Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Audioknihy NAHLAS! Potkáte i čtyři paní Hemingwayové mezi nimi Špalkovou i Medveckou

Autor: Ivan D. Hladík - 
24. října 2016
14:23

Je to tady, ve 2. ročníku akce Audioknihy NAHLAS! se vrací šance dostat se audioknihám na kobylku. Na své nové posluchače čeká 12 audioknižních novinek a k nim 12 bonusových titulů zdarma. Mezi nejlepšími přichází i Paní Hemingwayová, kterou autoři dnes pokřtí.

Už v tuto chvíli se nové audioknihy třesou na své posluchače! Začíná šest dní nabitých tím nejlepším, co vydavatelé letos nabízejí. Projekt Audioknihy NAHLAS! trvá do 30. října. 12 audioknižních novinek s 12 bonusovými tituly zdarma odhalíte na webu pořadatele, my si představíme jednu z nich, která vznikla ve spolupráci čtyř vynikajících hereček a navíc dovoluje nahlédnout do soukromí spisovatelské osobnosti Ernesta Hemingwaye.

Ernest Miller Hemingway (†62), rodák z Illinois v USA, je dodnes nejen představitelem tzv. ztracené generace, ale především jedním z nejcitovanějších mistrů literatury. Jeho Stařec a moře z roku 1952 patří k vyhledávané klasice. Mezi zajímavosti z jeho života třeba patří, že chtěl bojovat v první světové válce, ale byl odmítnut kvůli oční vadě. Přesvědčil však armádu, aby mohl působit alespoň jako řidič sanitky. Bohužel po zranění od minometné palby skončil i v této pozici. V životě prožil mnohé a coby správný bohém měl i své výstřelky. Například ukradl záchůdek ze svého oblíbeného baru. Prohlašoval, že do podniku nacpal (to slovo znělo vulgárněji, pozn. redakce) dost peněz na to, aby mu patřil. Pisoár nakonec nechal umístit ve svém domě. Další jeho vášní byly ženy. A právě ony jsou vypravěčkami audioknihy Paní Hemingwayová.

3072697:full:true:true

První kapitulovala před druhou, která byla odvržena pro třetí, po jejímž odchodu nastoupila čtvrtá. Čtyři ženy, čtyři manželky Ernesta Hemingwaye: Hadley, Pauline zvaná Fife, Martha a Mary. A k tomu žhavé Antibes, bohémská Paříž, válečný Londýn, měnící se Amerika, veselá Kuba… všude tam se odehrávaly jejich lásky, vzplanutí, sňatky, nevěry a rozchody; propletené osudy kvarteta nevšedních žen, které miloval i ztrácel lamač srdcí a velký spisovatel Ernest Hemingway. Příběh vyprávěný čtyřmi hlasy, spředený z dochovaných vášnivých dopisů, deníkových zápisů, pamětí, telegramů… Každá doufala, že právě ona s ním zůstane navždy. Jen ta poslední jej doprovodila až do konce – kdy uslyšela výstřel...

„Po prvním přečtení mi bylo jasné, že nejraději bych dělala Hadley, Ernestovu první ženu. Byla mi z ženského hlediska nejsrozumitelnější. Její láska, dítě, touha za každou cenu udržet rodinu… Jen s tou milenkou bych to asi řešila jinak,“ prozradila o své postavě Dana Černá (46).

„Fife jí pak manžela přebrala a to dost nevybíravě, ale také na to záhy hodně doplatila. Fife jsem měla ráda právě proto, že v jejím chování jsou velké rozpory, celý její život provázely velké emocionální zvraty. Sice šla přes mrtvoly, ale Hemingwayovi byla schopna obětovat cokoli. Žila pro něho,“ doplnila Jana Stryková (37).

Marthu vnímám jako velice silnou ženu, která se Hemingwayovi vyrovnala vnitřní silou i intelektem. Tím mi byla sympatická i snad blízká,“ přidala se se svou charakteristikou postavy i Petra Špalková (41).

A čtveřici doplňuje Taťjana Medvecká (63): „Jsem přesvědčena, že vedle tak silné osobnosti, jakou Ernest Hemingway bezesporu byl, by slabá partnerka neobstála. Každá z nich tedy byla silnou osobností, ale Mary jediná se musela potýkat i s tím, že si její muž sám vzal život.“

Na audioknize Paní Hemingwayová spisovatelky Naomi Woodové excelují Dana Černá (46), Jana Stryková (37), Petra Špalková (41) a Taťjana Medvecká (63). Na audioknize Paní Hemingwayová spisovatelky Naomi Woodové excelují Dana Černá (46), Jana Stryková (37), Petra Špalková (41) a Taťjana Medvecká (63). | Audiolibrix

Jaká nakonec je Paní Hemingwayová, rozhodnou sami posluchači. A nejinak tomu bude u dalších knih. Ze dvanácti titulů můžete už nyní vybrat ten, který vás nejvíc zaujal. Klikněte zde...

I doprovodný program letošního ročníku Audioknihy NAHLAS! je zajímavý. Už dnes proběhne křest tří audioknih vydavatelství OneHotBook za účasti interpretů a tvůrců. Od 17:00 hodin v knihkupectví Knihy Dobrovský na Václavském náměstí se můžete setkat s herci Taťjanou Medveckou, Davidem Matáskem, Terezou Vilišovou, Danou Černou, Klárou Sedláčkovou Oltovou a Vasilem Fridrichem. Zítra se s audioknihami setkáte v Brně, kde se odehraje slavnostní křest titulu Dobrý proti severáku za účasti režiséra Ludvíka Němce a herců Jany Štvrtecké a Martina Slámy. Od 17:00 hodin můžete slyšet část audioknihy naživo, kdy oba interpreti přečtou úryvky z milostné e-mailové korespondence v knihkupectví Knihy Dobrovský v Joštově ulici. A na závěr se můžete s tvůrci setkat v Olomouci. Detektivku takřka z místa činu pokřtí její autor Michal Sýkora a herec Moravského divadla Petr Kubes opět v Knihy Dobrovský – Šantovka, od 16:00 hodin. Tak – dobrý poslech.

Více informací na stránkách projektu Audioknihy NAHLAS!

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi