Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Autorka Příběhu služebnice v Česku: Atwoodová převezme Cenu Franze Kafky

Autor: ČTK - 
17. října 2017
08:50

Cenu Franze Kafky v úterý v Praze převezme kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová. Porota jediné mezinárodní literární ceny udílené v Česku každoročně oceňuje výjimečnou literární tvorbu současného autora, jehož dílo oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu. Atwoodová patří k nejvíce ceněným spisovatelům současnosti, opakovaně se o ní spekuluje jako o možné laureátce Nobelovy ceny.

Je autorkou řady povídek, novel, básnických sbírek, literárních studií i knih pro děti. Prozaicky debutovala v roce 1969 románem Žena k nakousnutí, v roce 2000 získala za román Slepý vrah prestižní Man Bookerovu cenu. Loni obdržela PEN/Pinterovu cenu, která se v Británii uděluje za odvahu prosazovat svobodu slova. Organizátoři Kafkovy ceny kanadskou autorku ocenili zejména za její nasazení v kampaních týkajících se životního prostředí.

Prahu navštívila rodačka z Ottawy dvakrát v rámci Pražského festivalu spisovatelů, naposledy v roce 2008. Do češtiny byly přeloženy její beletristické knihy, například Muzeum zkamenělin, Přežívá nejsmutnější, Slepý vrah, Loupení jehňátek či povídkové soubory Modrovousovo vejce a Stan. Zřejmě nejznámějším dílem je román z blízké budoucnosti Příběh služebnice, který byl zfilmován i převeden do seriálové podoby.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi