Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

V Zimbabwe mají školku díky Marii z Lounska

Autor: Jana Ulrichová - 
4. února 2012
14:33

Tři a půl roku působila Marie Imbrová (52) z Černochova na Lounsku jako konzulka české ambasády a poté charge d'affaires v zimbabwském Harare. I když z diplomacie už odešla, vazby s Afrikou, zejména jedinečnou komunitou Tengenege, nepřetrhala. Založila občanské sdružení na pomoc tamním dětem. Její činnost táhnout členové z vlastní kapsy.

Tangenenge je vesnice o tisíci lidech založená na úpatí dolu na kámen, asi 150 km na sever od Harare v Zimbabwe. Působí v něm jedinečná sochařská komunita, které vynesly mezinárodní věhlas ručně opracované sochy z kamene. Sochání je tam totiž jedinou možností obživy, jiná práce tam není.

Jsou jako má vnoučata, říká Gogo Marie

„Vnoučata jsem měla v Česku, tamní děti mi je nahrazovaly. Chtěla jsem jim nějak pomoci, proto jsem se rozhodla postavit tam školu,“ popsala Marie Imbrová. Jediná škola je totiž vzdálená 9 kilometrů, nechodí do ní ale všechny tamní děti, protože školné, pomůcky a uniformy jsou drahé. „Většina z nich sní o tom, dostat se tam a pak ještě dál z izolace vesnice, tam, kde podle nich začíná jiný, opravdový život,“ uvedla. Když ale začala svůj záměr realizovat, ukázalo se, že děti z tamní komunity, které jí neřeknou jinak, než Gogo Marie, tedy teta, nemají rodné listy a nejsou tudíž ani řádnými občany Zimbabwe. Založila proto Klub přátel Tengenenge, díky kterému má už 35 z 45 dětí rodné listy. Loni se podařilo dokončit stavbu školky a zajistit v ní dobrovolníky.

Sháním počítadla. Značka: Kuličková

„Vozíme tam léky a školní pomůcky. Větší věci, například vybavení školy, kupujeme tam,“ řekla Imbrová, která se v současné době živí jako lektorka. „Snažíme se jim zajistit to, co skutečně potřebují. Nemá smysl vozit tam počítače, když tam není elektřina. V současné době sháníme do školy klasická kuličková počítadla a anglické mapy,“ dodala s tím, že  cesty si členové, stejně jako dobrovolníci platí sami. Všechny dary, které loni činily přes sto tisíc korun, jdou do dětské komunity Tengenenge.

anka ( 4. února 2012 15:49 )

pani Marie se podarilo udelat pro nekoho lepsi zivot

Zobrazit celou diskusi