Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Veterán z Vietnamu Mirko se do Česka přijel zastřelit, šokovala autorka dokumentu o umírání

Autorka dokumentu Život se smrtí otevřeně promluvila o natáčení. Dva z pacientů prý pomýšleli na sebevraždu
Autorka dokumentu Život se smrtí otevřeně promluvila o natáčení. Dva z pacientů prý pomýšleli na sebevraždu  (Autor: Archiv Blesk)
3. dubna 2014
13:00

Její dokument Život se smrtí otevřel téma, kolem kterého se v Česku beze slova a někdy se zavřenýma očima chodí, přestože se dotýká téměř každé rodiny. Rakovina! Autorka pořadu, který týdny mapoval osudy 7 onkologických pacientů, Šárka Horáková Maixnerová na chatu v redakci Blesk.cz otevřeně přiznala, jak těžké bylo natáčení.

Přesto že sama umírání ve své blízkosti už několikrát prožila a přestože od začátku chtěla razit heslo o profesionálním přístupu, byla Šárka Horáková Maixnerová první, kdo se při natáčení složil. „Byla jsem dokonce úplně první, kdo se na place nezadržitelně rozbrečel. A to jsem dopředu držela "chytré" přednášky o profesionálním odstupu. To je jediné, co se nám na celém projektu nepodařilo: zachovat si odstup,“ přiznala na chatu v redakci Blesk.cz a jedním dechem dodává, že se všemi pacienty a jejich rodinami si celý štáb utvořil neuvěřitelně silné pouto, které nerozpojila ani smrt.

Ze sedmi hrdinů dokumentu čtyři zákeřné rakovině podlehli. Právě zobrazení bolesti, umírání a smrti mnoho diváků od sledování odradilo. Autorka přiznává, že to nebylo lehké. Nabíjela ji však energie a elán, s níž nemocní svůj život netrpěli, ale dokázali si ho i v nejtěžších chvílích ještě užít.

Sebevražda a eutanazie

Bolest a strach ze smrti může člověka dohnat k myšlenkám na sebevraždu. Ukončit život dobrovolně, nečekat, až si smrt pro mě přijde. V chatu od čtenářů padla otázka také na to, zda měli lidé v dokumentu někdy myšlenky na dobrovolný odchod ze světa.

Ve dvou případech. Věruška měla takovou chvíli a pan Mirko měl dokonce sebevraždu promyšlenou. Přijel do Prahy z USA s plánem se zastřelit. Ale nedošlo mu, že tu nelze legálně koupit zbraň, nelegálně ji nechtěl a na vyřízení zbrojního průkazu už neměl čas. Tak zvolil domácí hospicovou péči Cesty domů a byl spokojen, že má nad svým životem do posledních dnů kontrolu,“ odpovídá otevřeně Maixnerová.

Přišla také otázka na eutanazii. „Jednou jsem byla přímo před rozhodnutím mému kamarádovi ze světa pomoci. Byli jsme tak dohodnutí a došlo na nejhorší. Já ale nesebrala v tu danou chvíli odvahu. Do té doby jsem sebeméně nepochybovala o tom, že na ni má člověk právo.Od této chvíle, vím jediné jistě, já ji nejsem schopna vykonat a nemůžu tudíž chtít po někom jiném, aby nesl odpovědnost,“ svěřila se.

Nakonec odpovědí na otázku, jestli se dokumentem nějak změnil přistup ke smrti a umíráním, dala návod, který by si měli k srdci vzít všichni: „Ale v jedné věci mě to opravdu ještě víc utvrdilo: miluju každý den mého života, i když je třeba hodně podivný.“

A připojila i krátký příběh z natáčení: „Jinak vám povím k tématu ještě příběh našeho kameramana Kika. Když jsme šli z placu do hospody, objednal si dvojité panáky rychle za sebou a začal, ač nijak vášnivý kuřák, zapalovat jednu od druhé. Když jsme se ho ptali, co to dělá, řekl, že tu nechce zůstat poslední. Přátelství a dobrých lidí si vážíme víc.“

VŠECHHNY ODPOVĚDI NA OTÁZKY NAJDETE ZDE!

abvydavatelstvi ( 3. dubna 2014 21:52 )

Oprava... z vlastní zkušenosti...

abvydavatelstvi ( 3. dubna 2014 21:50 )

Spoustu lidí si různé nemoci zavini sami svým životním stylem .... a nekvalitní stravou.... Já třeba poznám lidi kteří nikdy nebyli u doktora... jenom na prevenci nebo nějaké očkováni... ale nejsou vůbec nemocni... a je to tím jak žijí... žádný stres... kvalitní strava.. hodně pohybu a taky častý sex ( ale ne s nějakýma špinavýma prostitutkama) ... kdy se vyplavuji endorfiny a hormony štěstí které prodlužují život a posiluji imunitu.... . Lidé by vůbec nemuseli trpět ... vím to zvláštní zkušenost... před deseti lety jsem utekla hrobnikovi z lopaty.... změnila jsem úplně celý život a už deset let jsem nebyla nemocná... žádné chřipky... ani jiné problémy... je to super a život me baví....

zelena.karkulka ( 3. dubna 2014 21:16 )

Tak hurá do toho

blekyn2012 ( 3. dubna 2014 18:03 )

Mě ten dokument zaujal a sleduji ho pravidelně. Myslím si, že stáří, nemoci, umírání jsou součástí života a nevidím důvod, proč o tom nenatočit film nebo dokument. Nikdo před stářím neuteče, nikdo není nesmrtelný. Někdo má štěstí, narodí se a třeba 80 let prožije relativně ve zdraví, spokojenosti a umře ve spánku. Jiný se narodí, a odmala bojuje s nemocemi, nemá dobrý život a umře třeba ve dvaceti. Smrt k životu prostě patří a je dobře, že to někdo připomněl takovýmhle způsobem - tvůrcům tleskám , účinkující obdivuji... Byl bych pro mnohem víc informací o umírání, smrti, pohřebnictví atd. Lidi dělají, jako by tohle "téma" neexistovalo, ale tak před ním neutečou...

evita5555 ( 3. dubna 2014 15:27 )

Zdá sa mi choré, že sa niekto dá na natáčanie takejto témy. Nevidela som z toho ani minútu, lebo mi to pripadá ako situácia, keď niekoho zrazí a zmrzačí alebo zabije auto a ľudia sa tam zastavujú a čumia na toho človeka, ako tam umiera alebo už umrel. Eutanázia sa mi ale nezdá taká nepochopiteľná, lebo život je niekedy oveľa horší ako smrť.

Zobrazit celou diskusi