Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tomáš (70): Nechci umřít, nechápu, proč bych měl..

Autor: REDAKCE - 
20. března 2014
04:59

Zkušenosti sedmi nemocných rakovinou a jejich blízkých přináší dokument České televize Život se smrtí. Smrt a umírání je téma, před kterým si většina z nás zacpává uši a zavírá oči. Z konce života se tak stává děsivý strašák. Pohnutý je i příběh Tomáše.

Ještě před rokem dělal pracovník metra a profesionální komparzista Tomáš všechno možné, spolupracoval s kaskadéry, natáčel fi lmy. Žádné potíže necítil. I psychické ustoupily stranou.

„Když jsem utekl z tý nemocnice, tak jsem dělal v Ordinaci v růžové zahradě. Vozili mě tam na invalidním vozíku, takže jsem byl nejdřív pravý pacient a pak zase umělý,“ vzpomíná s úsměvem Tomáš na své poslední natáčení.

Pak se přihlásila opět rakovina v plné síle. „Pořád ty hleny jdou ze mě, když zakašlu, jsou bolesti na hrudi. To je utrpení, to léčení nemá konce. Člověk je jako mučedník,“ stěžuje si.

Diagnóza: rakovina plic s metastázami. Prognóza: měsíce

Na rozdíl od Věry (z předchozího příběhu pozn. red.) svou nemoc nechápe, trpí pocity nespravedlnosti a stále doufá v medicínský zázrak. "Nechápu tu diagnózu, když jsem 50 let nekouřil, zbytečně jsem se neopíjel," říká.

Odmítá vyslovit nahlas, že má rakovinu. "Někdo má rakovinu, někdo má zase srdeční potíže," říká. Nechce do nemocnice. "V nemocnici mě naštvali. Chtěli mě dát mezi, já tomu říkám, živé mrtvoly. Vedle mě leželi lidi, cpali do nich morfium a do mě cpali zrovna tak. Kdybych se tam zdržel 14 dnů dýl, tak bych tam umřel," rozhořčuje se.

Téma, o kterém se nemluví

ČT toto téma odvážně otevírá. Je skutečně úmíraní jen bezvýchodným utrpením? „Nemocní i jejich rodiny v této situaci náhle objevují skryté síly, odvahu, přátelství a smysl ve zbývajícím životě,“ říká Irena Závadová, primářka týmu mobilní specializované péče. Konec života podle ní rozhodně není jen plný utrpení, bolesti, ztrát a loučení.

Podívejte se na ukázku z dokumentu:

Video Zítra umřu! Příběhy lidí v posledním stádiu rakoviny! - ČT
Video se připravuje ...

gogo ( 21. března 2014 11:06 )

Zapomněl jsem napsat ještě malý detail. Nemocný se po celou dobu léčení nedozvěděl (na přání rodiny) že má rakovinu.. Absence stresu pak byla rozhodující. Chemoterapii mu proto označili za antibiotickou infuzi.

aanitaa ( 21. března 2014 08:12 )

aanitaa ( 21. března 2014 08:11 )

Ja si myslim , ze u rakoviny taky hodne zalezi na psychice cloveka . V televizy jsem videla dokument , kdy nevylecitelne nemocni take prekonali tuto nemoc Jinak tvemu znamemu preji jenom to nejlepsi . Je hezke slyset , ze se jen tak nevzdal .

aanitaa ( 21. března 2014 08:05 )

Blenkyn moc hezky napsany

gogo ( 21. března 2014 06:33 )

Dílů může být nekonečně. Umírá se stále... A nemusí ani nic vymýšlet.

Zobrazit celou diskusi