Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Padne vláda? Klaus se smíchem zlehčuje, Kočí hrozí!

Autor: Aleš Půček, Kšim - 
19. prosince 2010
14:33

Nečekaně horký konec roku zažívá vláda v souvislosti s korupčním skandálem Pavla Drobila. Prezident Klaus na Primě sice tvrdil, že žádná vládní krize není a celou kauzu spíše zlehčoval, představitelé jednotlivých vládních stran v Otázkách Václava Moravce ale předvedli, že vládní krize propukla. A naplno! Podle politologa Michaela Bradíka dokonce hrozí pád vlády.

Korupční aféra ministra životního prostředí Pavla Drobila nabírá prudkých obrátek. V pořadu Otázky Václava Moravce  připustila Kristýna Kočí, že vláda Petra Nečase již důvěru v úterý získat nemusí.

To prezident Václav Klaus o hodinu dříve v pořadu Partie na Primě situaci zlehčoval. Z celé aféry ho naopak nejvíc zajímá jakou roli v rozpoutání aféry hraje Radek John. Blesk.cz přinesl z obou pořadů ONLINE přenos s komentáři politologa Michaela Bradíka.

Klaus: Odstoupení Drobila není nezbytné

Prezident Václav Klaus se postavil na stranu ministra. Jeho rezignaci nepovažuje za nutnou a zdůraznil, že rezignační list ještě neobdržel. Navíc naznačil, že by ji nemusel přijmout.

Celou kauzu považuje za zbytečnou. Nejde však podle něho hovořit o vládní krizi. Navíc ho zajímá role Radka Johna. "Pokud se píše, že pan ministr vnitra s Liborem Michálkem (který korupční aféru skrytými nahrávkami odhalil) jednal už někdy v létě a místo, aby to oznámil policii, tak ho poslal za svým kamarádem novinářem, tak já tomu nerozumím," řekl Klaus.

Prudká hádka u Moravce

Pochyby o tom, zda se jedná o vládní krizi nebo ne, ale za hodinu padly. V pořadu Václava Moravce se do sebe pustili předsedové poslaneckých klubů vládních stran.

Zatímco Petr Tluchoř (ODS) a Petr Gazdík (TOP 09 - Starostové) navázali na projev Václava Klause a kritizovali spíše chování Radka Johna, Kristýna Kočí z Věcí veřejných otevřeně připustila, že by vláda mohla kvůli korupční aféře padnout.

Kočí: Mám obrovské dilema a vláda může padnout

"Mám obrovské morální dilema podpořit vládu Petra Nečase. Vláda se už nemůže považovat za vládu protikorupční," oznámila Kristýna Kočí a svá slova v drobných obměnách několikrát opakovala. Podpořila Radka Johna i v jeho tvrzení, že za nitky v aféře tahá bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Mnohé napoví schůzka nejvyšších představitelů vládních stran, která se uskuteční ještě v neděli o třetí hodině. Kromě samotné aféry určitě přijde na přetřes i otázka dalšího setrvání policejního  prezidenta Oldřicha Martinů ve funkci. Toho před 14 dny vyzval John k rezignaci, ale premiér Nečas ho podpořil.

Michálek: Nečasovi již nevěřím

Trochu stranou zůstalo vystoupení Libora Michálka, který aféru odstartoval. I on ve své půlhodince stihl ale říct několik ostrých vět. Zejména změnil názor na premiéra Nečase, kterého si dříve vážil.

"Pro mě je primárně nedůvěryhodný pan premiér," uvedl zklamaný Michálek s tím, že bude od Nečase požadovat omluvu. Premiér ho totiž ostře odsoudil v médiích a naopak se zastal podezřelého Drobila.

Politolog Bradík: ČR je korupční stát

617707:gallery:true:trueOba dva pořady pro ONLINE Blesk.cz komentoval politolog Michael Bradík. Vystoupení Václava Klause označil za něco, co může šokovat voliče. "Podle nejvyššího ústavního činitele je jakoby všechno v pořádku a nic se neděje."

Největší kritiku si ale podle něho zaslouží Petr Nečas. "Namísto, aby Nečas věci vysvětlil a ukázal se před veřejností jako důvěryhodný a transparentní politik, spoléhá se na to, že v současné době k jeho vládě neexistuje reálná alternativa," uvedl Bradík, který po hádce vládních představitelů uvedl, že šance vlády na přežití je 50:50.

Kauza Drobil podle Bradíka ukázala, "že korupční systém kolem veřejných zakázek je hluboce zakořeněný a ČR je a ještě dlouho zůstane korupčním státem."

egal ( 20. prosince 2010 21:37 )

ta loupeživá banda slovanů v české kotlině si neumí a nikdy neuměla vládnout,pro peníze by jeden prodal rodinu na orgány,zlatej protektorát,starej komouš po dvaceti letech od politické pseudozměny u kormidla (to se musí Beneš ve futrálu kroutit) a odporná prostitutka v hnusnejch brejlích tu mává prstem,měli by to všechno na Venclplacu zase všechno setnout

bobina ( 20. prosince 2010 12:32 )

Povedlo se mu vše co si zamanul a teď sui to užívá. Lidičky v podhradí jsou mu naprosto ukradení,neřeší špinavé peníze,řeší pouze ty své! Vrtošivý stařík je na vrcholu svého života a my pod jeho vedením spějeme ku konci! Kéž by jsme my byli ti kdo se smějí naposled......

oldedek ( 20. prosince 2010 09:53 )

Starej rozumprd - všimli jste si, já alespoň já to na něm poznám ... Zvláštně zatlačí, přimhouří oči jako kocour u plev a pak, a pak vytlačí myšlenku - a jak to poznám ?!? - udělá se mi u rici kvásno ....

pelmen ( 20. prosince 2010 07:58 )

Opravdu "duchaplný" komentář...

stastnyjim ( 20. prosince 2010 07:40 )

Tak vidíš. Bezděčně jsi udělal bezva fór. "Jedo děcka", jo to je přesně ta intelektuální hranice, na kterou dosáhneš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa