Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nový občanský zákoník: Jak na splácení cizích dluhů?

Nový občanský zákoník pozměňuje a upřesňuje pravidla pro dlužníky.
Nový občanský zákoník pozměňuje a upřesňuje pravidla pro dlužníky.  (Autor: profimedia.cz, Blesk)
Autor: red - 
1. dubna 2014
05:00

Jaké novinky přináší nový občanský zákoník o smrti nájemce? Co se změnilo ohledně zadlužení manželů? A jak je to s dědictvím po dlužníkovi? Přinášíme vám ty nejdůležitější novinky.

Dědictví po dlužníkovi?

Dnes již dědic odpovídá za dluhy zůstavitele v plné výši i ze svého majetku. To je zásadní novinka. Dosud se odpovědnost vztahovala pouze do výše zděděného majetku.

I zde však existuje možnost, jak sice přijmout zadlužené dědictví, ale svůj majetek ochránit. Musíte učinit dva kroky:

1. Výhrada soupisu - Účelem soupisu je zjistit pozůstalostní jmění a určit čistou hodnotu majetkuv době smrti zůstavitele. Lhůta je většinou měsíc a právo se uplatňuje před soudem. Pokud tak řádně učiníte, hradíte dluhy zůstavitele pouze do výše ceny  nabytého dědictví, tedy jako doposud.

2. Vyhledání dluhů - Pokud jste učinili výhradu soupisu, může soud požádat, aby vyzval zůstavitelovy věřitele k ohlášení a doložení pohledávek. Ten z věřitelů, který promešká lhůtu a pozůstalost je mezitím rozebrána ostatními věřiteli, již nemá na zaplacení svých pohledávek nárok.

POZOR! Již v pátek 4. dubna vydává deník Blesk unikátní publikaci Občanský zákoník  - Změny 2014! V prodeji pouze za 39 Kč!

Unikátní publikace vychází již v pátek 4. dubna. Koupíte ji za 39 Kč.

Dluhy po mrtvém nájemníkovi

Nyní mají povinnost zaplatit dluh na nájemném členové domácnosti, kteří budou nuceni uhradit celou dlužnou částku. Pokud však dlužník nemá jiné členy domácnosti, přejdou tyto povinnosti na nájemcova dědice.

Pokud přejde z důvodu úmrtí nájemné na člena domácnosti nebo dědice, má pronajímatel možnost bez udání důvodu do tří měsíců poté, co zjistil, že nájemce zemřel, vypovědět nájemní smlouvu bez udání důvodů.

Stejné právo má i dědic po zemřelém, dokonce je jeho lhůta, ve které může vypovědět nájemní smlouvu, prodloužena na 6 měsíců od chvíle, co se dozvěděl o smrti nájemce, o svém dědickém právu a o tom, že práva a povinnosti z nájmu přešly na něj.

Dluhy v manželství

Nový občanský zákoník také upravuje odpovědnost manželů vyrovnávání se s dluhy. Již nejsou odpovědní pouze za dluhy, které vznikly během manželství, ale i za dluhy, které vznikly ještě před ním. To všechno bez ohledu na to, že druhý z manželů neměl o existenci dluhů toho prvního ani ponětí.

U soudu při rozvodovém řízení také můžete navrhout, aby ten vůči vám vyloučil důsledky budoucího jednání vašeho protějšku.

chachacha ( 1. dubna 2014 11:19 )

A majetek, který nabyl před manželstvím byste jako jediná dědička (manželka) už chtěla, že?

sadia ( 1. dubna 2014 10:58 )

No tak to už se lidi nebudou brát vůbec. Platit dluhy za partnera,které nadělal za svobodna ,( určitě se s tím nepochlubí) to by se mi vážně splácet nechtělo.

Zobrazit celou diskusi