Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus je můj kamarád, chlubila se omilostněná korupčnice Benešová

Autor: simao, ljšk - 
20. února 2012
11:10

Kontroverzní omilostnění Anny Benešové, bývalé šéfky Metropolitní univerzity, budí pozornost. Její korupční počínání sice rozkryl soud, nezabýval se však jejím vztahem k rodině prezidenta Klause. Byla prý kamarádkou s Livií i jejím manželem, Václavem Klausem. Není to však poprvé, co Klaus čelí kritice na téma prezidentských milostí.

V rozhovoru pro Lidové noviny vzpomínal na Annu Benešovou její předchůdce v čele Metropolitní univerzity Ondřej Asztalos.

"Jednou mi v dobré náladě vykládala, že je prezident její známý," prozradil Asztalos, vůbec první rektor této soukromé vysoké školy, na kterou padl díky korupčnímu skandálu stín pochybností. "Označila se i za přítelkyni paní Klausové," dodal.

Benešová si údajně na univerzitě počínala značně obratně a vybudovala si rozsáhlou korupční síť - nechala bezproblémově studovat politiky a jejich známé, kšeftovala s výhodnými nájmy budov, zpronevěřovala peníze... Přesto se dočkala omilostnění od prezidenta Klause.

Odposlechy potvrdily: Kamarádila se s Klausovými

Policejní odposlechy Anny Benešové totiž potvrdily, že se někdejší univerzitní šéfka skutečně s Livií Klausovou scházela. A nejen v rámci oficiálních akcí.

Prezidenta Klause pak usvědčená korupčnice znala ještě ze společného předrevolučního působení v Prognostickém ústavu, kde osobně spolupracovali - Benešová připravovala Klausovi podklady pro jeho služební cesty do zahraniční.

Díky poměrně úzkému napojení na rodinu Klausových tak prý kriminalisté tušili, že i přes odhalení korupce by mohl celý případ skončit omilostněním Benešové, uvedly Lidové noviny.

Problematické prezidentské milosti...

Problém prezidentských milostí se však netýká jen vlády prezidenta Klause. I jeho předchůdce, zesnulý Václav Havel, čelil v tomto směru občasné kritice. Třeba v kauzách cyklokrosaře Šimůnka, syna Věry Čáslavské či Marty Chadimové.

Václav Klaus si však v případu Anny Benešové již několikrát sám zavařil. A to především poněkud pochybnými zdůvodněními, proč milost udělil.

Nejprve mělo jít o zrušení trestu z důvodu péče o nemocného manžela. Jenže Benešová dostala jen podmínečný trest a ten by jí v tom nebránil. Klaus proto své odůvodnění změnil, a tak ho zavalila další lavina kritiky. Poslanec a právní expert Stanislav Polčák (TOP 09) dokonce označil celou kauzu za velký "exces a vybočení z právního rámce".

Klausovy přehmaty: Malina, Kadlecová a další

Již dříve Klaus pomohl třeba příteli zastřeleného "kmotra" Mrázka, podnikateli Tomáši Malinovi, kterému zajistil odklad výkonu trestu, prý na základě zhoršeného zdravotního stavu obviněného.

A nebo úplatné policistce Radce Kadlecové, která se dokonce dvěma lidem svěřila, že si milost zakoupila. I tento případ nyní prošetřuje protikorupční policie. A díky prezidentským milostem zahalil stín pochybností i Pražský Hrad.

oldedek ( 4. června 2012 10:31 )

To se teda Smetana pěně ale pěkně spletl - Venca nemá tykadla - má rohy jako vůl !

marmat ( 21. února 2012 11:44 )

AROGANCE MOCI + HLOUPÁ (chlubivá)ODSOUZENÁ = VRCHOL ROZKOŠE Ale vedle v Německu si taky jeden prezident myslel, že je NEDOTKNUTELNÝ

laco ( 21. února 2012 09:01 )

Akéže Kontroverzní. Je to neskutočná nehoráznosť. Pekné gorily si to tam chováte...

mathony ( 21. února 2012 09:00 )

to je už drzost tak na co jsou soudy které stojí poplatníky nemalé peníze když to jeden zhatí a pustí ji ven ted by měl ze svého náklady na cele vyšetřování uhradit ze své kapse kterou si nacpal za svoje kralování dostatečně je to prostě výsměch pro nás všechny

honzina ( 21. února 2012 07:46 )

ale ale pročpak jí nadáváš, jiný upozorňuješ jaký jsou a sám ...... příště drž tu svoji...., jo???? jseš chytrej(nebo si to o sobě aspoň myslíš)tak pokud jiný napomínáš, tak buď slušnej sám a všude, ne jen někde,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa