harmonogram podaří dodržet," uvedlo ministerstvo zahraničí a odstartovalo úvodní, přípravný projekt.  

Podle odhadu by měl stát kolem 579 milionů korun a ministerstvo na to chce získat peníze z prodeje svého nemovitého majetku v Česku i zahraničí. O zapůsobení na Američany prý stojí hlavně proto, že jsou jedním z našich strategických politických a obchodních partnerů.

Jenže znáte to, české projekty se čas od času oproti původním záměrům nemile prodraží. Je to i případ rekonstrukce Českého domu v New Yorku, která měla vyjít na 235 milionů, ale nakonec stála třikrát tolik. Význam Česka v USA to přitom nijak nezvýšilo...

rezak ( 19. dubna 2012 10:38 )

Je to pořád stejný. Peníze zřejmě jsou, ale ne pro nás lidi. My jsme jen blbé socky a oni už nás přinutí platit a platit, aby měli na své čachry. Dokud zase nebudou na Václaváku zvonit davy..

gogo ( 13. dubna 2012 14:04 )

Bojím se, že tato rakovina již má tolik metastáz, že o osudu nás všech je rozhodnuto ...

rudyptak48 ( 13. dubna 2012 13:03 )

Tomu se říká šetřit na pravém místě. Jinak to Nečas ani neumí.

jana999 ( 13. dubna 2012 11:40 )

ti zloději už opravdu patří ke zdi a odstřelit jinak nepřestanou škodit, to je opravdu pro krizi to nejdůležitější blbá ambasáda, která je úplně k ničemu, půlka z toho je většinu času prázdná

zaviracispendlik ( 13. dubna 2012 10:01 )

Zobrazit celou diskusi