Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

METEODNY: Botanik radil, jak v létě pečovat o rostliny?

Petr Hanzelka z Botanické zahrady odpovídá čtenářům Blesk.cz
Petr Hanzelka z Botanické zahrady odpovídá čtenářům Blesk.cz  (Autor: Foto Blesk - Mária Rušínová)
11. července 2014
17:06

Jak pečovat o pokojové rostliny během léta? Je lepší dát je "vyvětrat" přes léto na balkon nebo terasu, nebo je lepší s nimi nehýbat a nechat je na jejich původních místech? Jak počasí ovlivňuje rostliny? Ptali jste se botanika Petra Hanzelky z Botanické zahrady.

online chat
Dobrý den, moc se mi líbí vaše práce. Zkoumáte rostliny jen v Česku nebo za nimi i cestujete? Pokud ano v jaké zemi se vám nejvíc z hlediska profese líbilo? Mějte se krásně :)  ( Karla )
Foto
Dobrý den, já se věnuji zejména okrasným vytrvalým bylinám (trvalkám, skalničkám) a občas za nimi cestuji i po světě. Asi nejzajímavější bylo podhůří indického Himálaje, konkrétně Sikkim.
Dobrý den, syn (8 let) se zbláznil do nápadu, že chce masožravou kytku. Dá se to vůbec pěstovat v běžném bytě, moc jsem si o tom zatím nezjišťovala.  ( Jarka )
Foto
Dobrý den, pěstování masožravek v bytě možné je. Pro začátek lze zvolit např. některé špirlice nebo tučnice a tropické rosnatky. Chtějí podmáčenou, kyselou půdu a maximum světla. Každopádně můžu doporučit např. web www.darwiniana.cz, kde je plno informací o masožravkách v bytě.
Zdravím, jaké rostliny byste poradil na zpevnění svahu?  ( Franta )
Foto
Dobrý den, to je těžko říct, sortiment může být relativně široký, jde ale o to, o jaké jde stanoviště (jih/sever), typ půdy apd.
Hezký den, moc se mi u vás v botanické líbí... Děláte i nějaké akce nebo kroužky pro děti?  ( Radka )
Foto
Dobrý den, např. příměstský tábor nebo kroužek mladých včelařů, resp. jde o vyšehradské včelaříky. Na podzim pak určitě nevynechejte dlabání tykví a hellowen.
Dobrý den, nevím, jestli se ptám na správné adrese, ale chtěla bych s dětmi založit herbář, aby se večer zabavily, když jezdíme na chalupu a chodíme po lese a loukách. Jak do něj rostlinky nejlépe usušit? A máte nějaké další tipy?  ( Kytička )
Foto
Ideální jsou staré noviny nebo archy filtračního papírů mezi které se rostliny vkládají a které se pak zatíží např. knihami. Papíry je ale potřeba zvlášť v počátku sušení častěji měnit.
Dobrý den, chceme si s dětmi pořídit na zahradu jezírko, prozatím asi bez rybiček. Jaké rostliny jsou vhodné do něj a kolem něj?  ( Klára )
Foto
Dobrý den, lze třeba kosatec bahenní (Iris pseudacorus), prustka vodní, řezan, orobicen (Typha), stulík (přímo do jezírka) blatouch (na okraje).
dobrý den, máme nový pozemek, kde budeme stavě a potřebovala bych poradit,jaké rostliny zvolit na jižní stranu. Svítí nám sem slunce od východu až do západu. Radili mi skalky a vřes, ale nechci tu moc kamenů... děkuji  ( Romča )
Foto
Dobrý den, může se vysázet stráň ala středozemí (mateřídoušky, šanty, yzopy, levandule, dobromysl, šalvěj lékařskou, santoliny)
Pěkný den, pane Hanzelko. Chtěla bych nějakou hezkou a veselou kytičku na stůl do kanceláře, problém je ale v tom, že kolegové tu pouští klimatizaci na plné obrátky... co poradíte?  ( Andrejka )
Foto
Dobrý den, můžete vyzkoušet třeba kalanchoe nebo brambořík, popř. nějaký druh okrasný listem pestrolisté dracény nebo pestrolistý potos.
Dobrý den,na zahradě máme živý plot z bobkovišní, na jaře vždy hezky obrazí, ale asi po měsící mnoho listů zežloutne a opadá. Pak se stabilizují, ale zůstanou prořídlé, zejména uvnitř poměrně holé. Toto se opakuje každý rok, máme je zasazené 5 let, nyní výška 1,5-2 m)  ( jitka )
Foto
Dobrý den, může to být z důvodu problematického stanoviště (např. hodně vlhká a těžká půda). Bobkoviště mohou rovněž v zimě namrzat.
Dobrý den, poraďte prosím, jak se mám na své skalce zbavit mravenců. Děkuji  ( Zahradnice )
Foto
Pokud Vám nevadí použití chemických přípravků, pak něco z nabídky insekticidů na mravence. Konkrétní přípravek ale tady asi zmínit nemůžu, nicméně nabídka je dost široká.
Jsou nějaké květiny, které se na skalce vyloženě nesnesou? děkuji a přeji hezký den  ( Eliška )
Foto
Dobrý den, spíše než že by se nesnesly, jde o to, že různé druhy rostou různě bujně a některé velmi bujně rostoucí mohou utlačovat ty slabší, nicméně je to dost široké téma a doporučil bych spíše nějakou knihu o skalničkách.
Dobrý den, mám na jižním balkoně durmany v různých barvách, chtějí hodně vody, ale vůbec nekvetou. Přihnojila jsem je, listy mají obrovské, za chvíli mě vyženou, ale květ ani jeden.  ( Jaruš )
Foto
Dobrý den, durmany potřebují hodně živin, pro podporu kvetení pak zkuste hnojivo s vyšším podílem fosforu a draslíku a malým obsahem dusíku (třeba Kristalon Plod a květ)
Dobrý den, chtěla bych, aby si dcera vypěstovaly vztah k přířodě a zahrádkaření. Bydlíme ale v paneláku a jen občas jezdíme k mým rodičům na venkov. Myslela jsem, že by se samy staraly o nějaké květiny ve svém pokojíčku... Poradíte něco jiného než kaktusy?  ( Lenča )
Foto
Dobrý den, můžete zkusit např. Ledebouria socialis nebo nějaké tlustice (Crassula) či jiné sukulenty.
Koupili jsme si psa, kterého normálně pouštíme na zahradu, takže všude čůrá. Některé stromky i kytky nám ale začly chřadnout. Co máme místo nich vysázet, aby se to neopakovalo?  ( Edita M. )
Foto
Můžete zkusit něco hodně bujně rostoucího, z keřů např. zlatici (Forstythia) nebo šeříky; z bylin třeba šantu (Nepeta racemosa). Každopádně ale u mladších rostlin nějaký oplůtek, aby se k nim pes nedostal.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat: je možné úspěšně pěstovat na balkóně v panelákové lodžii v květináči citrusy? je vhodnější citróník, nebo pomerančovník?  ( leontýnka )
Foto
Dobrý den, záleží především na teplotě a světelných podmínkách v zimě. Citroník lze zimovat i při 8-10°C, ale chce hodně světla. Pomerančovník je na teplotu krapet náročnější.
Dobrý den, vzhledem k vašemu zaměstnání a tomu, že rozumíte květinám, by mě zajímalo, jestli vám to pomohlo při seznamování s ženami. Přeci jenom musí baby koukat, kolik toho o rostlinách víte. Hezký slunečný den, Laďka.  ( Ladislava )
Foto
To určitě pomohlo..
Chtel bych mit doma kvetiny, ale moje nastavajici vsechny zahubi suchem. Co byste mi doporucil? a kaktusy nemam rad  ( Jarda )
Foto
Zkuste třeba některé druhy rodu Sanseviera (tzv. tchynin jazyk), třeba S. cylindrica, ta vypadá velmi hezky a snese i delší dobu bez vody.
Dobrý den, jaký je váš názor na legalizaci marihuany? Mělo by být povoleno její domácí pěstování? Děkuji M.  ( Martin )
Foto
Pokud by se jednalo o léčebné použití, pak bych se přikláněl k legalizaci.
Dobrý den. Jak v létě s orchidejemi? Můžu je dávat ven, na přímé sluníčko?  ( Oskarrrrr )
Foto
Dobrý den, záleží na druhu. Pokud máte např. phalenopsisy, pak bych je ven nedával. Pokud máte třeba cymbidia, coelogyne nebo dendrobium, pak jim pobyt venku určitě prospěje, ale spíše v polostínu, ne na slunečním úpalu.
Dobrý den, máte nějakou oblíbenou květinu?  ( Lucie )
Foto
Dobrý den, teď v létě určitě třapatkovku (Echinace). Jinak ale žádnou zvlášť oblíbenou květinu nemám (resp. je mám v oblibě všechny..)
Líbí se mi skalky, ale mám jen balkon. je nějaká možnost, jak si udělat skalku, která by kvetla, rostliny se netáhly za světlem, i na lodžii?  ( Alena Jurá )
Foto
Dobrý den, pokud máte otevřený balkon či lodžii a je tam tedy venkovní teplota, pak je možno např. osazené koryto s nízkými půdopokryvnými skalničkami (delospermy, rozchodníky, netřesky, mateřídoušky). Pokud je lodžie zasklená a je tam tepleji než venku, pak lze zkusit nějaké pokojové sukulenty, které třeba snášejí během zimy nižší teploty (např. Crassula).
Chtěl bych se zeptat, jak si vypěstovat smrček či jiný jehličnan, abych si ho mohl dávat přes Vánoce domů. Jaký druh se hodí, jak ho připravovat během roku, jak se k němu chovat o Vánocích.  ( Miloš )
Foto
Dobrý den, ideální je mít ho v nádobě (větším květináči) třeba už od jara a venku a cca měsíc před vánoci jej umístit do chladné a světlé místnosti (5-10°C) a teplotu postupně mírně zvyšovat. Po Vánocích pak co nejdříve opět do nižší teploty (ne hned ven) aby si opět přivykl.
Dobrý den. Jedeme na 10 dní na dovolenou, sousedce jsem dala klíče od bytu, ať mi zalije pokojové květiny. Stačí, když bude zalévat ob den?  ( Lady La )
Foto
Dobrý den, záleží jaké druhy máte a jak máte v bytě teplo (jižní či severní strana), obvykle stačí zálivka jednou týdně, každé dva dny je až zbytečně moc. Rostliny většinou hůře reagují na přelití než na kratší přísušek.
Dobrý den, která pokojová rostlina je nejdovolnější a vydrží nejdéle? Děkuji, Šárka.  ( Divoká Šárka )
Foto
Dobrý den, k velmi odolným a dlouhověkým patří např. Monstera deliciosa, potos (Scindapsus pictus), Draceana deremensis, Aspidistra elatior, Philodendron scandens
Mám na okně fialky, některé mají ale flekaté listy, místo aby byly krásně zelené, jsou jakoby vyšisované a mají uprostřed bílá místa. Děkuji  ( Marta Kopecká )
Foto
Dobrý den, může to být popálení od slunce, pokud je máte např. na jižní straně bytu. Může jít ale rovněž na reakci na přemokřený substrát.
Dobrý den, je pravda, že tchýnin jazyk způsobuje po olízání halucinace? Spolužáci to dělají, ale podle mě si vymýšlejí.  ( Pavel )
Foto
Dobrý den, to jsem ještě neslyšel, ale dost pochybuju že by takové účinky měl. Jde ale o mírně jedovatou rostlinu, po případném požití může docházet ke zvracení, podráždění trávicího traktu a bolest hlavy.
Dobrý den, břečťan mi na zahradě už několik let obrůstá starý strom, ze kterého zbyl jen kmen. Potřebuju ho nějak zpacifikovat, protože mi to začíná bránit ve výhledu. Je možné to udělat v těchto dnech?  ( Karel )
Foto
Dobrý den, určitě ano. Řez je možný i v tuto dobu.
Zdravím, kdykoli přijde na zahrádku máme rozbořenou skalku, ale lidé za tím určině nejsou. Nevíte, co by to mohlo způsobovat?  ( Jarka R. )
Foto
Dobrý den, pokud to znamená, že jsou i rozvalené kameny, pak to mohou být třeba divoká prasata, pokud to, že jsou třeba vytahány nově vysázené rostliny, tak to zvládnou i ptáci, např. i kosi
Dobrý den, jak často by se měly přesazovat pokojové rostliny? stačí jednou za rok? A jak se díváte na to, že bychom kytku měli mít dokud je pěkná a pak ji vyměnit, neřešit přesazování.  ( jana )
Foto
Dobrý den, obvykle stačí přesazovat po dvou letech, resp. podle toho, jak rostlina přirůstá a jak zaplňuje květináč. Je pravda, že řada rostlin se dnes pěstuje jako krátkodobá dekorace, např. bramboříky nebo jarní petrklíče. Pokud máte možnost jejich uchování a třeba umístění venku v létě, pak určitě stojí za vyzkoušení jejich další pěstování.
Dobrý den, má nějaká pokojová rostlina afrodiziakální účinky? Že by se při dámské návštěvě uvolnila atmosféra. Víte, co myslím...  ( Zvědavý Láďa )
Foto
Dobrý den, tak to Vám asi bohužel neporadím. Můžete zkusit rozmístit po bytě růžové plátky..
Dobrý den, chtěla bych si pořídit skalku. Kde začít a kam ji mám situaovat?  ( Lucka P. )
Foto
Ideální stanoviště pro většinu opravdových skalniček je místo na plném slunci.
mám obří palmu v květináči, měla by se přesazovat? myslím, že to vzhledem k velikosti nezvládnu...  ( il )
Foto
Dobrý den, pokud už nezvládnete přesazení, pak stačí např. odebrat vrchní vrstvu substrátu a nahradit ji novou, popř. pravidelněji přihnojovat.
Dobrý den, v jakém květináči se má pěstovat orchidej, v průsvitném, nebo může být v kameninovém?  ( Martina )
Foto
Dobrý den, pokud máte původem epifytické orchideje (např. populární Phalenopsis), pak je lepší průsvitný květináč a velmi lehký substrát (např. drcená kůra). Pokud máte původem zemní orchideje (např. cymbidium), pak je možný i neprůhledný plastový nebo i kameninový (substrát opět velmi propustný).
Dobrý den, kde je nejlepší v bytě pěstovat kaktusy?  ( Ing. Rimm )
Foto
Dobrý den, určitě na jižní straně kde budou mít maximum světla. V zimě pak stačí nižší teploty a velmi omezená (nebo téměř žádná)zálivka.
Dobrý den, mám lodžii na sever, nejde mi na ní sluníčko, přesto bych tam chtěla mít malou záhradku s květinami. Co byste mi doporučil?  ( Jana R. )
Foto
Dobrý den, určitě by šly do nádoby (truhlíku) bohyšky (Hosta), pestrolisté dlužichy (Heuchera) nebo nižší okrasné ostřice (např. Carex conica.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi