Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rath: Kancelář Blesku neukážu!

Autor: Eva Hofrichterová, hto - 
21. září 2010
06:05

Zatloukat, zatloukat a zatloukat… Tím se zřejmě řídí středočeský hejtman David Rath (45, ČSSD). Zatvrzele odmítá hovořit o tom, proč rekonstrukce jeho kanceláře a sekretariátu stála bezmála 4 miliony korun. Opoziční ODS se Ratha na luxusní vybavení úřadu chce ptát na příštím jednání zastupitelstva.

Podle faktur, které má Blesk k dispozici, stálo vybavení Rathovy kanceláře 428 tisíc korun, vybavení sekretariátu dva miliony a nábytek do sekretariátu bezmála milion čtyři sta tisíc korun. Zakázku na dodávku nábytku z období českého historismu získala forma Triant bez výběrového řízení. Proč? Na to se včera měl Blesk poprvé možnost zeptat na tiskovce přímo Ratha, když se předtím odpovědím vyhýbal.

Ukazuje na jiné

„Na rekonstrukci mojí kanceláře jsem nemusel vypsat výběrové řízení, protože moje kancelář stála 420 tisíc. Proč jste tuto otázku nepoložili panu exhejtmanu Bendlovi, jehož kancelář stála 600 tisíc?“ reagoval podrážděný Rath na dotazy Blesku. O ceně nábytku v sekretariátu a zasedačce už ale mluvit nechtěl vůbec.

„Ano, zasedací místnost, sekretariát, třeba ještě další patro… Proč jste se nezajímali o kancelář pana Bendla, pana Langera, který za ni utratil 20 milionů korun? Proč jste stejný prostor nevěnovali tomu, že pan ministr Pospíšil si nakoupil obrazy do své kanceláře za půl milionu korun,“ odváděl Rath pozornost na své protivníky.

Ošoupaný nábytek

Proč ale musel on kupovat nábytek za 4 miliony? Bylo prý nutné vyměnit ten po předchůdci Petru Bendlovi. „Byl v bílé nepraktické barvě a za těch deset let byl dost vybydlený,“ obhajuje nákup nábytku za miliony Rath.

Když si chtěl hejtmanovu pracovnu Blesk minulý týden prohlédnout, byl vyveden policií. Ani v pondělí neuspěl. „Dokud se Blesk bude chovat neseriózně a velmi sprostě, tak na otázky neodpovídám,“ řekl jen.

oldedek ( 22. září 2010 11:00 )

Já si Rátha pamatuji jak v televizi, tak asi před 15 lety, plakal, že nemá na na odborné časopisy - bylo mi ho ha*jzla moc líto ... No a vidíte jak se z té bídy svojí pílí a velkou prací dostal ?!? Krásný americký příklad chudého chlapce ...

vera51 ( 21. září 2010 10:30 )

Toto je jasná ukázka politiků jak nás mají na háku, vy musíte šetřit a my si budem žít v luxusu. Vy si utáhněte opasky a běda když na finančáku nezaplatíte stovku.Mě se chce zvracet protože prohnilejší stát snad není nikde.Panebože lidi kdy už zvednem zadky a pujdem ven s klackama????????????

cernysvetlo ( 21. září 2010 10:08 )

Byl bych radši, kdyby ukázal hejtmanství záda.

derek ( 21. září 2010 09:12 )

snižovat platy státním zaměstnancům ,ale socialní demokrat Rath si pořídí nesmyslný kancl za 4 000 000 Kč. To je aspoň socan

janozhor ( 21. září 2010 08:55 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa