Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kouzelnická éra Fantastických zvířat začala na výbornou! Fanoušci Harryho Pottera budou nadšeni

Autor: Ivan D. Hladík - 
17. listopadu 2016
17:52

Srovnání s kouzlem desetiletého dobrodružství Harryho Pottera se tenhle film nevyhne a ani nemá důvod. Fantastická zvířata a kde je najít jsou splněným snem všech fanoušků. Začátek nové ságy je dobrý, vtipný a ryze „rowlingovský“.

Už od první zmínky o tomto filmu se mezi fanoušky rozhořelo velké očekávání. Co na tom, že ti, kteří před dvanácti lety hltali každé políčko Kamene mudrců, už mají většinou sami děti? K čemukoli, co jen zavání Bradavicemi, se rádi vracejí. Tak tady je máme, hrdiny příběhu, který se odehrává dávno před narozením Harryho Pottera, přímo v centru New Yorku, kam v roce 1928 právě připlul Mlok Scamander s neklidným kufříkem.

Fantastická zvířata Fantastická zvířata | Freeman Entertainment

„Je to muž s vášní pro zvláštní tvory. Na vztahy si moc nepotrpí, lépe se cítí se zvířaty,“ prozradil Eddie Redmayne (34) o hlavním hrdinovi, kterého hraje. Mlok Scamander je dobrosrdečný magizoolog (ale zároveň ne naivní). V New Yorku má speciální poslání, ale hned po příchodu do věčně tepajícího města má drobnou „nehodu“. Z jeho magického kufříku se podaří utéct několika Mlokovým chráněncům. To ale zdaleka není všechno, zvlášť když se do všeho zaplete nečar / mudla Jacob Kowalski (Dan Fogler, 40). Kouzelnický svět i fantastická (skutečně úžasná) zvířata jsou v ohrožení, nemluvě o hlavních hrdinech. Můžete si hodit mincí, jestli chcete, i bez toho však jistě uhádnete, zda zvítězí dobro, nebo zlo.

Video  Fantastická zvířata a kde je najít - v kinech od 17. listopadu 2016.  - Freeman Ent.
Video se připravuje ...

Fantastická zvířata a kde je najít mají několik zásadních plusů, pojďme si je vyjmenovat. Prvním z nich je nápad sám. Vykřesat příběh z jediné zmínky o autorovi bradavické učebnice je samo o sobě oříškem. Zvláště pokud je to poprvé, co píšete filmový scénář (kniha bude následovat). Přesně to čekalo J. K. Rowlingovou (51). A uspěla. Předkládá krásný příběh, který není jen jakousi upoutávkou na věci příští, ale samostatným snímkem, plným fantazie a pečlivě vybudovaného vesmíru potterovských hrdinů. Pravdou je, že některé postavy by si zasloužily větší prostor, třeba Queenie Goldstein (Alison Sudol, 31) nebo Gnarlak (Ron Perlman, 66), ale nakonec zjistíte, že všichni do jednoho mají přesně vyměřený čas, místo a smysl v příběhu.

Newt Scamander přichází do New Yorku se svým záhadným kufříkem, ve kterém se nachází obrovská sbírka vzácných magických tvorů z jeho cest kolem světa. Co se může stát, když se nadaný britský kouzelník vydá do Ameriky a jeho zvířata (některá i trochu nebezpečná) uniknou z kufříku? • Premiéra 17. listopadu 2016 Newt Scamander přichází do New Yorku se svým záhadným kufříkem, ve kterém se nachází obrovská sbírka vzácných magických tvorů z jeho cest kolem světa. Co se může stát, když se nadaný britský kouzelník vydá do Ameriky a jeho zvířata (některá i trochu nebezpečná) uniknou z kufříku? • Premiéra 17. listopadu 2016 | Freeman Ent.

Za druhé, když jsme u obsazení, Eddie Redmayne. Jistě, coby hlavní hrdina, by měl být v čele, ale tam už je, zcela přirozeně. Tomu „klukovi“ je 34 let. Přesto dokáže působit uličnicky, křehce, ale i rázně, statečně – cokoli chcete. Mlok je přesně tím, koho byste chtěli mít za nejlepšího přítele. Férovým obráncem, skromným badatelem, plachým klukem od vedle. Bravo! Tak povědomá a přitom tolik pohádková postava, že snad musel být nejdřív Redmayne a pak Mlok Scamander. Ve své generaci je herec na špičce právem.

Za třetí, samozřejmě, vizuální část filmu. Jednoduše dechberoucí. Nevím, jestli si tvůrci všech těch zvířat a tvorů pomáhají něčím nelegálním, ale jejich fantazie je evidentně bezbřehá. Malého, chlupatého a na šperky ujetého Hrabáka budou chtít vaše děti domů! Možná i vy, s tím počítejte. Speciální efekty, co se tvorů týká, sice mají ještě jisté rezervy, ale i tak si vás získají nápaditostí. Kostýmy a dobové reálie jsou ale dokonalé.

Video  Fantastická zvířata a kde je najít - v kinech od 17. listopadu 2016 ve 2D, 3D a IMAX formátu.  - Freeman Ent.
Video se připravuje ...

Nesmíme opomenout dvě věci – režii a hudební stránku. David Yates (52) je coby režisér posledních čtyř filmů o Harrym Potterovi znalcem světa Rowlingové a je to znát. Fantastická zvířata pod jeho taktovkou připomínají něco mezi Tajemnou komnatou až Fénixovým řádem, jsou pořád dost pohádková, ale zároveň mají své téměř děsivé okamžiky. Yates rozhodně ví, jak rozehrát novou pětici příběhů. Už od prvních tónů tak známého motivu Johna Williamse (84) z potterovek. Soundtrack k tomuto filmu však dál provází hudba jiného geniálního umělce, Jamese Newtona Howarda (65, stojí i za hudbou k filmům Hunger Games nebo Maleficent – Zloba).

Fantastická zvířata Fantastická zvířata | Freeman Entertainment

Sečteno a podtrženo – úvodní díl a vstup do nového světa kouzel se povedl. Drobné „mouchy“ rádi přehlédneme, protože to ostatní do puntíku splňuje slíbené. Necháme se opět pohltit příběhy, kde přes pohádková pravidla prožíváme i napětí a bušení srdce v očekávání dalších a dalších dobrodružství. Mrazivý úsměv mihnuvšího se Johnnyho Deppa (53) je dostatečným příslibem, že snad i v dalších čtyřech návratech bude o co stát.

Hodnocení: 80 %

Fantastická zvířata a kde je najít

Dobrodružný / Rodinný / Fantasy: Velká Británie / USA, 2016, 133 min

Režie: David Yates

Scénář: J. K. Rowling

Kamera: Philippe Rousselot

Hudba: James Newton Howard

Hrají: Eddie Redmayne, Dan Fogler, Colin Farrell, Ron Perlman, Katherine Waterston, Alison Sudol, Ezra Miller, Samantha Morton, Jenn Murray, Jon Voight a další.

Česká premiéra: 17. listopadu 2016, Freeman Ent

ppadys13 ( 18. listopadu 2016 15:54 )

Takové fantasmagorie mě absolutně nezajímají.

bookF ( 18. listopadu 2016 02:37 )

 No, víte, jak bych to jen řekl, neskutečný sranec, dnes jsem na tom byl

Zobrazit celou diskusi