Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Recenze: Sovětská chlouba pomohla Korejci utéct na Západ

Recenze: Sovětská chlouba pomohla Korejci utéct na Západ
Recenze: Sovětská chlouba pomohla Korejci utéct na Západ  (Autor: nakladatelství CPress)
Autor: Etienne Blaha - 
20. září 2016
17:40

Z komunistických rájů utíkal každý, jak mohl. Někdo proběhl železnou oponu, někdo se schoval ve vlaku a někdo hranici přeletěl stíhačkou. Neobyčejný příběh severokorejského pilota No Kum-Soka je hlavním tématem knihy Blainea Hardena Útěk ze Severní Koreje.

Kniha je zajímavá nejen tím, že jde o příběh jediného pilota stíhačky MiG-15, který v 50. letech přeletěl do rukou Američanů. Díky autorově schopnosti ukázat širší život hlavního hrdiny jde také o jedinečnou sondu do začátků dnešního komunistického skanzenu v KLDR.

Čtivost a logické řazení kapitol provede poutavě dějem i čtenáře, kteří nejsou na historii zrovna stavění. Střídání mezi osobním příběhem Noa a širšími reáliemi – především příběhem Kim Ir-sena – zase nenechá člověka usnout nudou nebo stereotypem.

V autorově rukopisu je znát, že se tématem KLDR zabývá dlouhodobě (ostatně napsal bestseller Útěk z tábora 14), zároveň neztratil při studiu dějin schopnost vylíčit pocity jednotlivce, čímž dokonce i z obávaného masového vraha a diktátora dělá jen směšného človíčka. Obecně jde o velice poutavou knížku, kterou lze jen doporučit.


Blaine Harden

Útěk ze Severní Koreje

CPress, 2016

312 stran

Hodnocení: 90 %

Zobrazit celou diskusi