Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko vyhostí ukrajinské diplomaty, oplácíme stejnou měrou!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: evak, ČTK - 
16. května 2011
22:21

České ministerstvo zahraničí chystá vyhoštění ukrajinských diplomatů, uvedl v pondělí ministr a vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09). Jde podle něj o reakci na nedávné vyhoštění dvou českých diplomatů z Kyjeva.

Ministr to řekl novinářům na tiskové konferenci po jednání s moldavským kolegou. Dva čeští diplomaté, kterým Ukrajina nařídila odjezd kvůli údajné špionáži, už odletěli ze země, uvedl mluvčí diplomacie Vít Kolář.

Případ podle české strany zřejmě souvisí s udělením azylu ukrajinskému politikovi Bohdanu Danylyšynovi. Česko-ukrajinské vztahy po tomto rozhodnutí českých úřadů ochladly.

Podle Schwarzenberga patří k diplomatickým zvyklostem, že v případě vyhošťování diplomatů platí pravidlo reciprocity. "I v této záležitosti to tak bude," prohlásil ministr. Dodal ale, že Česká republika tento krok učiní diskrétně, bez zbytečné publicity. Podle neoficiálních informací ČTK se tak do dnešního dopoledne nestalo. V diplomacii je vyhoštění diplomata považováno za velmi vážné rozhodnutí a vzájemné vztahy vyostřuje.

Dva pracovníky českého zastupitelského úřadu v Kyjevě ukrajinské ministerstvo vyhostilo s argumentem, že s pomocí dvou placených ukrajinských spolupracovníků získávali informace a dokumenty o ukrajinském zbrojním průmyslu. Zajímali se prý rovněž o vývoj nových zbraní a o zakázky ukrajinských zbrojovek pro Rusko. Údajně šlo o plukovníka Zdeňka Kubíčka a majorku Petru Novotnou.

Ministr Schwarzenberg si myslí, že vyhoštění byla připravená akce. Souvisí podle něj nejspíš s udělením azylu Danylyšynovi, jehož ukrajinské úřady stíhají. Souvislost s kauzou Danylyšyn Ukrajina odmítla. Podle ukrajinských médií se jedná o první vyhoštění cizích diplomatů po nástupu nynějšího prezidenta Viktora Janukovyče a jsou za ním politické motivy.

jozzinek ( 18. května 2011 20:45 )

Ukrajince zaměstnávají jenom podnikatelé, kterým se nechce odvádět daně, a tím okrádají stát. Bylo by lépe poslat takové podnikatele na Ukrajinu. Tam by si mohli vrznout jenom v předpovědi počasí, místo vyhozené hlasatelky.

husqarnowicz ( 18. května 2011 06:44 )

Taky z nich nejsem nadšený, ale přiznejme si, že bez ukrajinských gastarbajtrů by naše ekonomika brzy lehla. Kdo myslíš, že by je nahradil? Naši opálení spoluobčané určitě ne.

spajka ( 17. května 2011 08:20 )

vyhostit všechny Ukrajince,kterých je u nás jak máku.Nelegální pobyty,práce na černo,kriminalita,atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa