Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Volby začaly: Nebojte se křížkovat!

Co musíte vědět dříve než půjdete k volebn í urně?
Co musíte vědět dříve než půjdete k volebn í urně?  (Autor: Blesk.cz)
Autor: ČTK, šim - 
15. října 2010
14:00

Přesně ve dvě hodiny odpoledne se po celé České republice otevřely volební místnosti. Začaly komunální a senátní volby. Blesk.cz radí, nebojte se křížkování. S pomocí preferenčních hlasů můžete do hry dostat kandidáty ze spodních příček kandidátek.

Volební místnosti budou otevřeny až do pozdního pátečního večera a v sobotu od rána. Uzavřou se za 24 hodin. Teprve poté výsledky naznačí, zda lidé k volbě přistoupí stejně jako k volbám do sněmovny a do svých zastupitelstev vyšlou zástupce nových uskupení nebo adepty ze zadních pozic kandidátek. Jak toho dosáhnout? Jednoduše! Křížkováním!

V mnoha malých obcích, kde se podařilo sestavit jen jednu kandidátku, takovou možnost mít nebudou. Komunální volby budou každopádně testem spokojenosti s tím, jak dosavadní zastupitelé pro obec pracovali.

Kdo 'urve' Prahu?

Pro parlamentní strany budou komunální volby reprízou jejich sněmovního souboje, hlavně v soupeření o vládu ve velkých městech. V nejméně záviděníhodné pozici jsou vzhledem k počtu obhajovaných křesel občanští demokraté, kteří před čtyřmi lety obsadili místa 16 z 23 primátorů. Rádi by uhájili pozici nejsilnější pravicové strany a vrátili TOP 09 porážku v Praze ve sněmovních volbách. ČSSD, která sněmovní volby sice vyhrála, ale k vládě jí to nepomohlo, bude obhajovat pět primátorských míst. Senátní volby jsou pro ni navíc nadlouho poslední šancí k narušení nadvlády pravice v parlamentu.

Volby: Pro ČSSD možná nový předseda, pro VV a TOP09 prubířský kámen

Výsledek voleb by také mohl ovlivnit vyhlídky uchazečů o křeslo předsedy sociální demokracie. Bez šéfa je i KDU-ČSL, která ztratila zastoupení ve sněmovně a parlamentní frakci v Senátu. K jejímu obnovení a tím alespoň částečnému návratu na výsluní potřebuje získat alespoň dva senátory.

Pro TOP 09 a Věci veřejné budou komunální i senátní volby testem, zda si přes ohlášené reformy a úspory ve vládě rozpočtové odpovědnosti s ODS udržely voličskou přízeň.

Na co nezapomenout?

Ať už budete volit kohokoli, do volební místnosti byste si měli s sebou vzít průkaz totožnosti, buď občanský průkaz, anebo cestovní pas. V komunálních volbách můžete na hlasovacím lístku, kde jsou pohromadě kandidáti všech uskupení, křížky u jejich jmen sestavit své zastupitelstvo. Pozor by si měli dát hlavně voliči v Praze, která byla pro volby do zastupitelstva hlavního města rozdělena na sedm dílů.

Pozorní by měli být také lidé tam, kde kromě zastupitelstva budou volit i senátora. Hlasovací lístek s jeho jménem musí dát do žluté hlasovací obálky, kterou dostanou od volební komise spolu s obálkou šedou. Ta je ale určena pro hlasovací lístek s kandidáty na zastupitele. Pokud by lidé obálky zaměnili, nebude moci být jejich hlas uznán za platný.



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa