Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Novinky v Občanském zákoníku: Jak vydědit nevěrnou manželku?

Vydědit můžete děti ale vnuky ne.
Vydědit můžete děti ale vnuky ne.  (Autor: profimedia.cz, Blesk)
Autor: rum - 
25. února 2014
11:17

Vydědit můžete kohokoliv – nezvedené děti, nevěrného manžela(ku), nesnesitelné příbuzné. Pokud ale vkládáte naděje do další generace, uvažte, jak vydědění provedete. Vnuky totiž za chyby svých dětí trestat nemusíte!

Potomci jsou nepominutelní dědici, kterým náleží povinný díl pozůstalosti. Potomky jsou ale jak děti, tak vnuci, pravnuci atd... Pokud tedy chcete jednu z těchto generací přeskočit – čili vydědit – musíte tak řádně učinit. Do závěti tak můžete například uvést: »Mou poslední vůlí je, aby z dědictví by vyloučen syn Karel, ale jeho dvě dcery Anna a Kateřina nikoliv.«

Kdo s koho

Zákon však pamatuje i na případ, že zůstavitel (ten, po kterém se dědí), takovou větu výslovně nenapíše a svého syna či dceru vydědí. Jak to bude s vnuky? „Jestli se vydědění bude vztahovat na potomky, záleží na tom, kdo dříve zemře. Ten princip by se dal nazvat závod se smrtí,“ říká právník Pavel Novák. Zákon totiž stanoví, že přežije-li vyděděný potomek zůstavitele, nedědí ani potomci vyděděného. Ale pokud vyděděný syn či dcera zemřou dříve než příbuzný, který je vydědil, jejich děti mají na dědictví nárok.

babcaa ( 25. února 2014 22:55 )

To se tak může zdát jenom těm co jsou jíní přečíst celý článek

babcaa ( 25. února 2014 22:54 )

Ti hrabe? Na Východě je to ještě horší a úmyslně zmatený aby to bylo snáz zneužitelný

reggina ( 25. února 2014 18:46 )

ten je prokoukly, v kurzu ted je Ukrajina, ale musi mit pionyrsky satek na krku

majojo ( 25. února 2014 13:28 )

Vole, kdybych věděla, co si beru, tak si to neberu! Mám jedinou kliku, že zhebnul dřív, než stačil roztočit všechno stavební spoření pro děti.

majojo ( 25. února 2014 13:25 )

Víš ty co? Přečti si Prohlášení nezávislosti USA. Správné a věcné. A dneska k tomu dodje ty tuny dodatků a výjimek..... to ti nepřipadá jako kašpárkov? A po kom to máme zdědit? Báťuška car není v kursu, hurá na Západ!

Zobrazit celou diskusi