Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Autor hudby k Pretty Woman bude koncertovat v Praze

Autor: Ivan D. Hladík - 
12. prosince 2016
08:41

Na svém kontě má osm nominací na cenu Oscar, čtyři nominace Grammy a stejný počet Zlatých Globů. V roce 2008 byl vyhlášen nejlepším filmovým hudebním skladatelem v rámci ocenění World Soundtrack Awards. Celkem složil hudbu k více než 120 filmům. James Newton Howard (65) přijede do Prahy koncertovat až v listopadu 2017, Blesk s ním exkluzivně mluvil už nyní. „Je to jedno z nejkrásnějších měst, které jsem viděl,“ řekl o Praze.

Spousta příběhů úspěšných lidí začíná slovy „už v dětství“... ani u Howarda tomu není jinak. Velkou inspirací pro jeho hudební život totiž byla Howardova babička, která v 30. a 40. letech hrála na housle ve slavném pennsylvánském orchestru Pittsburgh Symphony Orchestra. Howard sám už ve čtyřech letech začal studovat hru na klavír, následně absolvoval studium na Music Academy v Santa Barbaře. Coby klavírní virtuos na USC School of Music skončil po šesti týdnech. „Chtěl jsem zkusit něco jiného než stále jen cvičit,“ vysvětlil Howard. Vzdělání nakonec dokončil studiem orchestrace pod vedením legendárního aranžéra Martyho Paiche (†70), který spolupracoval třeba s Ellou Fitzgerald (†79).

Byl vyhlášen nejlepším filmovým hudebním skladatelem v rámci ocenění World Soundtrack Awards. Celkem složil hudbu k více než 120 filmům. James Newton Howard (65) přijede do Prahy koncertovat v listopadu 2017. Byl vyhlášen nejlepším filmovým hudebním skladatelem v rámci ocenění World Soundtrack Awards. Celkem složil hudbu k více než 120 filmům. James Newton Howard (65) přijede do Prahy koncertovat v listopadu 2017. | Versatile Light Studios

Na brigádě u Eltona Johna

I když James Newton Howard vystudoval klasiku, vždycky se zajímal hlavně o rockovou a popovou hudbu. Právě pop mu umožnil vybrousit jeho talent a um nejen coby hudebníka, ale také aranžéra, skladatele a producenta. Zkušenosti pak získal i ze spolupráce se špičkami popové scény. Nechyběli mezi nimi Elton John (69), Barbra Streisand (74) nebo Diana Ross (72). Ještě na začátku 70. let o sobě mluvil jako o „chudé špíně“, pak přišel zlom. V roce 1975 se díky konkurzu připojil ke kapele Eltona Johna. Jako klávesista s ním absolvoval turné až do začátku 80. let. V té době také aranžoval několik Eltonových hitů jako „Don't Go Breaking My Heart“ a „Sorry Seems to Be the Hardest Word“, pracoval i na několika jeho albech.

Hudba pro stříbrné plátno

Popový svět plný pozlátka, koncertních turné a slavných jmen ale Howardovi nestačil. Pochopil to v roce 1985, kdy dostal první větší šanci tvořit filmovou hudbu. Stalo se tak u filmu Head Office, americké komedie pro televizi HBO. Od té doby napsal hudbu pro více než 120 filmů a sbíral jednu cenu za druhou. „Možná vás to překvapí, ale mě osobně nejvíce zasáhla a hodně si vážím mojí práce na filmu King Kong. Myslím, že se to opravdu povedlo,“ odpověděl Howard Blesku na otázku, kterou svou práci si nejvíce považuje. Za hudbu k snímku z roku 2005 také dostal Zlatý glóbus. Stojí však za řadou dalších slavných melodií, třeba znělkou a hudební stránkou seriálu Pohotovost (1994 - 2009), romantickými melodiemi Pretty Woman (1990), napínavou hudbou trháku Šestý smysl (1999), citlivými skladbami k filmu Pán přílivu, který režírovala Barbra Streisand, a desítkami dalších.

Video  Byl vyhlášen nejlepším filmovým hudebním skladatelem v rámci ocenění World Soundtrack Awards. Celkem složil hudbu k více než 120 filmům. James Newton Howard (65) přijede do Prahy koncertovat v listopadu 2017.  - Versatile Light Studios
Video se připravuje ...

Oživil Pottera nové generace

Naposledy jeho tvorbu můžeme slyšet ve filmu Fantastická zvířata a také v novém příběhu potterovské ságy, která v ději předchází dobrodružstvím kouzelnického učně Harryho Pottera. I tato hudba zazní za rok v Praze pod vedením samotného autora. A fanoušci doufají, že uslyší i některé ze skladeb batmanovského trháku režiséra Christophera Nolana (46) Temný rytíř (2008). Na hudbách spolupracoval s dalším mistrem filmových soundtracků, Hansem Zimmerem (59). Jaké to je, když se sejdou dva z nejlepších? „Nemůžu hovořit o žádné rivalitě. Strávili jsme spolu mnoho času a jsme velcí přátelé. Během spolupráce jsme se navzájem od sebe mnoho naučili,“ řekl Howard Blesku.

Česká stopa zní Hollywoodem

I když se pod taktovkou Jamese Newtona Howarda rozezní tóny jeho skladeb v pražském Kongresovém centru až 19. listopadu 2017, Český národní symfonický orchestr už Howard zná. A také naši metropoli. „Musím říct, že Praha je krásné město. Dokonce jedno z nejkrásnějších, které jsem viděl, a to myslím vážně,“ řekl Howard Blesku. „Byl jsem u vás, abych se seznámil s vaším Českým národním symfonickým orchestrem, se kterým budu koncertovat. Měl jsem na něj doporučení od mého přítele Hanse Zimmera. Vím, že orchestr spolupracuje také s Enniem Morriconem. A už vím také proč - jsou to výborní muzikanti a je s nimi báječná spolupráce.“ Koncert doprovodí také velký pěvecký sbor a sóloví zpěváci. „Chci, aby koncerty byly strhujíím zážitkem. V Praze budeme hrát nejzásadnější melodie z filmů, které jsem během 30leté kariéry složil. Chci hodně komunikovat s publikem. Věřím, že to bude zajímavé,“ pozval i čtenáře Blesku Howard.

Byl vyhlášen nejlepším filmovým hudebním skladatelem v rámci ocenění World Soundtrack Awards. Celkem složil hudbu k více než 120 filmům. James Newton Howard (65) přijede do Prahy koncertovat v listopadu 2017. Byl vyhlášen nejlepším filmovým hudebním skladatelem v rámci ocenění World Soundtrack Awards. Celkem složil hudbu k více než 120 filmům. James Newton Howard (65) přijede do Prahy koncertovat v listopadu 2017. | Versatile Light Studios

Příběhy vyprávěné hudbou

Při ohlášení koncertu už Howard předem slíbil, že během koncertu bude ke každé skladbě vyprávět příběh, dokreslující jeho inspiraci a podmínky, jak která melodie vznikala. „Již několikrát jsem říkal, že pro filmové hudební skladatele je jednou z hlavních motivací termín dokončení. A tak to je,“ prozradil Howard Blesku. „Pokud ale chcete vytvořit hudbu k filmu, ke konkrétním scénám, musíte se umět vžít do situace, musíte předávat emoce. Vytvořit takovou hudbu, která by sdělila to, co je na plátně i bez obrazu.“ Howard stále pracuje, jeho hudba bude i v příštím roce dotvářet řadu filmů. Jeho prvními posluchači však nejsou ani jeho dvě děti, ani partnerka. „Je to asi režisér. On mi zádává práci, on mi také sděluje pocity před započetím spolupráce i během ní,“ řekl s tím, že ve studiu tráví neskutečné množství času. Sváteční čas Vánoc však už rodině patří. „Snažím se být s rodinou v USA. Je to čas, kdy by měli být všichni pohromadě. Rodina hraje v mém životě obrovskou roli,“ přiznal Blesku. „Chci se svými dětmi trávit co nejvíc času a také jim předávat zkušenosti. Asi jako každý rodič.“

James Newton Howard v číslech

8 nominací na cenu Oscar

4 nominace na cenu Zlatý globus

4 nominace na cenu Grammy

4 další významná ocenění

Výběr z tvorby posledních 10 let

2006 - Krvavý diamant; dobrodružné drama

2007 - Já, legenda; drama, sci-fi

2008 - Temný rytíř; akční drama

2009 - Dvojí hra; romantický thriller

2010 - Poslední vládce větru; fantasy

2011 - Voda pro slony; romantické drama

2012 - Sněhurka a lovec; fantasy drama

2013 - Hunger Games (celá série); akční sci-fi

2014 - Zloba - královna černé magie; fantasy

2015 - Diagnóza šampión; sportovní drama

2016 - Fantastická zvířata a kde je najít; fantasy

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi