Znamená to, že ceny v zemi se za poslední rok zvýšily na více než stotisícinásobek.

Meziměsíční tempo růstu cen se zrychlilo na 839,3 procenta ze 433,45 procenta v květnu. Ceny se tak za jediný měsíc zvýšily téměř na desetinásobek.

Údaje o inflaci ukazují, že ekonomický chaos v Zimbabwe se prohlubuje. V někdejší obilnici Afriky se stupňuje nedostatek potravin a paliv, a to v situaci, kdy soupeřící politické strany nejsou po zmanipulovaných volbách schopny uzavřít dohodu o sdílení moci.

Ekonomové se ovšem domnívají, že skutečná inflace v zemi je ještě vyšší. "Naše čísla o inflaci jsou podstatně vyšší, i tak to ale svědčí o tom, že produktivní základna ekonomiky se scvrkla," řekl ekonom jedné domácí banky, který si nepřál být jmenován. Hyperinflace vzniká, když vláda tiskne stále větší množství peněz, které neodpovídá výkonu ekonomiky.

Fotogalerie
3 fotografie

Zimbabwe se již řadu let zmítá v ekonomické krizi, za niž je podle pozorovatelů zodpovědná politika autoritářského prezidenta Roberta Mugabeho, především jeho program vyvlastňování bílých farmářů. Kritici také obviňují Mugabeho z vyvolání hyperinflace tištěním peněz v zájmu svého znovuzvolení. Zimbabwe trpí asi 80procentní nezaměstnaností a velká část lidí přežívá jen díky výměnnému obchodu.

Nejvyšší inflace ve světové historii donutila Zimbabwe tento měsíc uskutečnit měnovou reformu, spočívající ve škrtnutí deseti nul z nominální hodnoty zimbabwského dolaru. Deset miliard zimbabwských dolarů se tak od 1. srpna změnilo na jeden dolar, což podle pozorovatelů dál prohloubilo chaos v zemi.

Čtěte také:

V Zimbabwe škrtali nuly, znovu platí mince