Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vláda přežije, naznačil Klaus

Koalice se dohodla, že vládu nepotopí
Koalice se dohodla, že vládu nepotopí  (Autor: ČTK)
Autor: oj, ČTK, ap - 
21. prosince 2010
15:42

Vláda přežije! Prezident Václav Klaus po jednání se zástupci zástupců koaličních stran ujistil, že se společně shodli a všichni zúčastnění chtějí, aby vláda v tomto složení mohla pokračovat. "Jsem garantem dohody, která zajistí, aby vláda dál mohla fungovat," tvrdil Klaus před hlasováním o nedůvěře vládě. Dohodu potvrdil i ministr vnitra Radek John, jehož strana s podporou vlády váhala.

"Všechny tři strany vládní koalice si uvědomují vážnost současné politické a hospodářské situace v ČR a kladou zásadní důraz na to, aby vláda mohla ve stávajícím složení fungovat i nadále," prohlásil po jednání se špičkami koaličních stran na Pražském hradě prezident Václav Klaus. Nikdo další se k jednání nevyjádřil.

Klaus se vložil do jednání

Poslední vývoj vládní krize nemohl podle prezidenta Václava Klause zůstat něčím, co se jej v jeho roli hlavy státu netýká. Klaus těmito slovy zahájil dnešní odpolední schůzku s nejvyššími představiteli tří koaličních stran na Pražském hradě.

Klaus si na Hrad pozval premiéra Nečase a oba vicepremiéry Karla Schwarzenberga (TOP 09) a Radka Johna (Věci veřejné), každého se dvěma dalšími vrcholnými představiteli tří koaličních stran.

Věci veřejné podpoří vládu

Po schůzce s prezidentem potvrdil dohodu i předseda Věcí veřejných Radek John. "Musíme si uvědomovat složitou situaci ve které se republika nachází a pokračovat v reformách," uvedl na krátkém briefingu s novináři ministr vnitra s tím, že podpora je limitovaná a v příštích musí dojít k protikorupčním opatřením.

Čas policejního prezidsenta Martinů se tak krátí. Požadavek Věcí veřejných na jeho odvolání trvá a je zřejmé, že premiér Nečas, který mu zatím vyjadřoval podporu ho v zájmu udržení koalice hodí přes palubu.

Vládní krizi vyvolal korupční skandál

Krizi v kabinetu i hlasování o nedůvěře vyvolal korupční skandál na ministerstvu životního prostředí. Klaus dnes dopoledne už přijal z rukou premiéra Nečase demisi ministra Pavla Drobila. Věci veřejné s kauzou zřejmě spojují i odchod policejního prezidenta Oldřicha Martinů a snahu o návrat Libora Michálka do čela Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Právě Michálek přišel s nahrávkami, které na korupci mohly ukazovat. Ministr Drobil jej těsně před oznámením vlastního odchodu stihl odvolat z funkce.

Koalice o situaci tvrdě jedná od pátku. V pondělí ale nejprve předseda vlády Nečas přišel s ostrým prohlášením žádajícím splnění koaliční smlouvy, v níž se i Věci veřejné bezpodmínečně zavázaly vždy v hlasování o důvěře či nedůvěře vládu podpořit. Zástupci této strany pak bez vysvětlení z jednání odešli.

"Jsem jako prezident republiky dospěl k závěru v několika posledních hodinách i dnech, že je třeba, aby zde na Hradě došlo k jednání této nejvyšší politické sestavy, která v naší zemi existuje," řekl prezident novinářům poté, co si na Hradě potřásl rukou se všemi účastníky dnešního jednání. Podotkl, že s některými účastníky dnešní schůzky hovořil už dříve.

husqarnowicz ( 22. prosince 2010 07:56 )

Pouliční děvky mají rovnější charakter než současná politická reprezentace. Fuj!

komentator ( 21. prosince 2010 22:24 )

v rozporu s ústavou supluje zcela neschopného premiéra Nečase, který se zesměšnil. Proč prezident nepomohl Topolánkovi, když mu teklo do bot? Proč Klaus kopal do socanů, když řídili vládu? Kdo vládne v této zemi? Vláda nebo "nadstranický" prezident Klaus a Ičko-Langer? Kam tato země spěje? Kocourkov je slabé slovo. Něco podobného je možné pouze v banánových republikách. Nejhůř dopadli Véčkaři a zejména John. Klaus, který se zastával korupčníka Drobila a označil Johna za příčinu všech problémů, je garantem "smíření" koaličních stran. John a obdivovatel Napoleona Vít Bárta dnes zažili sve Waterlo!!

komentator ( 21. prosince 2010 22:08 )

Klaus na Véčkaře zařval a ti šli do kolen. Véčkaři se stali slouhy Klause, prolhaného premiéra Nečase, mafiána Ička-Langera. John, Bárta a další Véčkaři by se nyní měli odéesákům omluvit, že je neprávem podezírali z korupce. Véčkaři by se rovněž měli distancovat od Michálka, který bez jakýchkoliv důkazů nasazuje Odéesákům psí hlavu. John by měl podat trestní oznámení na Michálka neboť svými lživými informacemi chtěl rozbít koaliční vládu.

skoky ( 21. prosince 2010 21:50 )

Se do toho zase oprel aby to mafiansky fungovalo .vv meli tuto vladu polozit ,pristi volby skonci jak sedlaci u chlumce.nejlepsi darek pro ceskou rep. By bylo ,kdyby tam byl zase neja ky evropsky sjezd a musela tam cela vlada I s prezidentem (parlamentnim)+ dalsi letadlo s poslancema I senatorama a aby skoncily jak polaci v katyni. Bychom tim odsranily vsechny dinosaury a korupcniky.

simamach ( 21. prosince 2010 21:49 )

Vy tomu věříte??? Proboha....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa