Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Recenze: Nejslavnější hororový příběh v novém vydání. Dracula opět vstává z rakve

Autor: Ivan D. Hladík - 
1. července 2016
15:16

Je to fenomén, který nestárne. Nejslavnější kniha autora Brama Stokera, jejíž popularita předčila i Tolkiena nebo Rowlingovou. Dracula v novém překladu je opět bestsellerem.

Bezesporu patří mezi knihy, které si prostě musíte přečíst, abyste mohli tvrdit, že jste knižní nadšenci. Bram Stoker (†64) napsal řadu děl, ale pro svět se zapsal jedinou knihou: románem Dracula.

Ve své době byl elektrizující, decentně erotický a převratný, co se hororového žánru týká. Formou dopisů, deníkových záznamů a novinových výstřižků popisuje děsivé věci, které se odehrávají v blízkosti tajemného maďarského hraběte… Knihu otevírá deník britského právníka Jonathana Harkera. 

Má před svatbou s půvabnou a něžnou Minou. Je konzervativní, naivní a snaživý. Právě přijíždí do Transylvánie za tajemným hrabětem Draculou, aby v zastoupení svého kolegy dojednal podmínky zakoupení domů v Londýně. Krátce po příjezdu se však začnou v Jonathanovi hromadit různá (a hrůzná) podezření vůči hraběti. Harker postupně odkrývá tajemství hraběte, který, jak se zdá, nemá v lásce sluneční světlo, zrcadla a náboženské symboly, zato baží po krvi…

119 let strachu, napětí a lásky 

Kniha byla na svou dobu velmi moderní a to je také to, co ji i dnes dělá snadno uchopitelnou. Deníková forma psaní, kdy jednotlivé zápisky prokládají novinové výstřižky a citace, nebyla v roce 1897 obvyklá.

To se ovšem nedá říct o hororech. Plnily stránky rodokapsů i tehdejšího bulváru, kde vycházely na pokračování nebo jako samostatné sešity. Téměř vždy se v nich setkávalo násilí s láskou a nejinak tomu je u Draculy.

Co ho ovšem povýšilo, bylo v té době ne tak opakované téma upírů. A také propracovanost postav, které velmi snadno poznává čtenář krátce po jejich příchodu do příběhu. Každá z nich je výrazná svým způsobem a ačkoliv je jejich počet poměrně skromný, dokáží prostor zaplnit. Prostor je i na city a nenápadné sexuální jiskření, vzhledem k dnešním trendům sotva postřehnutelné. 

Van Helsing – horší než Dracula? 

Jednou z výraznějších je určitě postava odborníka na vampýry Van Helsinga. Pokud se ale třeba nejprve podíváte na filmové zpracování režiséra Francise Forda Coppoly (77) z roku 1992, budete zklamaní – filmová verze postavy ztvárněná bravurně Anthony Hopkinsem (78) nemá s literární takřka nic společného.

Dracula opět „ožívá“. Dracula opět „ožívá“. | Nakladatelství Omega

Hopkins vtiskl Helsingovi takovou osobitost a temnotu, že pomalu předčila samotného upírského hraběte. Ovšem jen na plátně. S předlohou Draculy se může měřit málokdo. Skutečná historická osobnost Vlad III. získal přezdívku Ţepeş (Napichovač) za svou krutost, se kterou ničil nepřátele i přátele. Známé jsou jeho popravy naražením na kůl. 

Kniha, která překonala tvůrce 

Irský spisovatel Bram Stoker napsal řadu knih a povídek, přesto nikdy sám nepřekročil stín Draculy. Stejně jako v případě Rowlingové, která nejspíš už nikdy nevytvoří slavnější příběhy, než jsou ty o Harry Potterovi.

Stokera do jeho osmi let upoutala na lůžko nezjištěná nemoc. Lékaři nikdy nezjistili, jaká byla příčina nemoci, ale ani uzdravení. Ze Stokera se stal nadšený sportovec, i přes sny stát se spisovatelem, zakotvil coby úředník. Roku 1878 se jeho ženou stala Florence Balcombeová, bývalá přítelkyně Oscara Wilda. Svoji první knihu Under the Sunset vydal v roce 1882. Dracula vydaný v roce 1897 byl až třetí. Stoker zemřel v roce 1912.

UKÁZKU ČTĚTE ZDE

Kniha inspirovala řadu děl i muzikál:


Bram Stoker 

Dracula 

Nakladatelství Omega, 2013 

398 stran 

Hodnocení: 90 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi