Zároveň banka znovu zavedla do oběhu mince, které začaly být bezcenné v roce 2002.

Jeden zimbabwský dolar má nyní hodnotu deseti miliard starých dolarů a díky tomu mohli Zimbabwané vytáhnout staré mince poschovávané v plechovkách a šuplících a jít si za ně něco koupit, píše agentura AP.

V pátek se za dvacet dolarových mincí, jejichž hodnota je podle oficiálního kurzu asi pět amerických dolarů (zhruba 77 korun) a podle reálnějšího kurzu na černém trhu asi dva dolary (30 korun), dala koupit veka chleba, pokud tedy byl v obchodech k mání.

Ve všech obchodech se tvořily fronty, jak si prodavači uvyklí počítat štosy bankovek jen pomalu zvykali na sčítání mincí. "Je to bonus pro všechny, kteří, stejně jako já, nevěděli co s bezcennými mincemi, ale nevyhodili je," říká podnikatel Frank Takavara, který do obchodu přinesl plechovku od bonbonů plnou mincí a mohl si za ně koupit malý sáček sušeného mléka.

Zimbabwe se už několik let zmítá v ekonomické krizi, kterou podle západních států způsobil svou politikou autoritářský prezident Robert Mugabe. Dlouholetý zimbabwský vůdce Mugabe byl znovuzvolen v kontroverzních červnových volbách, z nichž odstoupila opozice kvůli násilí ze strany Mugabeho přívrženců.