Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odbory útočí na Johna: Odstup!

Autor: oj, ČTK - 
7. února 2011
10:57

Policejní odbory znovu tvrdě zbrojí proti ministrovi vnitra Radku Johnovi. Poté co v září uspořádaly masovou demonstraci proti vládním škrtům, v nejbližší době rozešlou mezi své členy petici, v které ministra vyzvou k odstoupení.

Podle předsedy Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milana Štěpánka nedokázal John resortu zajistit dostatek peněz na mzdy a provoz. O případu informují Lidové noviny.

Plat policistům klesl až o 5 tisíc!

Petice se policistům dostane do rukou v době, kdy jim na učet přijde vůbec první výplata snížená o deset procent. Řadoví policisté tímto škrtem přišli v průměru o 3000 korun. S nižší mzdou se přitom museli vyrovnat už loni, kdy jim některá krajská ředitelství přestala vyplácet peníze za přesčasy nebo rizikový příplatek. Podle odborů jim tak plat klesl v některých případech až o 5000 korun.

John se podle deníku brání tím, že je prvním ministrem, který má takto osekaný rozpočet a musí dělat nepopulární kroky. Tvrdí, že pro policisty udělal vše, co bylo v jeho silách. "Pro policisty jsem vyjednal, že se nebude danit odchodné, nebudou se rušit výsluhy a nebude se propouštět," uvedl.
Ministerstvo vnitra letos hospodaří s 52,9 miliardy Kč, což je téměř o sedm miliard korun méně než loni. Policie dostala 28,6 miliardy proti loňským 33,5 miliardy Kč, napsal deník.

Odboráři očekávají, že petice bude mít mezi policisty obrovský ohlas. "Vzhledem k tomu, kolik lidí se účastnilo demonstrace v září, počítám s podpisy v řádech tisíců," věří si podle LN Štěpánek. Protestu v Praze se zúčastnilo na 40.000 lidí, většina z nich byla právě z policejních řad.

Vedení policie se k akci odborářů vůbec nechce vyjadřovat. "Je to věc mezi ministerstvem vnitra a odboráři," uvedla mluvčí Policejního prezidia Pavla Kopecká. Dodala, že nikomu do toho nebudou mluvit ani "kvůli tomu někoho šikanovat".

warumfernet ( 9. února 2011 07:28 )

No ty seš ale pi.., však ty víš !

gordon ( 8. února 2011 17:18 )

John řídí ministerstvo jen tak,jak mu to okolí dovolí.Brzdí jeho práci od Langra počínaje a Kalouskem v závěsu s Bartákem konče. Jak se Johnovi podaří očistit policii od těch nejvíce zkorumpovaných, bude mít vyhráno ! Proč nechtějí poslanci, aby před nimi mohl promluvit bývalý šéf a znalec místních poměrů pan ...... Min.Vondra ho částečně zbavil mlčenlivosti, ale dál se to nemůže hnout. To se snad čeká, až ho někdo někde umlčí ?

gordon ( 8. února 2011 17:11 )

souhlasím,odbory by měly vrátit peníze,co jim zůstaly za nehty ještě z dob komoušů.Na odborech zbohatli všichni jejich předáci, nejen Falbr, ale i Dušek a další. A odboráři jsou jak ovce, co se jim nabulíkuje, to mečí...

jarda987 ( 8. února 2011 09:39 )

toto je reakce na příspěvek pode mnou, nějak mi to blblo, takže se to nakonce nevložilo, kam mělo

jarda987 ( 8. února 2011 09:39 )

a vy tomu rozumíte, že umíte takto posuzovat. Na mě to působí, tak že se dost srovnal a už ví, co a jak. Ono asi i člověk, který pracuje na nějaké časti, kterou má na starosti MV (ať už police či jiná složka). Krom toho nemyslíte, že právě police a boj proti korupci byl v minulosti docela problém. Chápu, že John začal novým policejním prezidentem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa