Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nečasova vláda: John má vnitro, Kalousek finance!

Boj o ministerstva začal. Lídři vítězných politický stran svedou boj o nejsilnější pozice
Boj o ministerstva začal. Lídři vítězných politický stran svedou boj o nejsilnější pozice  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
30. června 2010
10:12

Kostky jsou vrženy, ministerská křesla v nové vládě jsou rozdělena. Vnitro povede Radek John (VV). Ministerstvo zahraničí dostane Karel Schwarzenberg a finance  Miroslav Kalousek (TOP 09).

Zhruba po sedmihodinovém nočním jednání takzvané koaliční devítky to novinářům řekl premiér a předseda ODS Petr Nečas.

ODS bude mít ve vládě ministerstvo obrany s ministrem Alexandrem Vondrou, ministerstvo spravedlnosti, které povede stranický místopředseda a Jiří Pospíšil, který už úřad řídil ve vládě Mirka Topolánka (ODS). Ministrem životního prostředí bude místopředseda Pavel Drobil a zemědělství nynější náměstek ministra financí Ivan Fuksa. Ministerstvo průmyslu a obchodu připadne ekonomickému expertu ODS Martinu Kocourkovi.

Věci veřejné získají ministerstvo vnitra pro Radka Johna, ministerstvo školství pro místopředsedu Josefa Dobeše, ministerstvo pro místní rozvoj pro Kamila Jankovského a dopravy pro poslance a svého sponzora Víta Bártu.

Ministerstvo zahraničí povede předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, ministerstvo financí Miroslav Kalousek, ministrem práce a sociálních věcí bude místopředseda této strany Jaromír Drábek. V čele ministerstva zdravotnictví usedne Leoš Heger a ministerstva kultury berounský starosta Jiří Besser.

Reformní ministerstva má TOP 09

Silnou pozici bude mít premiér Nečas. Uvedl, že bude mít na starosti koordinaci reforem rozpočtu včetně daní, zdravotnictví a sociálních věcí včetně důchodů. Reformní ministerstva má TOP 09. Podle Schwarzenberga strana převezme asi nejtěžší břímě v souvislosti s plánem rozpočtových škrtů. "Vzali jsme to vědomě na sebe jako strana, která říkala, že rozpočtová odpovědnost je největší priorita," řekl.

Zástupci státu ve strategických firmách se státní účastí ČEZ, ČEPRO, ČSA, EGAP, MERO a Letiště Praha budou hlasovat na valných hromadách podle předchozího Nečasova souhlasu. Stát firmy řídí prostřednictvím ministerstva financí. Premiér bude mít stejnou pravomoc i v případě České pošty, která je pod vnitrem.

Na ministerstvu financí bude prvním náměstkem pro majetkové a správní věci zástupce ODS, představitel stejné strany bude prvním náměstkem pro bezpečnostní úsek na vnitru. Jiné náměstky podle Nečase lídři zatím neřešili.

VV slíbily, že ze strany ABL střet zájmu nehrozí

VV podmiňovaly účast v koalici křeslem ministra vnitra pro Johna. Nečas ale poukazoval na to, že je problematické propojení VV s bezpečnostní agenturou ABL, kterou založil a v níž ještě vlastní podíl Bárta. Prodá ho svému bratrovi v červenci.

Nečas dnes svá slova mírnil. "Řekl jsem, že existuje nebezpečí, že by byla vláda spojována s konfliktem zájmů. Dnes jsem byl ujištěn zástupci VV, že nic takového nehrozí, že se ABL nezúčastní transakcí s vnitrem a nebude přechod lidí z ABL na ministerstvo," uvedl premiér. Podle Johna VV nikdy nic takového neplánovaly. Naopak skutečnost, že vnitro bude mít malá strana, bude podle něj zaručovat, že nebude politicky zneužíváno.

Premiér je ale proti myšlence VV, aby byl jedním z náměstků na vnitru pro lepší kontrolu zástupce ČSSD. Podle Nečase to zajistí oddělení nepolitické a politické části ministerstva.

Vláda bez jediné ženy

Ve vládě nebude žádná žena. Podle Nečase jde o nedostatek a problém. Se Schwarzenbergem poukázali na to, že strany sice měly na určitá ministerstva kandidátky, ale tyto úřady při rozdělování nedostaly. John uvedl, že některým poslankyním VV stačilo vyjednávání o kabinetu a do vlády jít nakonec nechtěly. Ženy ovládly ale vedení sněmovny, obsadily tři že čtyř křesel včetně předsednického.

Jednání v noci na dnešek bylo zřejmě složité, strany jednaly jak ve formátu K9, tak jen ve formátu předsedů. "Dohoda byla dosažena po sice dlouhém, ale korektně vedeném jednání," uvedl Nečas, který zdůraznil, že jde o nejmenší koaliční vládu za posledních 20 let.

radan65 ( 2. července 2010 12:32 )

zkrate nenech se znechutit V armade spasy dnes meli fakt hnusnou polivku, zrejme do toho jeste dve tri zvetraly pivka z kelimku. Tak se prisel vyblejt sem. No knizeci majetek je proveren staletimi horsi jsou jini culibrci Treba JUDr Benda zvany Oslik v cele ustavne pravniho vyboru To budou panecku nahubky no jee je krasny

cernysvetlo ( 30. června 2010 16:48 )

To je ale všechno, co proti tomu můžou udělat. Naštěstí!

cernysvetlo ( 30. června 2010 16:13 )

No a to je nádherný důvod k závisti, viď socko!

mr.remy ( 30. června 2010 15:00 )

Můžu tipnout??? Volič Paroubka? Jako bych ho slyšel.

mr.remy ( 30. června 2010 14:59 )

To zas bude v pátek na pivu politickejch keců

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa