Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

John vybírá policejního prezidenta: Je to nezákonné?

Radek John je přesvědčen, že má právo na své straně
Radek John je přesvědčen, že má právo na své straně  (Autor: Jiří černohorský)
Autor: jos - 
17. ledna 2011
14:28

Zástupci ODS dnes (v pondělí) tvrdě zkritizovali výběrové řízení na policejního prezidenta, vypsané ministrem vnitra Radkem Johnem (VV). Je prý ušité na míru jednomu kandidátovi a je nezákonné. John to odmítá.

"Zástupci ODS špatně pochopili systém výběrového řízení. Je v souladu se zákonem. Mám právo provádět výběr policejného prezidenta, kdo jiný by to měl dělat než ministr vintra," řekl k problematice výběru policejního prezidenta Radek John.

Občanští demokraté se v pondělí od procesu výběru nového šéfa policie distancovali. Na tiskové konferenci to oznámili místopředsedové sněmovního branně-bezpečnostního výboru Jana Černochová a Jan Vidím. Výbor by se měl podle nich celou situací zabývat.

„Chceme, aby výběr policejního prezidenta proběhl v souladu se zákonem bez pochybností. Výběrové řízení je velmi, ale velmi zpackané,“ řekla k tomu Černochová.

Pět možných kandidátů

V komisi jmenované Johnem má zasednout i jeho první náměstek za ODS Jaroslav Salivar. Právě to Vidím s Černochovou napadli.

Do výběrového řízení, které kritizuje i premiér Petr Nečas (ODS), se přihlásilo 11 lidí, šest z nich ale nesplňuje kritéria. Zbylou pětici tvoří kromě Čecha a Bílka ještě šéf pražské policie Martin Červíček, náměstek šéfa jihomoravské policie Lessy a ředitel policie Ústeckého kraje Jiří Vorálek.

museman ( 19. ledna 2011 09:22 )

Tak tady je vidět, jak našim dvěma největším stranám jde o lidi a o to, co se v téhle zemi má změnit...John nabídnul transparentní formu výběru policjeního prezidenta, ČSSD dokonce měli dva zástupci!! a stejně jsou všichni proti a mektají. Argumenty o tom, že se měl předem vybrat Čech se také nenaplnily a ODS stejně nesouhlasí Já doufám, že John bude držet svou linii a nebude se ohlížet na pískot modrých, oranžových a bůhví ještě jakých! Ti už mají domluveni kšeftíky i na pražském magistrátu, bohužel...

petr11 ( 18. ledna 2011 04:53 )

...tady si zákony každý vykládá tak, jak se mu to hodí!! Dle mého je to boj mezi VV a ODS. Přihraj, já dám gól!! A takové zákony jsou špatné!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa