Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Klausův trhák: Zmizení chilského pera vidělo za rok 7 milionů lidí

Klausův trháh: Zmizení chilského pera kraluje českému videu na internetu
Klausův trháh: Zmizení chilského pera kraluje českému videu na internetu  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Oldřich Tichý, simao.k - 
4. dubna 2012
09:11

Na co z toho, co udělal Václav Klaus (70) za poslední rok, si rychle vzpomenete? A co když se přidá nápověda: Chilské pero? Komická scénka, kdy v kapse české hlavy státu skončilo při návštěvě Chile protokolární pero, má dnes 1. výročí. Za tu dobu ho jen na YouTube vidělo přes 7 milionů lidí!

Otevřít krabičku, vybrat z ní pero, pod stolem ho přehodit z ruky do ruky, strčit do kapsy, zavřít krabičku. Vše před tiskovou konferencí s chilským prezidentem. Ještě zálibný úsměv a hit je hotov: Scénář, režie i hlavní role Václav Klaus.

„Při té tiskové konferenci jsme si ani nevšimli, že to máme, a přišli jsme na to až večer při stříhání,“ popsal vznik nahrávky kameraman Petr Svidenský. Klausovu slávu spustilo odvysílání v České televizi.

Politické konkurenty trhnul prezident na celé čáře! Útok Mirka Topolánka (ODS) na fotografa po debaklu ve volbách vidělo skoro sto tisíc lidí a pohlavek, který dal Miroslav Macek (ODS) Davidu Rathovi (ČSSD), dokonce pár set tisíc lidí. Kam s tím na Klause!

„Za chilské pero bych si utrhl ruku,“ lkal prezident, když hodnotil loňský rok. Pozdě. Už i v internetové encyklopedii Wikipedie je heslo »Chilský incident Václava Klause«. Na to, aby scénku s perem trumfnul, má prezident necelý rok...

Video Václav Klaus si v Chile "vypůjčil" pero - Youtube.com, ČT
Video se připravuje ...

Chilské pero tajemné

• Nezodpovězena zůstává základní otázka: Strčil prezident pero do kapsy schválně, nebo šlo o mimovolné pohyby. Obě verze mají zastánce i odpůrce. Podle protokolu si Klaus pero směl vzít.

• Bylo pero unikát? Podle některých zdrojů šlo o umělecký výrobek z modrého polodrahokamu vyzdobený rytinami. Mluvčí Hradu Radim Ochvat ale tvrdí, že to bylo obyčejné pero s logem státu.

• Předchozí nejasnost by šlo snadno vyřešit, kdyby bylo pero k mání. Jenže kde vlastně skončilo? To nikdo neví (a pokud ví, nechává si to pro sebe).

Chilské pero inspirující

• Rudolf Brančovský napsal píseň »Klaus ukradl propisku«. Prezidentovi žertem připisuje ukradení všeho. „Ukradl i sluníčko, protože nesvítí. Chybí mi jedna ponožka, Klaus tu musel býti.“

• Americký komik Jay Leno vystoupil ve své noční show s parodií Klausova záznamu. Komik sedící na místě chilského prezidenta bez zábran krade mikrofon, vlaječky i sklenici s vodou.

• Při návštěvě maďarského prezidenta v Praze zorganizovala skupina recesistek fingované zatčení V. Klause chilskou policií. Zatčení mu oznámily megafonem, když vítal maďarského kolegu.

husqarnowicz ( 4. dubna 2012 19:35 )

Pleteš si pojmy, hombre. Klaus to pero neznárodnil. On učinil pravý opak, čili ho zprivatizoval pro sebe. 

husqarnowicz ( 4. dubna 2012 19:33 )

Neví někdo, co se s tím perem potom stalo? Vrátil ho Chilanům s omluvou, jak by se na hlavu státu slušelo, nebo si ho nechal jako obyčejný zlodějíček neboli modrá straka? 

reeh ( 4. dubna 2012 19:14 )

Kde zmizelo pero ????? Víme to....... http://vtipy.netroof.eu/item/5321/presidentska-drazba/

jana999 ( 4. dubna 2012 18:28 )

stydím se za to, že tento zloděj, neměl ani tolik charakteru a neodstoupil z presidentského úřadu, všude na světě, by za to musel okamžitě odstoupit, fuj klausi, jak může taková zlodějská kreatura zastávat ten nejvyšší post

mazd ( 4. dubna 2012 12:27 )

To by lépe nesehrál ani Vlasta Burian. Za herecký talent bavič roku má 1.To trochu zakryje úmyslné znárodnění pera...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa