Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nečas: Když odejde Martinů, musí jít i John

Jednání koaličních špiček o korupčním skandálu a stabilitě vlády zatím nedospělo k výsledku
Jednání koaličních špiček o korupčním skandálu a stabilitě vlády zatím nedospělo k výsledku  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj, mivrk - 
20. prosince 2010
18:52

Vládní krize se prohlubuje! Věci veřejné předčasně opustily jednání vládních špiček ke korupčnímu skandálu, který otřásá vládou v základech. Premiér Nečas spojil odchod policejního prezidenta s výměnou šéfa ministerstva vnitra. Nečas důrazně varoval koalici před vyslovením nedůvěry vládě. Koalice musí být v úterním hlasování jednotná, jiný postup bude jasným porušením koaliční smlouvy.

Věci veřejné tvrdí, že kabinet premiéra Petra Nečase v boji proti korupci selhal. Sněmovna bude hlasovat o nedůvěře vládě na podnět opoziční ČSSD v úterý. Věci veřejné dosud nejsou rozhodnuty, jak budou postupovat. Jejich předseda a ministr vnitra Radek John žádá odchod současného policejního prezidenta Oldřicha Martinů.

"Je povinností koalice bez jakýchkoli podmínek a jakýchkoli dodatečných požadavků dodržovat koaliční smlouvu a odmítnout vyslovení nedůvěry vládě složené ze tří koaličních stran," zdůranil po jednání vedení ODS premiér Nečas. Připomněl, že v koaliční smlouvě se strany zavázaly po celé volební období postupovat jednotně a v plném počtu svých poslanců při hlasování o vyslovení důvěry či nedůvěry vládě. "Toto je závazek z koaliční smlouvy a my nepožadujeme nic jiného než dodržení koaliční smlouvy," uvedl předseda ODS i vlády Nečas.

ODS také už v neděli navrhla, že do poloviny února vláda schválí svou protikorupční strategii, zákon o generální inspekci bezpečnostních sborů a základní koncept svých reforem, které chce prosadit v dalším období. "S těmito kroky také vláda spojí svou důvěru," vysvětlil dnes Nečas.

Věci veřejné ještě nejsou rozhodnuty

Vláda má ve sněmovně většinu - 118 hlasů a teoreticky nemusí mít starosti. Předseda VV John ale i dnes odpoledne zdůraznil, že až na nyní zahajovaném večerním jednání bude záležet, zda v úterý poslanci VV vládu podpoří. Věci veřejné zdůrazňují potřebu, aby se vláda s korupční kauzou spojenou s ministrem Drobilem jasně vypořádala.

Občanští demokraté podle Nečase také jednoznačně odmítají "jakékoliv lživě vytvořené souvislosti mezi Státním fondem životního prostředí (SFŽP) a financováním ODS". V kauze spojené s fondem měl blízký spolupracovník ministra Drobila nabádat šéfa fondu Libora Michálka, aby určité peníze vyvedl ve prospěch ministra a ODS.

jajas ( 21. prosince 2010 12:02 )

Jak může někdo říct takovou nehoráznou blbost? Proč by měl odejít John, pokud odejde Martinů? Vždyť John si jej nevybral jako svého spolupracovníka! On ho bohužel "zděděil"! A nechtěl ho od začátku, protože asi tušil, že odtud jdou nějaké úniky! Zato Drobil si to nadrobil sám, protože svého poradce Khighta si tam dosadil, aby mu radil! Takže Martinů ven a John zůstane! A nečas taky ven! prostě být VV, tak ať vláda padne! Však lidi si to budou pamatovat a VV pak budou opět volit!

husqarnowicz ( 21. prosince 2010 08:37 )

Já zase vím,koho zcela určitě volit nebudu . Ty strany jsou dvě, po dnešku možná tři.

husqarnowicz ( 21. prosince 2010 08:33 )

Já jim nenaletěl, ale na potkání bych je nakopnul též.

arukuta ( 21. prosince 2010 08:28 )

PAMATUJETE LIDI JEŠTĚ NA VÝZVY TZV. "HERCŮ" ISSOVÉ A MÁDLA ? JÁ VELICE DOBŘE A ZNÁM LIDI KTEŘÍ JIM NALÍTLI A NYNÍ TEPRVE LITUJÍ .. PROSÍM POKUD JSTE Z PRAHY A NÁHODOU JE POTKÁTE KOPNĚTE JE DO P.R.D.E.L.E. AŽ VÁM ZUJOU BOTU - I TIHLE TUPÍ FAKANI PŘISPĚLI K TÝHLE DEVASTACI A ZMARU CO TADY VLÁDNE .. JO A DÍKY

husqarnowicz ( 21. prosince 2010 08:25 )

Výměnný obchod neboli hezky česky handl provozovali většinou lidé nevalné úrovně, koňští handlíři a tak podobně. Dnes to dělá premiér!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa