Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Autem zabila 5 lidí a sebe: Jela moc rychle!

Autor: ČTK, jaj - 
10. února 2011
15:45

Zemřelo 6 lidí, nejmladší oběti nehody bylo teprve 11 let! Na vině nebylo náledí, ale jen lidská neopatrnost a hazard v podobě příliš rychlé jízdy. Středeční nehodu u Prostějova zavinila řidička BMW.

"Očitý svědek, kterého žena předjížděla, uvedl, že řidička jela výrazně vyšší rychlostí, než 130 kilometrů v hodině. Kolik skutečně jela, budeme vědět až podle výsledků znaleckého zkoumání," uvedla mluvčí policie Eva Čeplová.

Podle policie nehodu nezapříčinilo náledí, o kterém se spekulovalo. "Vedoucí dopravního inspektorátu náledí vyloučil. V té době kolem 08:00 bylo jasno a sucho, vozovka sice byla v levém jízdním pruhu vlhčí, ale to nebylo nic, co by řidič, který dodržuje pravidla silničního provozu, nezvládl," doplnila Čeplová.

Policisté prověřují všechny možné verze, které by nehodu mohly pomoci objasnit. Zabývají se i informací z internetových diskusí, že údajně v době nehody stálo na okraji dálnice směrem od Brna nabourané vozidlo. Auto BMW nezanechalo ani brzdnou stopu, technickou závadu odborníci na místě vyloučili.

Ukrajinka vlétla s BMW do protisměru

Nehoda se stala zhruba 200 metrů od obchodního domu Kaufland směrem na Brno na rychlostní silnici R46 u Prostějova. Osmačtyřicetiletá řidička původem z Ukrajiny, která jela od Brna na Olomouc, z dosud nezjištěných příčin vjela se svým BMW do protisměru, kde se čelně srazila s osobním vozidlem Škoda Felicia. Na místě zemřel její jedenačtyřicetiletý spolujezdec z Německa.

Felicii řídil dvaašedesátiletý Čech. S ním cestovala rodina z Panamy. Muž měl 40 let, na místě zemřela také třiačtyřicetiletá matka s jedenáctiletou dcerou.

Silnice je nebezpečná

Rychlostní komunikaci u Prostějova považují za nebezpečnou i odborníci. Například loni se zde odehrála pětina všech dopravních nehod na Prostějovsku. Na pětadvacetikilometrovém úseku se loni stalo 119 dopravních nehod.

Tragická nehoda se v této části rychlostní komunikace stala také v září 2006. Pět Poláků tehdy zahynulo při srážce jejich osobního vozu s kamionem, který stál v odstavném pruhu.

monikare ( 14. února 2011 12:54 )

nechci přít a ani netvrdím, že vím kde PŘESNĚ se to stalo. (Podle fotografií je to už na opraveném povrchu za zatáčkou a muselo to tak být, protože nájezd z Prostějova, kde vyjela ta felicie je už asi po 20 m na opravený povrch.) Já jsem jen psala, že v TV ukazovali katastrofální stav silnice, který je až několik km za úsekem havárie, a že + – v místě té havárie je v OBOU směrech relativně nově položený asfalt. A i kdyby vyletěla až v místě napojení, tak tím spíš jela (směrem od Brna) předtím po opravené silnici. To je asi tak všechno... Jinak je to tak jako tak velká tragedie a těm 4 nevinným lidem z felicie to život nevrátí, ať je příčina jakákoli.

fragollinna ( 12. února 2011 20:10 )

vy jste opravdu společně s uživatelem golf33 ubožáci. Nikdy nikoho neurážím, ale todle je hnus co jste napsali. A to jen proto, že to byla Ukrajinka, no a co? Znám i slušné Ukrajince a je úplně jedno jestli to byla Češka, Ukrajinka, Němka nebo snad Afričanka - je to tragédie co se stalo a i když nehodu zavinila, tak bych neřekla, že si to zasloužila.

xxyy ( 11. února 2011 18:39 )

Nemám ve zvyku se vměšovat, ale když někdo píše nesmysly, jako vy, tak mi to nedá. Copak může mít nějakou souvislost stav asfaltu na snímcích nehody s příčinou nehody, k jejímuž počátku došlo v opačném jízdním pruhu? Ještě navíc, když k zapřičinění nehody došlo právě v místě napojení opravené a neopravené části vozovky a to v místě jejího počátku ve směru na Brno? Nikoli ve vámi uvedené zatáčce. Je sice hezký, že ste místní a víte, jak kde silnice vypadá, ale asi nevíte, kde přesně k nehodě došlo, nebo máte dost podivné myšlenkové pochody.

monikare ( 11. února 2011 16:27 )

Bydlím pár kilometrů odtamtud a už víc jak deset let tudy pravidelně jezdím dvakrát týdně do Brna Je to jediný úsek, který je na té katastrofální cestě (úsek z Prostějova do Brna) nově udělaný v délce cca kilometru a půl v obou směrech... Jedná se o úsek za sjezdem z nadjezdu Prostějova. Je tam pozvolná zatáčka (kde se napojuje u protihlukové ochrany výjezd z města) a pak následuje zcela rovný úsek až po čerpací stanici OMV na kopci směrem na Brno. Podívej se pozorně na snímky z havárie a nemůžeš si nevšimnout nového asfaltu... Ta katastrofální cesta co včera ukazovali ve zprávách začíná asi až za dva km dál směrem na Brno a je tam i omezená rychlost na 90. Ani tak se po tom tankodromu nedá jet... Nicméně, během dneška se objevují zprávy, že to ta ženská mastila hooodně přes 130 km.... Bohužel pro ty co nicnetušíc vyjeli naproti v té felicii....

e.44 ( 11. února 2011 15:27 )

Od kud máš ty informace? Já to místo osobně neznám, ale už jse ze tří zdrjů (zpráv) slyšela, že v místě nehody je povolená rychlost 130 km/h, kterou řidička nepřekročila, a že v místě nehody je silnice v katastrofálním stavu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání