Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Nečase vyšetřuje policie! Zatajoval korupci?

Premiéra Nečase bude prošetřovat protikorupční policie, ta se podívá i na Radka Johna.
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, jaj - 
3. ledna 2011
12:43

Korupční skandál na Státním fondu životního prostředí má dohru. Obecní zastupitelstvo uložilo protikorupční policii, aby prošetřila i premiéra Nečase. Toto vyšetřování by se mělo dokonce týkat i velikého bojovníka proti korupci ministra vnitra Radka Johna. Na premiéra, vedoucího Úřadu vlády Lubomíra Poula a bývalého ministra životního prostředí podal trestní oznámení rakouský občan českého původu Philipp Janýr.

"Zatím jsme to předali k šetření, ještě nebyly zahájeny úkony trestního řízení," řekla v pondělí obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná. Server Novinky.cz v minulosti uvedl, že trestní oznámení na Nečase, Drobila a Poula podal rakouský občan českého původu Philipp Janýr. Trojice se podle něho mohla dopustit trestného činu, když neoznámila podezření z korupce na SFŽP, o kterém údajně věděla. Policejní vyšetřování by se ale podle Pokorné mělo týkat i Johna.

Premiér Nečas považuje krok státního zastupitelství za logický, sdělil jeho mluvčí Jan Osúch. "Vzal tuto informaci na vědomí a vyčká na výsledky šetření," dodal.

John: "Sežeňte důkazy a jděte na policii"

Ministr vnitra Radek John v pondělí zdůraznil, že se s tehdejším šéfem Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Liborem Michálkem, který případ rozpoutal, sešel už na konci léta, kdy ředitel neměl v ruce žádné konkrétní důkazy. "Řekl jsem mu, že je potřeba získat podklady. A až je získá, ať se obrátí na policii," řekl v pondělí John.

Podle něj se Michálek na policii obrátil už 13. prosince, tedy dva dny před zveřejněním případu v médiích. "Dal policii čas vyšetřovat, ta mohla nasadit odposlechy, zajistit počítače," podotkl John. Michálek podle něj totiž hovořil také o tom, že v případu jsou používány například šifrované maily.

Podle ministra vnitra, který zdůraznil, že z titulu své funkce nesmí do vyšetřování zasahovat, by bylo důležité zjistit, zda protikorupční policie skutečně v období od 13. do 15. prosince konat začala. On sám prý už ve věci vyslechnut byl.

Jak se to všechno semlelo

Na kauzu údajné korupce na SFŽP upozornil později odvolaný ředitel fondu Michálek prostřednictvím nahrávek, na kterých Drobilův poradce Martin Knetig popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Nahrávky poté zveřejnila Mladá fronta Dnes (MfD), ještě předtím stihl Drobil Michálka odvolat. Ministr se pak po dohodě s premiérem rozhodl rezignovat. Případ vyšetřuje protikorupční policie s podezřením na pokus o trestný čin pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži.

komentator ( 4. ledna 2011 17:04 )

Proč nadáváte p.prezidentovi? Copak nevíte, že p.Klaus řekl jasně, že o žádnou korupci se nejedná. Že v celé kauze silně pochybil Michálek. A že John rovněž selhal

komentator ( 4. ledna 2011 16:55 )

a Michálek je lhář. Drobil a jeho lidi nebyli zapleteni v žádně korupční aféře! Michálek svými pomluvami chce pošpinit dobré jméno ODS, která již od dob Klause vede tvrdý boj s korupcí! Rovněž nejnovější články novinářů o korupci Jančíka jsou bohapustou lží! Vždyť Jančík byl vynikajícím staorostou. ODS neměla v Praze lepšího starostu než jančík, který toho pro Prahu 5 tolik udělal!

oldedek ( 4. ledna 2011 12:20 )

Kdepak, Nečas je "čestný muž" - svoji protikorupčnost shrnul do krásného, veselého hesla, kterým, když na něj namíří kamery, baví naši veřejnost ... Řekne "PADNI KOMU PADNI ... " a fertig" - "de" domu, nechá si "srychtovat" od Nagyové kafčo a ten den má vystaráno...

petr11 ( 4. ledna 2011 03:45 )

...zda-li padne komu padne??

komentator ( 3. ledna 2011 17:38 )

Kdyby se něco podobného stalo v civilizovaných západních zemích, tak v tom lepším případě Nečas již dávno není premiérem a John ministrem Pokud by oba výtečníci sami neodešli z politiky, tak by je vykoply jejich "rodné politické strany" Pokud jde o Drobila, který je furt poslancem a místopředsedou ODS, ten by (místo do poslanecké Sněmovny) musel chodit kanály a zřejmě by již stál před vyšetřujícím soudcem. V české banánové republice politici, kteří porušují zákony (o morálce ani nemluvě) jsou nedotknutelní. Dokonce řídí vládu. Holt, jiný kraj, jiný mrav!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa