Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Schwarzenberg a Fuksa: Život na zámku a v podzámčí

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Lukáš Gibiec, jak - 
10. srpna 2010
07:18

Kdyby se točila pohádka o zámeckém pánovi a jeho poddaných v podzámčí, docela dobře by mohly jako kulisy posloužit nemovitosti dvou ministrů.

Šéf resortu zahraničí Karel Schwarzenberg (72 let, TOP 09) vlastní hned několik zámků, a tak by si filmaři mohli vybírat. Naproti tomu jeho kolega z ministerstva zemědělství Ivan Fuksa (47 let, ODS) žije v malém domečku v Příbrami, který nápadně připomíná domek pro poddané.

Karel Schwarzenberg

614579:gallery:true:true

O majetku, který vlastní Karel Schwarzenberg, si kolegové ve vládě mohou nechat jen zdát. Jeho předkové ho pečlivě budovali stovky let. Patří mu např. zámek v Čimelicích, Karlově, Rakovicích, Hraběšíně a Kutné Hoře-Sedlci. K tomu vlastní tři nemovitosti v Praze, přes dvě desítky stavení a hospodářských budov zejména v jižních a středních Čechách a stovky hektarů pozemků v Česku, ale i v zahraničí. Zámek Orlík už převedl na syna.

Ivan Fuksa

614580:gallery:true:true

Proti knížeti je ministr zemědělství Ivan Fuksa opravdu troškař. Je sice druhým největším vlastníkem půdy ve vládě, ale pane mu říká ani ne 10 hektarů na Pelhřimovsku. „Je to dědictví po babičce,“ vysvětl uje Fuksa. Na půdě nehospodaří, ale pronajímá ji. Svůj domeček v Příbrami si Fuksa nedávno zrekonstruoval.

e.44 ( 10. srpna 2010 15:23 )

bara Kdyby ty historické stavby zůstaly majetkem státu, tak už by z nich byly zříceniny.

bara ( 10. srpna 2010 13:33 )

přejme to našemu knížeti-ministrovi, získal majetek zpět v restituci...pokud zaměstnává hafo lidí, kterým dobře platí za práci, proč ne? . ovšem druhá věc je - k čemu je někomu tolik zámků a jiných nemovitostí? Dříve je šlechta hromadila - zámky, hrady, paláce stavěla i ve městech po celé zemi, aby měla co nejvíc poddaných a sloužících, které měla pak ve své moci a nehrozilo, že je nebude moci ovládat, protože měli o nich přehled ve všech koutech země, a tak ani nehrozilo, že by případné bouře nezvládli... dnes to je akorát jen starost, i když pan kníže na to má lidi, které zaměstnává a dobře je platí...a zámky alespoň nebudou chátrat... .

bosomfriend ( 10. srpna 2010 11:22 )

ale těch mafiánů, kteří roktadli národná podniky, neplatili 20 let daně a neí síly je poslat za mříže. Poříd jsou někám krati. John , namísto, aby dělal konečně na ně razie a zavavoval majetky , tak jezdí clastat rum k povodním. a%t už konešně+ začně pracovat a dělat pořádek, jinak člověk nabyde dojmu, že byl nastrčen jen k tomu, aby je kry.

arcaben ( 10. srpna 2010 09:08 )

a to jste ještě neporovnali 40let starý panelák-nerekonstruovaný,třeba jen se stájemi pana hráběte...Do takového paneláku by si pan hrábě nedal uskladnit ani podestýlku pro své oře!!Plesku,jak by jste nazvali takový film?"NOČNÍ BĚSY PANA HRÁBĚTE"To už by ani ve sněmovně,chudák,nepodřimoval.

lipno ( 10. srpna 2010 08:00 )

ale tam někde jsem před 40 lety dělal filmovou školu a učili tam (dobře) lidí, uklizeni tam s označením antisocialistické živly

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa