Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Mirko, válečný veterán trpící rakovinou plic: Možná zítra umřu!

Autor: Saša Vetkovská, ljš - 
21. března 2014
05:00

Válečný veterán Mirko trpí rakovinou plic s mnohačetnými metastázami a jeho prognóza je pro mnohé děsivá: zbývají mu týdny, možná měsíce života. Přesto tento muž, jehož příběh se stal součástí dokumentu České televize Život se smrtí, dokáže o své nemoci i žertovat.

Mirko, válečný veterán z Vietnamu, milovník malování, žen a filozofie, emigroval v roce 1965 do Ameriky, teď se vrátil do Prahy důstojně umřít. Stojí při něm kamarádka Milada. „Mám pokročilé metastázy, můžu umřít zítra nebo za tři měsíce," říká Mirko.

Velmi oceňuje program hospicu Cesta domů. „Všichni jsou specialisti a ví, jak s tím zacházet. Pro mě bylo nejdůležitější, že mám kontrolu nad svým životem,“ dodává. Zkušenost z vietnamské války mu dává jistý nadhled.

"Uvědomíte si, že umírání není tak komplikovaný. Dá se s tím žít, je blbost to říct, že? Ale opravdu se dá,“ říká. Neztrácí smysl pro humor. „To jediný pozitivní na tom je, že mi konečně někdo řekl, kuřte si, jak chcete,“ usmívá se.

Přečtěte si, jak se svým osudem bojují další dva aktéři dokumentu. Věra, která trpí rakovinou prsu a zbývá jí jen několik měsíců života, a Tomáš, který bojuje s rakovinou plic a tvrdí: Nechci umřít, nechápu, proč bych měl...

Příběh čtyřicetileté prodavačky Milušky, která trpí rakovinou prsu a snaží se vyrovnat s nejistou prognózou, přineseme na Blesk.cz již ZÍTRA.

jaromir123 ( 22. března 2014 13:11 )

Ty děti za to nemohou ale mohou za to jejich rodiče - ty by by se místo ptaní se - proč zrovna my - se mají ptát, co jsem dělal špatně ? Našlo by se toho jistě dost !

zelena.karkulka ( 21. března 2014 21:32 )

To jsi žil ai v úplně jiné zemi,demente

zelena.karkulka ( 21. března 2014 21:30 )

Proč se neléčí v USA? Už na něj čekají ti,co je ve Vietnamu oddělal

aanitaa ( 21. března 2014 19:08 )

Zabibol , Vencapernik

aanitaa ( 21. března 2014 19:06 )

A co deti , ktere umiraji na rakovinu cim ty se provinily ?Sorry , ale opravdu ses trochu mimo .

Zobrazit celou diskusi