Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klausovy milosti prošetřuje policie! Posvítí si na podnikatele Malinu

Autor: simao, ČTK - 
21. února 2012
10:36

Koupil si Tomáš Malina milost od prezidenta Václava Klause? Český podnikatel byl sice odsouzený za stamilionovou zpronevěru, měl ale také vlivné přátele, "kmotry" Mrázka a Pitra... A kriminálka nyní prošetřuje, proč se dočkal i zastání na Hradě. Klaus totiž rozhodl o odkladu jeho nástupu do vězení. Prý ze zdravotních důvodů.

V době, kdy stále probíhá aféra s kontroverzním omilostněním korupčnice, někdejší šéfky Metropolitní univerzity a Liviiny kamarádky Anny Benešové, se objevují další spekulace ohledně dřívějších omilostnění.

Detektivové z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality nyní na základě anonymního udání prošetřují, zda si podnikatel Tomáš Malina svou milost koupil či nikoli!

"Prověřujeme nějaké udání ohledně okolností udělení prezidentských milostí, nic podrobnějšího ale nemohu sdělit," řekl ČTK mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Kdo je Tomáš Malina? Pitrův spojenec

Podle informací serveru Týden.cz se podnikatel Malina výrazně "napakoval" při obchodech s palivy. Poškodil prý především společnost Unipetrol, od níž odebral pohonné hmoty za více než 170 milionů Kč a rozprodal je čerpacím stanicím. Unipetrolu však prý peníze nevrátil a nakoupil za ně akcie jedné ruské ropné společnosti...

Malina však kšeftoval i se Setuzou, za kterou stála další kontroverzní osobnost, Tomáš Pitr.

Zatímco však Pitr dostal za nekalé obchody s akciemi firem Setuza a Milo Surovárny 6 let a raději proto utekl do zahraničí, Malina vyfasoval za zpronevěru a podvody s pohonnými hmotami 5 let, ale do vězení však také nenastoupil. A nemusel ani uprchnout do Švýcarska.

Před sedmi lety se totiž Malina dočkal milosti od českého prezidenta! Klaus rozhodl o odkladu jeho nástupu vzhledem k jeho zdravotnímu stavu. Vězení se tak vyhnul poměrně elegantně.

Zařídil si prezidentskou milost?

Tomáš Pitr však není jediným povedeným "kamarádíčkem" Tomáše Maliny. Byl jím i zavražděný "kmotr" František Mrázek.

Již několikrát to přitom vypadalo, že má Pražský Hrad pro Mrázkovy kumpány nějakou zvláštní slabost. Omilostnění se totiž dočkal třeba Pitrův obchodní partner a Mrázkův známý Karel Steiniger - kvůli rakovině jater.

Údajné zdravotní obtíže jsou přitom důvodem i pro udělení milosti Tomáši Malinovi. ČTK však uvedla, že podle vězeňské služby je Malinův stav dobrý. Skrývá se tedy za omilostněním nějaký jiný důvod? To je nyní součástí policejního vyšetřování.

Václav Klaus byl přitom jedním z těch, kteří příliš nesouhlasili s poměrně častým a značně nešťastným používáním milostí v případě Václava Havla, třeba u cyklisty Radomíra Šimůnka či disidentky Marty Chadimové... Počet udělovaných milostí proto Klaus výrazně omezil. I tak ale nyní čelí kritice i on.

centorio ( 7. září 2012 14:03 )

jsem zvedav kdo da Vaskovi milost? mam dojem ze na nej taky dojde,on zas tak cistej neni

oldedek ( 23. února 2012 12:13 )

Tutově na Vencu toho hodně, ale opravdu hodně ví - je to asi takové svinstvo, kvůli kterému by asi "mazal" na Pankrác ....

tuning ( 23. února 2012 11:25 )

ANO !!! Souhlasím a taky bych bral, aby už někam zalezli a nechat je žít za minimum, zloději, korupčníci. Nechci tady amníky a ani tzv. demokraty. Táhněte na západ.

husqarnowicz ( 22. února 2012 11:46 )

V tomhle jsem docela pesimista. Tahle vládnoucí lůza bude muset vychcípat. Šlo by to urychlit snad jedině občanskou válkou, ale to by nás amíci asi začali humanitárně bombardovat. Takže musíme počkat, až si pro něj přijde zubatá a odchod z tohoto světa mu nechá patřičně vychutnat.

vlaku ( 22. února 2012 07:35 )

Tady to nevypadá na koupení milosti. Jde pouze o určitý akt vděčnosti. Santa, ten už je za vodou s celou svojí rodinou. Doba jeho finančního rozkvětu byla z počátku privatizace a vznikání nových podnikatelských subjektů. Tady, ruku v ruce s bankéři, tekly miliony do ptačí kasy a vlastní kapsy. Toto dnes je pouze třešnička na dortu. Samé klanění, cestování s pojené se soukromou přednáškou, žranice a pod. Tak si neužíval ani Václav IV, po kterém nám zůstalo spoustu milých památek. Po tomto Václavu a jeho privatizaci, nám zůstane jenom spousta problémů, dluhů, rodinných tragédií, bída většiny národa. Národ vzkvétá, jak bylo slíbeno. Jenže za národ se považuje jen těch pár tisíc zbohatlíků a ostatní jsme jejich novodobí otroci. Už se nikdy nevrátí rozkradený majetek. Takže změna v této společnosti přijde pouze velkou přírodní katastrofou, nebo válkou.A to není moc dobrá perspektiva do budoucna.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa