Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Nový občanský zákoník: Blesk vydává unikátní publikaci jen za 39 Kč! Všechny změny v jedné knížce!

Na 128 stranách za 39 Kč se dozvíte vše, co přináší nový občanský zákoník.
Na 128 stranách za 39 Kč se dozvíte vše, co přináší nový občanský zákoník.  (Autor: profimedia.cz, Blesk)
Autor: růž - 
1. dubna 2014
10:12

Nový občanský zákoník mění lidem život. Obsahuje stovky nových paragrafů, které provázejí každého člověka od kolébky až do hrobu. A týká se i vás!

Větší práva, i více povinností pro každého člověka. Zdánlivé prkotiny i věci zásadního významu. To je v kostce nový občanský zákoník. Můžete mít pocit, že právě teď se vás to netýká. Ale není to pravda! Každý člověk by měl mít přehled o možnostech i povinnostech, které mu zákon dává i nařizuje.

Bojíte se, že nepochopíte složitou řeč paragrafů? S extra speciálem Blesku můžete být bez starostí. Jednoduchým a srozumitelným jazykem a na řadě názorných příkladů vám pomůže pochopit novinky, které novým občanský zákoník přináší.

POZOR! Již v pátek 4. dubna vydává deník Blesk unikátní publikaci Občanský zákoník  - Změny 2014! V prodeji pouze za 39 Kč!
Unikátní publikace vychází již v pátek 4. dubna. Koupíte ji za 39 Kč. Unikátní publikace vychází již v pátek 4. dubna. Koupíte ji za 39 Kč. | Blesk

Braňte svoje práva

Ublížil vám někdo? Přišli jste o peníze nebo o zdraví? Naletěli jste podomním obchodníkům, napálila vás realitka nebo vám »jen« obchodník zamítl reklamaci? Nový občanský zákoník nabízí řešení nejrůznějších životních situací. Než se ale po hlavě pustíte do sporu, vyplatí se poradit se s advokátem. „Čeští občané bohužel stále ještě nejsou zvyklí bojovat za svá práva,“ říká Petr Novák právník z Vaše nároky.cz . „V řadě případů ani netuší, na co vlastně mají nárok, a nechají se tak firmami a institucemi jednoduše odbýt. Ty toho často zneužívají a nárok občana odmítají uznat až do okamžiku, kdy ho začne vymáhat právní zástupce. Potom je najednou řada z nich ochotná přistoupit i na mimosoudní vyrovnání,“ dodává právník.

10 nejdůležitějších oblastí, kde můžete uplatnit své nároky

Nenechte si všechno líbit. Bojujte o svá práva. Sice nemusíte vždycky získat statisíce, ale proč nechávat podvodníkům a nepoctivcům své vydřené peníze. Nebojte se jít i do sporu s rodinou!

1) Zdraví

Peníze můžete chtít za pochybení lékaře, za zranění v souvislosti s nezaviněnou nehodou, různými úrazy nebo za zdravotně závadné zboží.

2) Nemovitosti

Hlídejte si nárok na úroky z kauce, chtějte slevu za vady koupené nemovitosti, neplaťte zbytečně za smluvní pokuty.

3) Rodina

Nesouhlasíte s otcovstvím, nebo naopak chcete, aby dítě neslo vaše jméno? Víte, co si můžete nárokovat po rozvedeném expartnerovi nebo jak se bránit vydědění?

4) Cestování

Příšerný pokoj, moře v nedohlednu a nepoživatelné jídlo? Trvejte na slibech, kterými vás »nakrmila« cestovka. A za jejich neplnění chtějte část peněz zpět.

5) Reklamace

Zamítli vám reklamaci? Nenechte se odbýt. Za své peníze máte nárok na kvalitní výrobek. A nebojte se reklamovat i špatné služby.

6) Nákup a prodej

Nenechte si líbit klamavou reklamu, podvody při prodejních akcích, vadné zboží od podomních prodejců. Braňte se při uzavření smlouvy v tísni i při nákupech přes internet nebo po telefonu

7) Zaměstnání

Hlídejte si své nároky na odstupné, dejte si pozor na neplatné rozvázání pracovního poměru, žádejte odškodnění za pracovní úrazy i nemoci z povolání.

8) Sousedi

Můžete žádat náhradu za to, že vás soused ruší svým podnikáním, používá vaši studnu nebo cestu

9) Zvířata

Žádejte peníze na léčení zraněné zvířete nebo odškodnění za utýrané zvíře.

10) Finance

Neplaťte extrémně vysoké úroky. Smlouvy, které jsou v rozporu s dobrými mravy, jsou neplatné.

japome ( 1. dubna 2014 10:42 )

kukuku ( 1. dubna 2014 10:25 )

No to musí být hodnotné dílo - celý NOZ za 39 Kč. Třeba k zasmání je bod 10) "Smlouvy, které jsou v rozporu s dobrými mravy, jsou neplatné." To by tu ještě nějaké dobré mravy musely zůstat.

Zobrazit celou diskusi