Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Češi ze Zambie utekli na cizí pasy: Přes Zimbabwe a JAR

Trojice zadržených Čechů nemůže prozradit, jak se dostala zpět do Česka
Trojice zadržených Čechů nemůže prozradit, jak se dostala zpět do Česka  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: šim - 
2. ledna 2012
12:41

Jak se tři čeští turisté po týdnech uvěznění v africké Zambii dostali domů? Oni sami o tom mluvit nemohou. Podle všeho ze země pod záminkou výletu utekli na cizí pasy. Jejich blízcí o ničem nevěděli, rodinám se ozvali až z Prahy. Kdo jim pomáhal?

Drama Jiřího Cetela, Michala Vebera a Jana Coufala začalo v říjnu, když je v Zambii zadrželi pro špionáž. Tři muži, kteří si do vnitroafrické země udělali výlet coby turisti, prý pořizovali tajný materiál, když si zcela rekreačně fotili tamní letiště. Do jejich hledáčku se k tomu dostala i vojenská základna.

Po několikadenní vazbě byli propuštěni na kauci a následné dva měsíce strávili v rozestavěném domě bratra honorárního konzula. Denně se museli hlásit policii, ze země odcestovat nemohli. V případě usvědčení tamními soudy jim hrozilo přes dvacet let žaláře.

Návrat před Silvestrem

Dva dny před Silvestrem se ale zčistajasna objevili na prahu svých domovů v České republice. Jak se ze Zambie dostali, napadá všechny. Oni sami o svém návratu mluvit nemohou. "Nemám potřebu o tom mluvit, možná později," řekl Blesk.cz Jiří Cetel. "Je to z důvodu, který jistě chápete," dodal.

O jejich blížícím se návratu nevěděly ani rodiny. „Dva dny před Silvestrem zvonil telefon. Byl to Jirka. Volal, že je v Praze,“ nemohou stále uvěřit rodiče Jiřího Cetla, jednoho ze zadržených Čechů.

Útěk přes Zimbabwe

Podle informací TV Prima ze Zambie utekli. Na cizí pasy. Pod záminkou výletu k Viktoriiným vodopádům jim bylo umožněno vycestovat do sousedního Zimbabwe. Tam si koupili letenku do Jihoafrické republiky a odtud zamířili do Evropy.

O tom, jak a kde sehnali tři Češi nové pasy, mlčí jak oni, tak úřady. Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář odmítl cokoli komentovat. V pondělí Blesk.cz řekl, že "ministerstvo novinu uvítalo, nevěděli jsme o tom dopředu". O své původní cestovní doklady Češi přišli v momentu jejich zadržení. Na cestu byť jenom k vodopádům, je však jednoznačně potřebovali.

Česká diplomacie ví, ale nepoví

Zda jednali na vlastní pěst, nebo jim vypomohla česká tajná služba, není jasné. Celou věc do Zambie pojede v nejbližší době zjišťovat český diplomat v Zimbabwe Luděk Zahradníček. „V dohledné době tam budu muset jet a některé věci tam vysvětlovat. To nebude dvakrát příjemné,“ řekl pro televizi Prima.

K návratu tří Čechů se v pondělí vyjádřil také premiér Petr Nečas a prezident Václav Klaus, kteří společně se svými manželkami poobědvali na zámku v Lánech. "Mám z toho velkou radost. To, co o tom vím, ale povědět nemohu," řekl Nečas. Prezident řekl, že by si z toho lidé cestující do ciziny měli vzít ponaučení. „Prosím občany, aby cesty do ciziny nebrali na lehkou váhu,“ řekl Klaus.

Zambie zatím nereagovala

Zambijská strana podle mluvčího ministerstva zahraničí Koláře zatím na fakt, že jsou zadržovaní Češi zpět v České republice, nijak nereagovala. Zda je možné, že by Zambie požadovala jejich vydání do Zambie, zůstává otevřené. ."To byste se museli zeptat v Zambii. Nevím, jestli existuje smlouva o vydávání," řekl Blesk.cz v pondělí Kolář.

dobrotka ( 14. ledna 2012 22:31 )

Na rozdil od Krejcire, tihle hosi dobrovolne a radi spolupracovali pri tom, jak je dostat do CR

dobrotka ( 14. ledna 2012 22:30 )

dobrotka ( 14. ledna 2012 22:29 )

lukreciaborgia ( 2. ledna 2012 15:30 )

Co je vám škrabalové po tom jak se dostali domů??Jste obyčejní podvraťáci a né češi.Zkrátka jsou doma,je dobře že jsou doma a vy sklapněte.Není pro nás podstatné jak se sem dostali,ale že jsou doma.Vy se o to nesnažíte,vy jenom cvakáte tak,jak píská Germán,majitel Blesku a AHA.O co máte,to se nezajímate,ale plnou tlamu a škrabopisu s chybama máte ,když se jedná o to,co vás nemusí zajímat.Čtenáře to taky nezajímá.Prostě jsou už doma.

dfghjk ( 2. ledna 2012 14:51 )

Zambie si nemusí dělat starosti, česká media jistě vyčmuchají a vytroubí, jak se vlastně odsud dostali, a to se pak bude česká diplomacie potit. My jsme opravdu zvláštní národ, ze všeho nejlíp nám jde se vzájemně sr.át, jak to nakonec řekl v novoročním projevu i pan prezident, samozřejmě bez použití těch nejvýstižnějších slov, což je běžnému smrtelníkovi povoleno.

Zobrazit celou diskusi