Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

METEODNY: Jak se pojistit proti počasí? Odbornice odpovídala!

Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven
Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven  (Autor: archiv)
17. července 2014
13:00

Od blesku zapálená střecha, vichřicí polámaný sad, povodní vyplavený sklep, suchem nebo deštěm znehodnocená úroda! Dá se proti tomu pojistit, abyste kvůli nepřízni počasí nepřišli o střechu nad hlavou nebo živobytí? Na chatu blesk.cz jste se ptali Marcely Kotyrové z České asociace pojišťoven.

online chat
Dobrý den. Máme se bát, že když stále častěji dochází k nejrůznějším pohromám, výkyvům počasí, tka pojistné proti živlům bude čím dál tím víc zdražovat?  ( Spartan )
Foto
Živelní škody se vyskytují stále ve větší míře a to nejen u nás, ale zejména celosvětově, což ovlivňuje cenu zajištění. Pokud se tato výrazně navýší, pak mohou pojišťovny přistoupit i ke zvýšení ceny pojištění.
Dobrý den. Jak je to s pojištěním firem proti počasí? Lze např. pojistit výrobce zmrzliny nebo osvěžujících nápojů, když bude studené léto?  ( JUDr.Ovar )
Foto
Obávám se, že toto riziko podnikání nelze pojistit.
Zdravim. Což takhle vykašlat se na pojištění počasí a postavit si baráček někde, kde nehrozí záplavy... v Česku nemáme tornáda a podobný věci a že vám do domu udeří blesk, to asi neni moc velká pravděpodobnost... Max. kroupy nebo silnější vítr vám něco poničí.. Jaký to má smysl pojišťovat se proti živlům, když bydlíte někde pěkně na kopečku. V životě jsme nic nepojišťovali, ťuk ťuk ťuk, a pohoda.  ( steeevieee )
Foto
Některá nebezpečí se Vám mohou vyhýbat, a já vám to přeji, ovšem k havárii, výbuchu nebo například k požáru může dojít v jakékoli lokalitě. Pro Vaši informaci činí průměrná škoda z požáru 494 830 Kč. Nemalé škody působí i tíha sněhu na střechách nebo zatečení v případě jeho tání, nízké nejsou ani škody z přepětí (nepřímý úder blesku). Jak jsem již zde napsala, člověk by měl vždy zvážit všechna rizika, která ho mohou zaskočit a ty zabezpečit sjednaným pojištěním, pokud se s případnou škodou nechce potýkat z vlastních zdrojů. finální rozhodnutí je ale samozřejmě na vás.
Sousedi mají na zahradě vysoký smrk. Když je větší vítr, tak se strom kymácí a já mám strach, že spadne na můj dům. Sousedi s tím odmítají cokoliv dělat a tvrdí, že jsou pojištění. Mně ale v pojišťovně řekli, že při pádu stromu by se opravy hradily z mé pojistky. Jak to tedy je?  ( Karel )
Foto
Ano, v případě, že by sousedi strom káceli a chybnou manipulací spadl na váš pozemek, pak by se škoda hradila z odpovědnostní pojistky vašeho souseda. V případě, že by došlo k pádu stromu v důsledku působení některého z živlů, pak byste škodu musel uplatnit z vlastního pojištění.
Existuje nějaké pojištění stavební firmy proti tomu, když se třeba v zimě zhorší počasí, mimořádně mrzne a nelze stavět? Nebo když neustále prší?  ( ruda )
Foto
Jedná se o podnikatelská pojištění, jejichž úpis probíhá individuálně. Opožděná dodávka v důsledku přerušení provozu lze pojistit, ale určitě bude záležet na konkrétních pojistných podmínkách, konkrétním riziku, některá mohou být vyloučena.
Dobrý den. Jak nejlépe pojistit byt, který kupujeme? Pojištění proti přírodním katastrofám je běžnou součástí pojištění bytu?  ( Olga )
Foto
Lidé se často dopouštějí té chyby, že vybírají pojišťovnu podle cenového srovnání produktů, které nejsou svým rozsahem srovnatelné. Důležitější, než samotný výběr pojišťovny je výběr konkrétního produktu a rozsahu pojistné ochrany. Pojišťovny obvykle nabízejí dvě až tři úrovně rozsahu krytých rizik Doporučuji Vám tedy před sjednáním zvážit všechna rizika, před kterými Vás pojištění může chránit, tak aby skutečně splnilo Vaše očekávání a podle toho si vyžádat více nabídek, které můžete porovnat. Při jejich porovnávání by neměla být poměřována jen cena, ale i rozsah pojištěných rizik, limity pojistného plnění, spoluúčast, frekvenci plateb a další kritéria, včetně například asistenčních služeb, které Vám mohou přijít vhod právě při živelní škodě nebo havárii. Základní (a omezené) balíčky pojištění často nezahrnují rizika jako je přepětí v síti (nepřímý zásah blesku) nebo zatečení vody následkem tání sněhu, přitom takovéto škody jsou velice časté.
Vážená paní Marcelo, dovolte mi touto cestou Vám poděkovat za dlouholetou aktivitu v oblasti objektivního informování spotřebitelů a sklonit moji poctu Vašemu všeobecnému pojišťovacímu rozhledu. Nejen však Váš hlas a srozumitelné informace pro nás, ale především Vaše usměvavá a výborně vypadající tvář je vždy kořením Vašich výstupů. Tak je tomu i na Vaší dnešní fotce! Všechno nejlepší k dnešnímu životnímu jubileu!!!  ( Tajný ctitel z pojišťovnictví )
Foto
Děkuji, to je milé:-)
Jaká je aktuální situaci ohledně zákona o pojištění cestovních kanceláří?  ( Orel )
Foto
Tento dotaz do této diskuze nepatří, nicméně projednávaná novela zákona obsahuje ustanovení, která jsou z pohledu pojistného trhu zásadní a pokud bude tato právní úprava přijata reálně hrozí, že pojišťovny nebudou moci cestovní kanceláře proti úpadku pojišťovat. Detailní informace najdete v tiskové zprávě ČAP na www.cap.cz
pojistovna mi nechce pojistit dum kvuli nejake povodnove mape, jak mam vedet, ze jsou tyto mapy spolehlive a ze si pojistovaci nevymysli  ( Věra Tkadlečková )
Foto
Pojišťovny využívají rizikovost zóny jako jedno z kritérií pro stanovení pojistné sazby. Jejich tolerance vůči jednotlivým zónám se může mírně lišit, nicméně zdroj, který používají je jednotný. Jedná se o aplikaci Riziková území záplav (povodňové mapy), která byla zpracována po povodních v roce 1997 a na základě zkušeností z povodní v roce 2002 rozšířena a dnes představuje informační vrstvu, obsahující i historické povodňové rozlivy. Ve spolupráci se švýcarskou zajišťovnou SwissRe bylo zahájeno i modelování pravděpodobnostních zón záplav. tato aplikace je jedním z nejpokročilejších systémů na správu rizika povodně v Evropě pro účely pojišťovnictví. V současné době disponují podobně přesným nástrojem jen trhy v Rakousku, Německu, ve Velké Británii a na Slovensku.Rizikové zóny byly vytvořeny na základě digitálního modelu terénu, státních základních a topografických map, digitálních plánů měst a v neposlední řadě také sběrem informací v terénu. Zpřesňovány byly pomocí map hloubek zaplavení vytvořených v době povodní, map využití půdy atd. Celý proces tvorby je složen z automatického modelování rizikových zón a časově velmi náročné manuální revize simulovaných výsledků. Pro veřejnost je aplikace k dispozici na www.cap.cz, každý má tak možnost zjistit, v jak rizikové zoně se konkrétní objekt nachází. Nepojistitelná pro riziko povodně je ve většině případů 4. zona nebezpečí.
Víte, ja kvelké škody způsobilo počasí loňské léto? A kolik pojišťovny lidem zaplatily?  ( Vědátor )
Foto
Loňské léto nás živly, bouřky ani vichřice nešetřily a od roku 1997 se tak toto léto zapsalo jako třetí nejničivější. Pojištěné škody z povodní činily 7, 5 mld. Kč, škody z vichřic a krupobití představovaly 1, 7 mld. Kč.
Dobrý den. Setkala jste se už s případy, kdy turisté reklamují dovolenou kvůli špatnému počasí? Co si o pojištění proti větru a dešti na dovolené myslíte?  ( Ondra )
Foto
Toto pojištění je na trhu krátce, prodává se většinou v rámci zájezdu. Cena je poměrně nízká, takže si ho klienti sjednávají, ale bohužel nemám informace o uplatněných škodách.
Chtelaj sem se zeptat jestli ma pojisteni pocasi v turistice nejaky potencial do budoucna? Nebo jde jen o klicku jak tahat z lidi penize?? A pojistne podminky stejne penize zpatky zakaznikum nezajisti...  ( Luckaa )
Foto
Mezi pojišťovnami funguje standardní konkurenční prostředí. POjišťovny přicházejí s nabídkou různých připojištění a i zcela netradičních pojištění. V nabídce je již pojištění proti zkažené dovolené, které neřeší jen počasí, ale i špatnou stravu, nefungující klimatizaci atd., samozřejmě každý produkt má svá omezení.
Dobrý den. Lze vůbec nějak pojistit proti počasí vaší zahradu? Třeba když vám kroupy zničí úrodu?  ( Andre )
Foto
V rámci pojištění budov lze u některých pojišťoven pojistit i zahradní architekturu. Tou jsou myšleny například altány, pergoly, skleníky nebo bazény, ale také trávník a okrasné stromy a keře. Pokud se vám jedná o úrodu (zeleninu a ovoce), doporučuji se před sjednáním zeptat v konkrétní pojišťovně, jak k takovým škodám přistupuje, zda není zahrnuta ve výlukách. Předpokládám, že vyčíslení škody a její doložení by bylo poměrně složité.
Dobrý den. Proč lidé neustále staví domy, domky chatky v oblastech, které se při dalších povodních opět zatopí...  ( Adelaide )
Foto
Osobně to nechápu, ale pokud úřady přidělují stavební povolení v těchto zónách, pak jim to nikdo nemůže zakázat. Tito lidé by si měli uvědomit riziko, se kterým se budou potýkat. Pokud je pojišťovna odmítne proti riziku povodně pojistit (ve 4. povodňové zoně je to pravděpodobné), pak veškeré finanční dopady škod způsobených povodní ponesou sami. Na druhou stranu se mnohdy dostávají lidé do situací, že nemají jinou možnost... ??
Spadl mi na dům během bouřky strom, kryje pojišťovna rozbitou střechu?  ( Tomek )
Foto
V případě, že příčinou poškození střechy následkem pádu stromu byla bouřka, měl byste mít nárok na pojistné plnění v případě, že máte v pojistné smlouvě sjednáno riziko živlů. Záleží však na konkrétních pojistných podmínkách. Zejména u starších pojistných smluv toto riziko nemusí být sjednáno nebo pouze v omezené míře. Doporučuji zkontrolovat, případně aktualizovat pojistnou smlouvu. Zaměřte se i na výluky z pojištění. Nabídky jednotlivých pojišťoven co do rozsahu sjednaných rizik a možných připojištění se mohou lišit.
Dobrý den. Jak účinně chránit auto před kroupama? Auto negarážuji, parkuji běžně venku na sídlišti. Jaká by měla být první reakce při špatném počasí? Běžet s dekou k autu a přehodit ji přes něj? :-)  ( Ludanek )
Foto
Pokud nemůžete s autem odjet na bezpečné místo, pak deka je "řešení" . V každém případě doporučuji sjednat pojištění proti živelným škodám v rámci havarijního pojištění, dnes už řada pojišťoven nabízí i k povinnému ručení.
Dobrý den ,nedávné kroupy mi poškodily auto. Mám promáčklou kapotu a někde se odchlipuje lak. Zaplatí mi něco pojišťovna?  ( kamila )
Foto
Škodu je možné uhradit v případě, že má motorista sjednané připojištění proti živlům k povinnému ručení nebo má toto riziko zahrnuté v havarijním pojištění. Pozor, u tohoto typu pojištění bývají pevně nastavené pojistné limity (např. 100 tis. Kč), pojišťovna proto zaplatí škodu pouze do výše tohoto pojistného limitu.
Chtěl bych se zeptat, jak si pojistit pozemek v záplavové oblasti proti povodni. Chci tam stavět chatu. Jde to vůbec? Rataj Petr  ( Rataj P. )
Foto
Z pohledu pojistitelnosti objektu záleží na tom, jaký stupeň povodňového nebezpečí hrozí v dané lokalitě. Riziko, že pojišťovny objekt nepojistí hrozí u čtvrtého stupně povodňového nebezpečí. Já bych v této oblasti nestavěla, ale pokud získáte stavební povolení, pak vám v tom nikdo zabránit nemůže.
Velice Vám to sluší!  ( Karel Gott )
Foto
děkuji:-)
da se pojistit pocasi? :)  ( sysel )
Foto
I toto pojištění je již možné sjednat na českém trhu spolu se zakoupením zájezdu (nikoli samostatně). Pojištění cílí především na návštěvníky tradičních prázdninových destinací, jako jsou Chorvatsko, Itálie a Španělsko. Pojištění nechrání pouze proti vytrvalému dešti. Klienti získají odškodné, i když bude počasí klasifikováno jako oblačno nebo zataženo. Pojištěnému turistovi vzniká nárok na pojistné plnění ve chvíli, kdy je počet slunečných dní nižší než polovina doby zájezdu.
Dobrý den, mám chatku v záplavové oblasti, co pár let mi z dřevěné chatky přívalové deště a pak povodně udělají rozpadlou kůlničku na dříví. Má cenu ji pokaždé opravovat, nebo se raději přemístit jinam, kde koupit pozemek?  ( Pepa )
Foto
Nemovitosti, které leží v nejvyšší rizikové zoně (4) pro nebezpečí povodně jsou pro riziko povodně nepojistitelné. POkud tedy zůstanete v této lokalitě, pojišťovna vám chatu proti škodám, způsobeným povodní nepojistí a budete si i nadále veškeré náklady hradit z vlastních zdrojů. POkud zvažujete koupi nového pozemku, můžete využít aplikaci povodňové mapy, kteá je umístěna na www.cap.cz, ve které máte možnost zjistit, jaký stupeň nebezpečí povodně pro daný pozemek hrozí. Pokud se pozemek nachází v 1 a 2. povodňové zone, pak je pro toto riziko bez problému pojistitelné. U třetího stupně pak vyšší riziko pojišťovny zohlední v podmínkách pojištění.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi