Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Lessy je policejní prezident! Zvládne změny v policii?

Ministr vnitra Radek John předal 24. ledna na tiskové konferenci v Praze jmenovací dekret novému policejnímu prezidentovi Petru Lessymu
Ministr vnitra Radek John předal 24. ledna na tiskové konferenci v Praze jmenovací dekret novému policejnímu prezidentovi Petru Lessymu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
24. ledna 2011
18:26

Novým policejním prezidentem je Petr Lessy. Ministr vnitra Radek John ho jmenoval do funkce poté, co premiér Petr Nečas prohlásil, že tomu přes své výhrady nebude bránit.

Policejní prezident musí podle ministra policii stabilizovat, udržet její schopnost zajistit veřejný pořádek a "restartovat" její schopnosti v boji s korupcí, organizovaným zločinem a závažnou finanční kriminalitou.

"Pan plukovník Lessy nabídku ujmout se řízení policie v této ekonomicky napjaté době převzal, a převzal tak zodpovědnost za tento bezpečnostní sbor ve složité atmosféře nejistoty vyvolané významnými ekonomickými škrty, které našemu resortu naordinovala vláda rozpočtové zodpovědnosti," prohlásil John.

Policie by měla pod novým vedením podle ministra získat zpět důvěru veřejnosti, kterou prý v poslední době ztrácela kvůli opakovaným únikům informací a omezené schopnosti dotahovat do úspěšného konce významné korupční kauzy. Dodal, že nový policejní prezident má plnou podporu celého vedení jeho úřadu.

Nový policejní šéf chce nezávislou policii

Nečasovi a jeho ODS vadí především způsob, jakým byl dosavadní náměstek šéfa jihomoravské policie do čela sboru vybrán. Podle Johna ale nebude premiér klást překážky tomu, aby Lessy mohl nezávisle pracovat a udělat vše pro nezávislost policie. "Neočekávám, že by nastaly nějaké další překážky," uvedl.

Lessy doufá, že se mu Johnem zmíněné priority podaří s týmem spolupracovníků prosadit. Případné změny ve vedení policie zatím uvádět nechtěl. "Velmi si přeji, aby po tak dlouhém a složitém období, ve kterém česká policie neměla svou hlavu, nastalo období, kdy opravdu se budeme moci naplno věnovat své práci a opravdu nebudeme terčem různých politických spekulací," uvedl

mufe ( 25. ledna 2011 15:02 )

Jinak by od něj nedostali macarati

marast ( 25. ledna 2011 15:01 )

...při včerejším projevu, ale docela uznávám Pecinu s Bublanem, kteří litovali, že do komise nešli. Asi jim Paroubek z poslaneckého postu vyhrožoval

marast ( 25. ledna 2011 14:59 )

Tak ta komise přímo potvrdila, že to není Johnův člověk, za toho byl považován Čech. To by pak i ODS pracovala pro ABL... Komentátore, nelži a radši ukaž fakta, když už nemáš co nabídnout za argumenty.

komentator ( 25. ledna 2011 14:34 )

John v otázkách Václava Moravce to v srpnu řekl naplno: Chceme svého člověka na čele policie! Nyní Véčkaři mají svého člověka. A Bártova bezpečnostní Agentura dostane zelenou Je na co se těšit. Doposud Agentura ABL špiclovala politiky, jejich rodiny, včetně dětí! Při špiclování Agentura ABL platila policajtům za přístup do policejní databáze, což je nezákonné. Nyní Agentura nebude muset nic platit! Agentura ABL, která má zastoupení ve vládě, bude mít díky "spřátelenému prezidentovi policie" bezproblémový přístup. Nevyužije Agentura ABL svého privilegovaného postavení, aby si dále postavila postavení na trhu "špiclování"?

husqarnowicz ( 25. ledna 2011 13:13 )

nejvíc musí zubama skřípat hradní tuneldědek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa