Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Střet BMW a felicie: Na smrt jim hrála harmonika!

Autor: Pavel Ryšlink, evakk, Zbyněk Schnapka - 
12. února 2011
09:40

Umírali za mrazivých tónů foukací harmoniky ze slavného westernu Tenkrát na západě. Snad nejdramatičtější filmová hudba všech dob hrála v posledních vteřinách ve felicii, do níž se ve středu ráno před Prostějovem zabořilo z protisměru letící BMW ukrajinské řidičky. Blesk našel pásku z přehrávače na místě nehody, při níž zahynulo šest lidí.

Spousta střepů a nejrůznějších úlomků, součástky z autorádia, bonbony, několik mincí a také přetržená magnetofonová páska. Tyhle věci ještě včera připomínaly středeční tragédii na silnici R46 před Prostějovem. Česko-panamská posádka felicie zřejmě milovala slavný western Tenkrát na západě, jistě však netušila, že jí tklivé tóny harmoniky ohlašují brzkou smrt.

Tragická nehoda si vyžádala smrt 5 dospělých a dítěte

Nejtragičtější letošní nehoda se udála ve středu ráno na silnici před Prostějovem. Ukrajinka (†49) z Rozvadova jedoucí od Brna nezvládla dvoutunové BMW, narazila do středových svodidel a přeletěla do protisměru. Tam sestřelila felicii jedoucí z Olomouce. V ní vezl muž (†62) své přátele (muže †41, ženu †44 a dítě †11) z Panamy na letiště. S Ukrajinkou v BMW jel ještě Němec (†42).

Policisté stále rozplétají okolnosti nehody. Řidička BMW jela podle svědka sice rychle, ale povolenou rychlost možná nepřekročila. „Viděl jsem ve zpětném zrcátku, že se rychle blíží. Odhadl bych to tak na 130 km v hodině,“ uvedl muž, kterého řidička BMW předjela a který nehodu viděl. „Zničehonic dostala smyk, pak najela na svodidla, chvíli po nich klouzala a pak přeletěla do protisměru na tu felicii,“ tvrdí svědek.

Můžou za to svodidla?

Vinu na nehodě mohou nést i nekvalitní svodidla. Experti budou zjišťovat, zda jsou původní z doby před třiceti lety, kdy se silnice stavěla, nebo zda byla někdy měněna. „Podle mě svodidla nikdy nikdo neměnil ani neudržoval. Leda když byla někde bouračka,“ prohlásil jeden z pracovníků údržby dálnic. Ti už včera poškozená svodidla měnili. Jak Blesk zjistil, na sloupcích nových svodidel už jsou zákonem předepsané číselné kódy. Většina starých sloupků v úseku kódy nemá.

„Nyní můžeme vyvrátit spekulace, že by BMW bylo kradené nebo že by jeho řidička neměla doklady,“ podotkla včera prostějovská policejní mluvčí Eva Čeplová. Na další otázky podle ní odpoví až expertizy.

Kdo řídil BMW?

Nějaký čas se táké spekulovalo o tom, kdo seděl za volantem BMW. Nehodu na R46 zavinila podle prvních údajů Hana Nádvorníková (49) ze Stříbra. Tu ale Blesk vypátral živou a zdravou a ona o ničem nevěděla. Proč se na místě ale objevily její doklady? Čtěte:

liliepnouci ( 13. února 2011 15:34 )

Co je šokujícího na pásce z kazeťáku nalezené na místě? Pro mě je to informace a nic mě na ní nešokuje. Navíc z dobrého zdroje vím, že je to pravda...no raděj si při jízdě na dálnici nepouštějte Tenkrát na západě!

egaja ( 12. února 2011 14:59 )

Jo jo to je jako když sednete na divokého koně..... a to auto je dost divoké pro to aby ho řídila nějaká pipíčmadam.... Děcku upřímnou soustrast a novinářům sert/e na to a nechtě je v klidu odejít!

linas ( 12. února 2011 11:02 )

To jste si, vy hyeny z Blesku, po šmejdění na místě nehody ve snaze najít něco šokujícího, daly tu práci, abyste pásku slepily a zjišťovaly, co na ní bylo a hrálo v době, kdy se tragédie stala? Jste opravdu odporní. Stejně vám to nevěřím... je to jen honba za senzací za každou cenu.

gevi ( 12. února 2011 10:51 )

Když mohou ukrajinští inženýři kopat výkopy, proč by ukrajinská lékařka nemohla být madam v bordelu?

Slavek ( 12. února 2011 10:26 )

Kamaradka, lekarka, bordelmama? Jeden nesmysl za druhym.

Zobrazit celou diskusi