Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Odvolávám, co jsem odvolal: Michálek dostane místo zpět

Libor Michálek odhalil korupční kauzu ve vládě
Libor Michálek odhalil korupční kauzu ve vládě  (Autor: Facebook.com)
Autor: ČTK, šim - 
22. prosince 2010
11:40

Libora Michálka, který byl odvolaný z postu šéfa Státního fondu životního prostředí poté, co oznámil korupci, může znovu jmenovat jen ministr životního prostředí. Toho ale nyní nemáme. Pavel Drobil (ODS) totiž rezignoval a prezident Václav Klaus jeho demisi v úterý podepsal. Michálek tak musí čekat, dokud nebude jmenován nový ministr.

Michálkův návrat do funkce je podle neoficiálních informací součástí tajné dohody, kterou v úterý na Hradě uzavřely koaliční strany před hlasováním o nedůvěře vládě.

O údajné snaze Drobilova poradce Martina Knetiga dostat z fondu peníze na financování ODS pořídil Michálek nahrávky. Poté, co je předal médiím, ho Drobil minulý týden odvolal z funkce. Kvůli skandálu pak sám podal rezignaci, kterou v úterý prezident přijal. Michálek se chce do funkce vrátit.

Fond nyní dočasně vede náměstkyně Radka Bučilová. Řízení ministerstva po Drobilovi, který je stále místopředsedou ODS a poslancem, převzala jeho první náměstkyně Rut Bízková. "Jmenovat a odvolat může ředitele fondu pouze ministr," odpověděla  na dotaz, zda Michálka dosadí na jeho bývalé místo. Kdy se tak stane, tedy závisí na premiérovi Petrovi Nečasovi, na kterém je výběr nového ministra.

Spekuluje se o tom, že Drobila by mohl nahradit jeho dosavadní náměstek Ivo Hlaváč (ODS). Ekologové by rádi v čele resortu viděli bývalého senátora Bedřicha Moldana, tomu ale vadí na cestě do čela úřadu stranická příslušnost. Ministerstvo životního prostředí podle koaliční dohody patří ODS, kterou Moldan loni opustil a přestoupil do TOP 09.

Nečas se k Drobilově nástupci zatím nevyjádřil. Bízková má s vedením resortu zkušenosti. Ministryní nominovanou ODS byla v úřednické vládě Jana Fischera. Michálek je stále zaměstnancem fondu jako poradce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa