Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Drobky po Drobilovi uklidí Chalupa, nový ministr ŽP

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: oj, Kšim - 
10. ledna 2011
12:47

Novým ministrem životního prostředí bude dosavadní starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa z ODS. Premiér Petr Nečas jméno v pondělí potvrdil. Ve funkci vystřídá Pavla Drobila, který odstoupil po korupčním skandálu. Chalupu ještě čeká jmenování, které přísluší prezidentovi.

"Chceme pokračovat v nedogmatickém, neideologickém přístupu," řekl Nečas. Novým  ministrem by podle něj mohl být jmenován začátkem příštího týdne. Nejdřív musí rezignovat na funkci starosty.

Nabídku jít do vlády dostal od premiéra den před Vánoci a přes svátky se rozhodl, že ji přijme. "Chápu to jako ocenění nejen mé práce, ale i mých spolupracovníků na Praze 6," prohlásil Chalupa. Jeho výhodou je prý i to, že nemá nic společného s kauzou, které vedla k odvolání jeho předchůdce Pavla Drobila.

Stejně jako Drobil nemá ani Chalupa vzdělání vztahující se k ochraně životního prostředí. Studoval žurnalistiku, politologii a historii, později práva. S ochranou životního prostředí se setkal pouze na úrovni komunální politiky podobně jako Drobil. Právě Drobilovu neodbornost kritizovaly od začátku jeho působení na ministerstvu nevládní organizace.

Korupční skandál na ministerstvu životního prostředí

Vládu postihl korupční skandál ministra životního prostředí Pavla Drobila. Libor Michálek, bývalý šéf Státního fondu životního prostředí, upozornil na podivné praktiky Drobilova poradce Knetiga. Ten chtěl z peněz fondu financovat politickou kariéru Pavla Drobila. Michálek si z jednání s Knetigem i Drobilem pořizoval nahrávky.

Na snahu zneužít státní peníze pro stranické účely upozornil Michálek premiéra Nečase už v říjnu. Ten to však neřešil. Michálek byl mezitím z fondu odvolán.

husqarnowicz ( 10. ledna 2011 19:07 )

Není nad odborníky. Výborně,jen tak dál! Další expert na cokoli,jehož jedinou kvalifikací je členství v ODS.

susanah ( 10. ledna 2011 16:01 )

a kolik ty drobky budou mít nul?!

letajici_svec2 ( 10. ledna 2011 15:38 )

ma za ukol hlavne nic nedelat vzkazuje Langer, pruseru uz bylo dost..vsechno si kmotri ukocirujou sami..hlavne nic po telefonu a dorozumivat se jen morseovkou v noci v lese

letajici_svec2 ( 10. ledna 2011 15:36 )

kolik takovych vymydlenych hochu tam jeste maji na sklade?

hanzohatori ( 10. ledna 2011 13:51 )

Ale čemu se divit ve státě, kde lesníkům velí čerpadlář... Hlavně aby v tom uměl chodit jinak a věděl kam má přihrát miliony. Hnus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa