Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Nečas dostal od Johnovy asistentky SMSku a oheň je na střeše

Autor: ČTK, ap - 
19. ledna 2011
19:52

Hledání nového šéfa policie dál komplikuje vztahy v rozhádané vládní koalici. Podle výběru poradní výběrové komise ministra vnitra Radka Johna, by se jim měl stát dosavadní zástupce šéfa jihomoravské policie Petr Lessy. Premiér Petr Nečas, který musí podle ústní dohody s navrženým kandidátem souhlasit, ale ve středu prohlásil, že trvají jeho pochybnosti o zákonnosti a nestrannosti výběru. A navíc se mu nelíbí, že informaci o výběru se dozvěděl SMSkou. Z mobilního telefonu Johnovy asistentky.

Petr Nečas přilil olej do ohně. Lessyho jmenování označil za výsledek snahy politiků z koaličních Věcí veřejných dosadit do funkce policejního prezidenta předem vybranou osobu. Petr Lessy by měl v čele policie nahradit Oldřicha Martinů, který funkci opustil na nátlak Věcí Veřejných.

Nečas obviňuje Johna a Bártu

Petr Nečas vzápětí výběr zpochybnil. Podle něho John o "Lessym a také o svém náměstku Viktoru Čechovi mluvil "jako o vytouženém kandidátovi"řadu týdnů. Podobně se prý vyjadřoval také ministr dopravy Vít Bárta (VV), kterého ODS pokládá za muže s největším vlivem na resort.

"I to zpochybňuje nezávislost a nestrannost rozhodování komise," míní Nečas. Výběrové řízení mělo být podle premiéra vypsáno až poté, co bylo rozhodnuto o žádosti náměstků policejního prezidenta na ustavení do funkce prezidenta. V tendru prý navíc byly definovány diskriminující podmínky pro některé kandidáty.

O vítězi jsem se dozvěděl SMSkou

Nečasovi se rovněž nelíbilo, že se o vítězi výběrového řízení dozvěděl jen z textové zprávy z mobilního telefonu ministrovy asistentky. "To věru nepovažuji za vhodný způsob komunikace mezi předsedou vlády a ministrem vnitra v tak závažné otázce," podotkl premiér.

John na tiskové konferenci, na níž o výsledku výběrového řízení informoval, uvedl, že Nečas mu nebral telefon, a tak mu poslal alespoň textovou zprávu.

John Nečasův souhlas nepotřebuje

Samotnou Johnovu výběrovou komisi Nečas už dříve označil za "kočkopsa" a "paskvil". O jmenování nového policejního prezidenta chce ještě jednat. Radek John však teoreticky Nečasův souhlas nepotřebuje.

Za jmenování policejního prezidenta je totiž dle zákona odpovědný pouze ministr vnitra. Nečas tak může pouze žádat, aby John respektoval ústní dohodu představitelů vládních stran. Podle ní by měl premiér Nečas s navrženým kandidátem souhlasit.

komentator ( 20. ledna 2011 18:37 )

VZKAZ silně NEINFORMOVANÉ MARTĚ" V koaliční smlouvě ODS-Věci Veřejné-TOP 09, kterou podepsali též John a Bárta se praví, že policejního prezidenta navrženého Johnem MUSÍ SCHVÁLIT předseda vlády Nečas. Copak je koaliční smlouva cár papíru? Marto, příště nespamuj!!! Pouze se hrozně ztrapnuješ. A ještě si přečti komentář níže!!

komentator ( 20. ledna 2011 18:32 )

V koaliční smlouvě ODS-Věci Veřejné-TOP, kterou podepsali též John a Bárta se praví, že policejního prezidenta navrženého Johnem musí schválit předseda vlády Nečas. Nepamatují si Bárta s Johnem co podepsali? Martě doporučuji, aby se držela rčení "dvakrát měř a jednou řež"!!

komentator ( 20. ledna 2011 16:07 )

Popleta Martha nezná zákon o služebním poměru a nezná rovněž karierní řád, které John porušil. Pokud jde o tu tzv. výběrovou komisi, tak byli v ní přímí podřízení Johna nebo lidi, kteří dělají pro vnitro jako externisti tj. lidi, kteří jsou na vnitru finančně závislí! Kdo by si nepolepšil, když p.ministr je ochoen pustit chlup!! Vskutku to byla "nezávislá" komise. Kromě odéesáků odmítli účast v komisi dva socani (Bublan a Pecina), kteří již byli ve funkci ministra vnitra. Jelikož Bublan a Pecina znají postup při výběru policejního minsitra (zákon o služeb. poměru + karierní řád), tak rovněž socani odmítli účast v tomo "bizárním panoptiku" Rajona-Johna! S Marthou žel nelze diskutovat. Mele pořád to stejné. A nezamýšlí se nad různými nuacemi problému "výběr" policejního prezidenta!

martha987 ( 20. ledna 2011 15:02 )

Ale samozřejmě, že ano. To ani nikdo nepopírá. ODS měla ale v Johnově výběrové komisi svého zástupce, který se na výběru Lessyho podílel. Jak to, že Nečas tedy celou dobu tvrdil, že vyhraje Viktor Čech a pak když vyhrál Lessy, tak najednou začal říkat, že celou dobu měl vyhrát Lessy?

pavucinka ( 20. ledna 2011 14:13 )

ale mnohá řízenbí jsou podlescénáře, předem rozhodnuto. Ty jsi zaspal? To je tady normáoní od rokuý/ co já vím/ 1996/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa