Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslancův výlet: Do Dubaje jedině s přáteli lobbisty

Autor: Eva Hofrichterová, map, evakk - 
25. února 2011
06:38

Šéf rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS, 58) přinesl na letiště igelitky s půlmilionem a zaplatil výlet na golf do Dubaje. Jel s »přáteli« – s šéfy polostátních podniků a s lobbisty. Ale o politice a byznysu prý nepadlo ani slovo. Kdo tomu uvěří? Vždyť šéf ČEZ Martin Roman musí být Suchánkovi vděčný minimálně za to, že prosadil utajení jeho příjmu. Bylo to na poslední chvíli a Suchánek o to bojoval jako lev.

Aféra, o níž informoval server Aktuálně.cz, dostala název Toskánsko 2, podle dovolené expremiéra Mirka Topolánka (ODS) s lobbisty a byznysmeny v létě 2009. Suchánek byl Topolánkovi vždycky velmi blízký a leccos se zřejmě naučil. Také on byl na společném výletě »náhodou«. Tvrdí, že jen přinesl na letiště peníze od Romana a jeho přátel a z protekce koupil letenky, které měli byznysmeni potíže sehnat.

Suchánek pomáhal utajit Romanův příjem

»Přátelství« Suchánka s Romanem má zřejmě hlubší kořeny. V roce 2005 se totiž poslanec ODS vyznamenal, když na poslední chvíli prosadil, aby lidé jako Roman nemuseli zveřejňovat svůj plat a odměny. Podle zákona to totiž firmy, s jejichž akciemi se obchodovalo, měly začít dělat.

Pár dní předtím se to Suchánkovi podařilo zvrátit. Dvakrát sice s návrhem, aby se zveřejňovaly pouze balíky odměn pro vedení, neuspěl. Potřetí jej ale Sněmovna schválila jako přívažek zákona o zániku Fondu národního majetku. Pro hlasovali poslanci ODS a přidali se k nim i jednotlivci z ostatních stran. Zákon pak vstoupil v platnost neuvěřitelnou rychlostí během pár dní.

Proti povinnosti zveřejňovat konkrétní odměny přitom nejvíc lobbovali právě šéfové polostátních firem, jako byl Český Telecom či právě ČEZ. Krátce předtím se totiž provalilo, že Roman měl za necelý rok od příchodu do funkce nárok na opci na akcie za více než 50 milionů.

Vášnivý golfista Suchánek ale nechce ukázat důkaz, že si cestu do Dubaje platil. Jisté ale je, že za své cestuje nerad. Už v červenci 2007 odjel hrát s dalšími poslanci golf do Skotska a cestu i ubytování si nechal proplatit Sněmovnou.

Partička z golfového výletu do Emirátů

Společného výletu v Dubaji se kromě známého lobbisty Romana Janouška zúčastnili šéfové Českých drah a pražského Dopravního podniku Petr Žaluda a Martin Dvořák. Hráli tu golf se spolumajitelem firmy Škoda Transportation Tomášem Krskem.

Jeho firma od těchto státních společností dostává miliardové zakázky. Podle Mf Dnes má asi 60procentní podíl na zakázkách Českých drah. Dva měsíce před cestou do Dubaje získala například dceřiná společnost Krskovy Škody Transportation od ČD zakázku za 3,3 miliardy na dodávku 15 vlaků. Škoda je současně také dvorním dodavatelem tramvají pro Dopravní podnik vedený Dvořákem. Do roku 2017 má dodat na 250 nových vozů za 17 miliard korun.

lea61 ( 25. února 2011 20:30 )

Platí každý - kdo třeba nakoupí v obchodě, a bezdomáči nežijí ze vzduchu, že... Za vyžebrané peníze i nějaký ten alkohol, to je pak nejen DPH, ale i spotř.daň.

komin ( 25. února 2011 19:21 )

tyhle zajezdy platime CEZu v cenach proudu

komin ( 25. února 2011 19:19 )

navstivila za nakradene penize po Toskansku i Dubaj

komin ( 25. února 2011 19:17 )

dalsi skandal vecneho korupcnika

komin ( 25. února 2011 19:15 )

podplaci politiky - tohle je dalsi dukaz .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa