Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Temná tajemství Bible (ne)odhalí příručka o jejích dějinách

Recenze:  Temná tajemství Bible (ne)odhalíte s příručkou o jejích dějinách.
Recenze: Temná tajemství Bible (ne)odhalíte s příručkou o jejích dějinách.  (Autor: Nakladatelství Universum)
Autor: Dagmar Čechová - 
12. listopadu 2016
12:46

Téměř tři tisíce let se lidstvo vyvíjí pod vlivem Starého zákona. Společnost ušla pořádný kus cesty, přesto stále shlížíme na Bibli jako na morální kodex, který určoval pravidla našim předkům před stovkami let, ale i nám. Jenže Bible je temnější, než si je většina z nás ochotná připustit.

Bible – kniha, kterou lidé milují, uctívají, ale i nenávidí a pohrdají jí. Jenže – kolik z vás ji skutečně četlo? A kolik z vás porozumělo? Bible je komplexní knihou příběhů o lidech, jejich chování, následcích. Morálka a poslušnost tvoří gró celého poselství. Intervence vyšší moci demonstruje jen malost člověka jako takového.

Názory na Bibli bývají často zaslepené – ať už jde o kritiky, či obdivovatele. Moderní výklad Bible, ale i celého náboženství, snad nemůže být často dále od pravdy. Čtenáře místo laskavých slov a útěchy překvapí vraždy, znásilnění i války. V knize Temné dějiny Bible autor odhalí kořeny morbidních příběhů, které ovlivnily lidstvo na dlouhá staletí.

Kniha představuje biblické texty ve světle pohledu moderního člověka. Michael Kerrigan zábavnou formou představuje jednotlivé části tzv. knihy knih. Vše je doplněno barevnými i černobílými reprodukcemi biblických uměleckých děl.

Anotace ovšem slibuje mnohem hlubší pohled na samotnou Bibli – přináší spíše ale jen zjednodušené převyprávění obsahu představeného v kontextu doby. Několik málo textů interpretace pomocí kritické analýzy nabízí mnohem zajímavější pohled na věc, jejich nízký počet je ovšem tristní.

Temné dějiny Bible jsou ve skutečnosti jen vysvětlením jednotlivých částí Bible. Pro moderního člověka, který – a zvláště v Česku – Bibli potkal maximálně v regálu knihkupectví, jde o přínosný exkurz do tajů nejdůležitější knihy naší civilizace. Pro znalce nepřináší příliš nového ani objevného.


Michael Kerrigan

Temné dějiny Bible

nakladatelství Knižní klub, 2016

220 stran

Hodnocení: 60 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi